Aşı ve virüs çocukları nasıl etkiliyor?

Aşı olanlar

ABD’de 12-18 yaş grubunda aşılanan 12 milyon çocuğun yaşadığı yan etkileri ortaya koyan ilk araştırma yayınlandı. Buna göre aşılanan çocuklarda ciddi bir yan etki görülmedi. Kolda ağrı, hafif ateş, kızarıklık, yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi yetişkinlerde de sık sık görülen yan etkiler çocuklarda da tespit edildi. Bu yan etkilerin ortalama iki gün içinde geçtiği görüldü.

Covid olanlar

İngiltere’de yapılan araştırmada koronavirüse yakalanan her 7 çocuktan birinin “Uzun Covid” adı verilen belirtilerle baş etmek zorunda kaldığı anlaşıldı. Çalışmada 11-17 yaş arası çocuklar incelendi. Hastalığı ilk kaptıklarında çok fazla belirti göstermedikleri, hafif atlattıkları, ancak haftalar, hatta aylar sonrasında yüzde 14’ünün yorgunluk ve baş ağrısı gibi uzun süren semptomlar yaşadıkları anlaşıldı. 

‘Pandemi bebekleri’ tahmini tutmadı 

Salgının pik yaptığı dönemde milyonlarca kişi evlere kapandığında bilim insanları dünya genelinde bir bebek patlaması yaşanacağı tahmininde bulunuyordu. Ancak pandemi kaynaklı ekonomik kaygılar ön plana çıkınca beklenenin tam tersi yaşandı ve birçok ülkede doğurganlık oranlarında büyük düşüşler yaşandı. İtalya’da Bocconi Üniversitesi’nde görev yapan Arnstein Aassve 22  gelişmiş ülkede bebek doğum oranların inceledi. Bunların 7’sinde 2020’nin sonları ve 2021’in başlarında önemli düşüşler kaydedildiğini tespit etti. ABD’de düşüş oranı yüzde 3.8 çıktı. 

Aşı karşıtları acaba daha ne bekliyor?

Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye’deki 60 hastanenin yoğun bakım ünitelerinde yatan 952 Covid hastasını inceledi. Sonuçlara göre hiç aşı yaptırmayanlar ile iki doz Sinovac olup vakti geldiği halde üçüncü dozu olmayanlar büyük risk altında. Yoğun bakımlardaki hasta dağılımı şöyle:
  • %51.4 Hiç aşı olmayan
  • %39.44 İki doz Sinovac
  • %2.3 Bir doz Biontech
  • %1.9 Üç doz Sinovac
  • %1.1 İki doz Sinovac – Bir doz Biontech
  • %0.5 İki doz Biontech

1.2 milyar doz aşı elde kalacak

Londra merkezli analiz şirketi Airfinity’nin raporuna göre 12 yaş üstü nüfuslarının yüzde 80’ini aşılama hedeflerini tutturmaları durumunda bile ABD, İngiltere ve AB’nin elinde 1.2 milyar adet ‘artık doz’ aşı kalacak. Oysa G7 ve AB ülkeleri aşıya erişimleri sıkıntılı ülkelere 1 milyar doz aşı yardımı sözü verdi, bu sözün bugune kadar sadece yüzde 15’ini tutabildi.

Türkiye için kritik eşiğe 2 ay kaldı

Aşılamanın başlamasından sonra uzmanların toplum bağışıklığı için verdiği oran insanların yüzde 70-80’inin aşılanmasıydı. Delta varyantıyla bu oran ulaşılması çok da mümkün olmayan yüzde 90’a revize edildi. Yine de yüzde 75’lik aşılama oranı aşılamada önemli bir eşik olarak görülüyor. Türkiye’de günlük aşılama ortalaması şu sıralar 570 bin düzeyinde. Bu hızla yüzde 75’lik aşılama oranına ulaşmamız için 2 aylık bir süre kaldı. 
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar