Aşılılar, virüsü aşısızlar kadar bulaştırmıyor... Bu ifade sıradan vatandaşlar kadar TV’lere çıkan birçok enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından da kullanılıyor. Ancak The Atlantic dergisi son sayısında “Bu iddia tamamen yanlış ve bunu savunanlar büyük bir yanılgı içinde” uyarısında bulundu. Dergiye göre virüsün yayılmasına en büyük katkıyı aşısızlar verse de iki doz aşısını olan kişilerin virüs taşıyamayacağı düşüncesi doğru değil. Aslında bu yanılgı ABD’nin en önemli sağlık otoritesi CDC’nin başkanı Rochelle Walensky’nin Nisan’da, “Aşı olanlar virüsü taşımıyor” açıklamasıyla ortaya çıktı.
O plajı hatırlıyor musunuz?
O dönem bazı bilim insanları bu yargıyı destekleyecek veri olmadığını iddia ederek karşı çıktı. Delta’nın ortaya çıkışı bu itirazların ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Massachusetts’te Provincetown plajında eğlenen gençlerin hikayelerini Oksijen’in bu sayfalarında okumuştunuz. İşte o plajda hastalık kapan 469 kişiden yüzde 74’ünün iki doz aşılı olması CDC’nin açıklamasını çöpe atan ve Beyaz Saray’ın maskeleri geri getiren kararı almasını sağlayan veri oldu.
‘Otoyol’ benzetmesi
Atlantic’e göre asıl yapılması gereken açıklama şu olmalıydı: “Aşılar virüsü kapmanızı bir noktaya kadar engelleyebilir. Bu durumda virüs size uğrasa da aşı duvarına takıldığı için taşıyıcı olmadığınızdan ötürü başkasına bulaştırma riskiniz olmaz. Ancak aşıya rağmen virüsü kaptıysanız siz de aşısızlar gibi virüsün yayılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Buna karşın bağışıklık sisteminiz virüse hızlı tepki vereceği için bulaştırma süreniz aşısızlara göre çok daha kısa olacaktır.” Aşısızların bağışıklık sistemi
boş bir otoyol gibi. Virüs serbestçe ilerleyip güçlenebiliyor. Aşılılarda ise yollar çıkmaz sokaklar ve rampalarla dolu. Virüs ilerlese de bir noktada artık gidecek yolu kalmıyor.