Aşı olan diğer hastalıklara karşı da korunuyor

ABD salgınla mücadele otoritesi CDC tarafından yapılan araştırmaya göre Pfizer-BioNTech, Moderna veya Johnson&Johnson aşılarını olanlar Covid’le bağlantısı olmayan hastalıklardan ölüm risklerini de azaltıyor

Aşı karşıtlarının en çok kullandığı argümanlardan biri, “Aşı olsam da hastalığı kapıyorum, o zaman aşı olmanın ne gereği var?” şeklinde. Oysa ki aşının Delta varyantı nedeniyle  enfeksiyon koruması düşse de hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 90’lı oranlarda azalttığı artık bilimsel olarak kanıtlanmış su götürmez bir gerçek. Yani aşı karşıtı bir yakınınız varsa ona “aşı olan ölmüyor” diye yanıt verebiliyorsunuz. Şimdi ise söyleyecek daha çok sözünüz olacak. Çünkü “aşı olan başka hastalıklardan da ölmüyor” diyebileceksiniz. 

11 milyon kişinin verisi incelendi

Kaiser Permanente Southern California’dan Stanley Xu tarafından CDC için 7 sağlık kurumundan 11 milyon kişinin verileri incelenerek yapılan araştırmada Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson aşılarını olan kişiler aşısı eksik kalan ya da tamamen aşısız olanlarla karşılaştırıldı. Bahsedilen aşılardan çift doz olanların ölüm oranları diğer gruplara göre çok daha düşük çıktı. Aşılı grup içinde ölüm riski en düşük çıkanlarsa Biontech ve Moderna gibi mRNA aşılarını tercih edenler oldu.  İşte aşıların etkisiyle ilgili şimdiye kadar yapılmış en geniş kapsamları araştırmanın sonuçları: İki doz Pfizer-BioNTech aşısı olan kişilerin Covid dışı sebeplerden ölüm riski aşısızlara göre sadece yüzde 34.   Moderna aşısını olanlarda bu oran yüzde 31. Johnson&Johnson’da ise yüzde 54’e çıkıyor.  “Aşıların yan etkileri insanları öldürüyor” tezi tamamen yanlış, aksine aşı olanlar diğer hastalıklardan ölüm risklerini azaltıyor. Uzmanlara göre bu sonuçların sebepleri arasında aşıların bağışıklık sistemini güçlendirmesi, aşı olan kişilerin sağlıklı bir yaşam tercihi yapmış olmaları gibi faktörler değerlendiriliyor. Bundan sonra yapılacak araştırmada bu etkinin gerçek sebebi ortaya çıkarılmaya çalışılacak.

Dünyada vaka sayısı artan tek bölge Avrupa

Avrupa yüzde 80’e yaklaşan aşılama oranına rağmen yine zorlu bir kışa doğru ilerliyor. Avrupa kıtası dünyada 3 hafta üst üste vaka artışı kaydedilen tek bölge.  Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya, bu sorunu en ağır yaşayan yerler. Nitekim geçen hafta yüzde 56’lık çift doz aşılama oranına sahip Letonya AB içinde yeniden kapanmaya giden ilk üke oldu.  Batı Avrupa’da da vaka artışları hissediliyor. Almanya’da Mayıs ayından bu yana ilk kez vaka insidansı 100 binde 100’e yükseldi. 4’üncü dalgayı yaşayan Belçika ve İrlanda vaka oranlarının en yüksek olduğu ülkeler oldu. Nüfusunun yüzde 85’i aşılı olan Belçika’da hastanelerin aşısız vakalarla dolu olduğu açıklandı.  Oxford Üniversitesi’ne göre Doğu Avrupa’daki yüksek vakalar aşı oranının düşük kalmasıyla, Batı Avrupa’daki artışlar ise ekonomilerin açılıp soğuyan havalarda insanların kapalı mekanlarda daha çok bir araya gelmesiyle açıklanıyor. Avrupa’nın her iki yakasında da artan vakalara rağmen ölümlere bakıldığında aşılama oranı yüksek Batı Avrupa’nın çok daha düşük ölüm sayıları ile karşı karşıya olduğu görülüyor.  Aşılamanın düşük kaldığı Rusya’da rekor vaka ve ölüm sayılarının ardından Moskova’dan  10 günlük kapanma kararı geldi. Romanya gece sokağa çıkma yasaklarını geri getirme kararı aldı.  İngiltere ise Batı Avrupalılara yüksek aşı oranının her şeyi çözemeyeceği gerçeğini hatırlatıyor. İngilizler Avrupa’da en yüksek vaka sayılarını görürken sağlıkçılar hükümete kısıtlamaları geri getirme çağrısı yapıyor. Hükümet ise 3’üncü doz için yeni bir kampanya başlattı. Delta varyantının farklı bir uzantısı olan ve yüzde 15-20 daha bulaşıcı olduğu iddia edilen AY.4.2’nin ülkede sıklıkla görülmeye başlanması da ayrı bir sorun. 
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar