Aşısızlar pandemisi

Aşı karşıtlığı her ülkede giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. ABD’de aşılama oranının düşük gittiği Cumhuriyetçi eyaletlerde vaka sayıları artıyor. Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde de benzer bir durum var. ABD Salgın Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Rochelle Walensky, “Covid giderek aşısızlar pandemisi haline geliyor” sözleriyle tehlikeye dikkat çekiyor

ABD’de Başkan Joe Biden, ülkenin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz için yüzde 70 çift doz aşılama hedefi koymuştu ancak başarılı olamadı. Amerikan Bilim Kurulu’nun başında bulunan 80 yaşındaki Anthony Fauci bile özellikle çocuk ve gençlerin rağbet ettiği TikTok platformunda aşılamanın önemini anlatan videolar çekti. Çöpçatanlık aplikasyonları kullanıcılarını aşılı ve aşısız olarak ayırarak kampanyaya destek verdi. First Lady Jill Biden ülke turuna çıkıp aşılamanın önemini anlatan konuşmalar yaptı. Buna rağmen özellikle Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu eyaletlerde aşılama oranları hiç de istenilen düzeyde değil, aşı karşıtlığı bir türlü engellenemiyor. Nisan’da günde 3.3 milyon aşı yapan ABD, şimdi 500 bini zor buluyor. İki doz aşılananların oranı yüzde 50’lerde kaldı. Nüfusun üçte biri tek doz bile aşı olmadı. 4 bine kadar düşen günlük vaka sayısı Temmuz başından itibaren Delta varyantı ile birlikte yeniden artışa geçti. Ülkede salgın hastalıklarla ilgili 1 numaralı otorite olan CDC’nin başkanı Rochelle Walensky, bu artıştaki tüm sorumluluğu aşısızlara bağladı. 

‘Hayatınızdaki en tehlikeli virüs’

Amerikan Gıda ve İlaç otoritesi FDA’in eski başkanı Dr. Scott Gottlieb de “Aşısız Amerikalılar şunu bilsin ki Delta, belki de ömürleri boyunca karşılarına çıkacak en tehlikeli virüs. Aşılamayı reddederlerse bu virüsün kurbanı olma ihtimalleri yüksek” dedi. Beyaz Saray yönetimi sosyal medya platformlarını, özellikle de Facebook’u aşı karşıtı grupların paylaşımlarına izin verdiği için suçlarken Facebook ise yayınladığı açıklamada “Aşı kampanyasındaki başarısızlığın sorumluluğu bize yüklenemez” dedi. 

Avrupa’da da durum aynı

Bu durum sadece ABD’ye özgü değil. Avrupa’da da aşı karşıtlığında başı vaka sayılarının bir haftada yüzde 150 arttığı Fransa çekiyor. Cumhurbaşkanı Macron’un aşısızların seyahat, futbol maçları, alışveriş, konser, sinema gibi etkinliklere katılmasını engelleyen kararına karşı Lyon, Marsilya, Perpignan, Lille gibi kentlerde 100 bin aşı karşıtı sokaklara döküldü. Macron’u diktatörlükle suçlayan protesto gösterileri düzenlendi. Açılma kararı alan Hollanda, İspanya, Avustralya, İsveç gibi ülkeler kısıtlamaları yeniden geri getirmeye mecbur kaldı. Bu ülkelerin tümünün ortak noktası aşılamada istenilen hedeflerin tutturulamamış olması.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar