Xiaomi 13T ve 13T Pro incelemesi: Leica profesyonel kamera sistemiyle çok iddialı

Xiaomi, en güçlü telefon modellerinden ikisiyle Türkiye’de raflardaki yerini aldı. Xiaomi 13T ve 13T Pro, pek çok gelişmiş özelliğe sahip ama özellikle de Leica iş birliğini bu sınıfa taşıyarak oldukça kritik ve ses getiren bir adım attı

Xiaomi’nin Leica ile olan ortaklığına gelmeden önce Xiaomi’nin görüntüleme teknolojileriyle ilgili felsefesinden kısaca bahsedeyim. Zaten Leica işbirliği de bunun son meyvesi. Xiaomi Insight ile markanın aslında görüntüleme teknolojilerinde hep daha iyisini aradığını görüyoruz. Bu yönde yoğun bir çalışma var.

Fotoğraf çekmek ve anı ölümsüzleştirmek oldukça önemli ve o ana bir daha geri dönemediğimizden bunu en iyi şekilde yapabilen çözümlere ihtiyacımız var. Xiaomi Insight da aslında bu noktada ortaya çıkan bir felsefe ve hem zeka hem de gerçekliği ön plana alıyor ve gözlerin dahi algılayamayacağı detayları yakalamak için gelişmiş optik sistem ve özgün algoritmalar ile görüntü kalitesinin sınırlarını zorlamaya çalışıyor. Gerçeklik duygularımıza hitap ederken aslında bakış açımızın gücünü ortaya çıkarmayı hedefliyor. Özetle Xiaomi, bu görüntüleme felsefesiyle insanların duygularını yakalamaya ve yansıtmaya çalışıyor ve Leica ile olan ortaklık da bu açıdan çok kıymetli.

Xiaomi Insight felsefesinden yola çıkarak Leica ile olan iş birliğinden ve ortaya çıkan sonuçtan konuşalım biraz da. Mayıs 2022’de Xiaomi, Leica Camera ile görüntü teknolojisinde stratejik bir ortaklık kurdu ve ilk ortak ürün de Xiaomi 12S Ultra oldu. Bu telefonla birlikte mobil fotoğrafçılıkta da aslında yeni bir sayfa açıldı ve şimdi Xiaomi 13T serisinde Leica imzasını görüyoruz.

13T serisinin en iddialı yanlarından biri kamera tarafında kendini gösteriyor. Hem optik lens teknolojisi hem de algoritma tarafında Leica ile geliştirilen kamera sisteminde 24 mm’lik Leica ana kamera 50 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabiliyor. 1/1.28 inç boyutundaki büyük sensörü 1.22 mikronla yine oldukça büyük pikseller kullanırken bunları dörtlü kümeler halinde tek bir 2.4 mikron dev piksel gibi kullandırıyor. Böylece bunu yaparak ışık kazanımını artırmaya çalışıyor. Bir başka önemli nokta da f/1.9 diyaframa sahip olan kameranın aynı zamanda OIS yani Optik Sabitleme Sistemi’ni kullanıyor olması.

Bitti mi, tabii ki hayır. Xiaomi 13 serisinde gördüğümüz Leica Authentic Look ve Leica Vibrant Look özelliklerine sahip Xiaomi 13T serisi, iki orijinal Leica fotoğraf stili sunarak görüntüyü aydınlatma koşullarına ve çekim bağlı olarak Leica kalitesine ve karakterine göre otomatik olarak ayarlıyor. Yine Xiaomi 13T serisi, ilk kez Xiaomi 13 Ultra'da gördüğümüz Pro modu altında Özel fotoğraf stilleri işlevini kullanıcısına sunuyor. Bu özellik, Ton, Tonalite ve Dokunun ayarlanmasını sağlayarak kullanıcılarının yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına imkan veriyor. Ayrıca Leica Sepia ve Leica Blue da dahil olmak üzere altı yeni Leica filtresiyle birlikte geliyor. Gece Modu, Pro Focus Modu ve gelişmiş portre seçenekleri de yine kullanıcıların emrine amade.

Ayrıca profesyonel kameralarda gördüğümüz 10 bit LOG video kaydı ve LUT desteği de var. 10 bit için 4:2:0 H.265 formatında video çekimi yaparken 4K 30 fps HDR10+ video da kaydedebiliyor. Ayrıca 13T Pro ile 8K 24 fps video çekimi yapabileceğinizi de söyleyebilirim.

Leica imzalı telefoto kamera 50 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabilirken, yine Leica imzalı ultra geniş kamerası 12 MP çözünürlüğünde görüntü alıyor.

Gelelim selfie kameraya. Ön kamera da 20 MP çözünürlüğünde görüntü alıyor ve HDR10+ video çekimi mümkün. 4K video kaydı da olsaymış çok daha iyi olabilirmiş.

Leica imzalı kamera sisteminin 13T serisine gelmesi çok önemli bir hamle olmuş kesinlikle. Xiaomi 13T serisinin çok güçlü ve iddialı kamera mimarisi var. Xiaomi 13 Ultra ve Xiaomi 13 Pro’da gördüğümüz bazı önemli özellikler ilk defa 13T Pro’ya da taşınmış. Böylece 13T serisinin bulunduğu segmentte Xiaomi, rakiplerini fazlasıyla zorlayacak bir konuma geliyor.

Buraya kadar Leica imzasıyla 13T serisinin neler yapabildiğini konuştuk. Ama 13T Serisi’nde elbette bundan çok daha fazlası var. Ekran tarafıyla devam edelim. Xiaomi, CrystalRes Ekran ile geliştirilmiş bir görüntüleme deneyimi sunuyor. 144 Hz ekran yenileme hızı ile kullanıcı deneyimi çok daha akıcı bir hale geliyor ve 1,5K yani 2712x1220 piksel ekran çözünürlüğü sağlayan 6.67 inç’lik özel bir ekranla geliyor. 1200 nite kadar yüksek parlaklık modu ve 2600 nite kadar da tepe parlaklığı sunuyor. Ekrana yansıyan 68 milyar renkte %100 DCI-P3 kapsama aalanı ile ekran deneyimi önemli ölçüde geliştirilmiş. HDR10+ desteği de dikkat çeken bir başka özellik. Bu sayede görüntülerin karanlık ve parlak kısımları arasındaki kontrast artarken, detayların gerçek dokusunu da geri getiriyor ve doygunluğu dengeliyor.

Her iki telefonda tasarım noktasında birbirine oldukça benziyor ve bakıldığında ayırt etmek güç. Xiaomi 13 serisinin klasik tasarım anlayışını 13T serisinde de görüyoruz ve bu minimalist ve zarif tasarım tutulduğunda premium bir his veren parlak cam arka panel kullanıyor. Ve tabii bu telefonlar IP68 sertifikasına sahip. Bu açıdan suya ve toza karşı da oldukça dayanıklı bir yapı sunuluyor.

13T serisi işlemci noktasında birbirinden ayrışıyor. 13T’ye 4 nm sürecinde üretilen MediaTek’in Dimensity 8200 Ultra işlemcisi güç verirken, 13T Pro’da ise Dimensity 9200+ işlemciyi görüyoruz. Bu güçlü işlemciler sayesinde 13T serisi, hemen her uygulama ve zorlu oyunun üstesinden rahatça geliyor. Ayrıca yüksek sıkıştırma oranı ve dengeli soğutma sistemi sayesinde aşırı ısınma gibi bir sorunu da bize yaşatmıyor ve performans kaybı olmaksızın 13T serisini her senaryoda rahatça kullanabiliyorsunuz.

Son olarak bataryadan bahsetmek istiyorum ki bu kadar güçlü bir donanımı kaldıracak, bizi sürekli priz başına götürmeyecek bir performans oldukça önemli. Bu noktada her iki model de işini gayet iyi yapıyor. 5000 mAh kapasiteli bataryadan enerjisini alan 13T serisinin ayrıştığı nokta ise hızlı şarj desteğinde kendini gösteriyor. 67W kablolu hızlı şarj desteği ile 42 dakikada 13T’yi tam şarj edebilirken, 13T Pro ise 120W hızlı şarj desteğine sahip. Böylece sadece 19-20 dakika gibi oldukça kısa bir sürede telefonun bataryasını 0’dan yüzde 100’e şarj edebiliyorsunuz. Diğer bir deyişle, 13T serisi hem uzun batarya ömrü sunuyor hem de şarj sürelerini olabildiğince kısaltarak değerli vaktimizi bize bırakıyor.

Sonuç itibariyle Xiaomi 13T ve 13T Pro, özellikle görüntüleme teknolojilerinde oldukça iddialı görünüyor ve Leica imzalı kamera sistemiyle mobil fotoğrafçılıkta kullanıcıları yeni bir boyuta taşıyor. 13T Serisi sadece mobil fotoğrafçılıkta işini iyi yapmakla kalmıyor, güçlü işlemci, etkin soğutma sistemi ve uzun batarya ömrüyle de uzun yıllar yüksek performansla kullanabileceğimiz bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

İlandır

Hasar sabah ortaya çıktı Diyarbakır Kulp'taki arkeolojik kazıda bulunan gömülü çocuk sayısı 60'a yükseldi Topkapı Sarayı'nda gece turları Türkiye'de acı ayrılığa rağmen gurur hakim Dünya mavi ekran verdi: Türkiye de dahil birçok yerde sistem çöktü Yerleşim yerlerine sıçraması engellendi