Türkiye’de 6 Eylül’den itibaren aşı olmayanların konser, sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu yerlere gidebilmeleri, uçak ve otobüsle seyahat edebilmeleri için PCR testi yaptırmaları zorunlu olacak. Her gün yeni bir şirket ofise dönüş için aşı şartı getiriyor, üniversiteler sadece Türkiye’de değil tüm ülkelerde aşısız öğrencilerin kampüse giremeyeceğini duyuruyor. Türkiye’de eğlence sektörü temsilcileri “Aşı, kapalı mekan etkinliklerinde zorunlu olsun” çağrısı yaptı. Sosyal etkinlikler dünyada da artık aşısızlara kapıyı kapatıyor.
AİHM reddetti
Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’nin Fransa’nın ‘zorunlu aşı’ kararına karşı 672 ambulans çalışanı ve itfaiye erinin açtığı hak ihlali davasını reddetmesi milad oldu. AİHM, “bu tür yükümlülüklerin, demokratik toplumlarda gerekli olabileceğini” belirtti. Bu kararın ardından Avrupa ülkelerinin elleri de aşı olmayı reddedenlere karşı sert yaptırımlar uygulamak konusunda güçlenmiş oldu.
İngiltere, Eylül sonundan itibaren gece kulüpleri ve büyük kalabalıkların toplandığı bazı mekanlara girişlerde aşı pasaportu uygulamasının zorunlu olacağını açıkladı. Fransa’da şehirlerarası yolculuklar, restoran, kafe, sinema, müze ve AVM’lere girişte aşı artık zorunlu. Ayrıca 50 kişiden fazla kapasiteli kapalı mekanlar ve eğlence merkezlerine giriş için de aşı şartı aranıyor. Almanya’da aşı olmayanlar, kapalı mekanlara girişlerinde ya test sonucu ya da hastalığı atlattığını gösteren bir belge ibraz etmek zorunda. 11 Ekim’den itibaren aşı yaptırmayanlar ücretsiz testlerden de yararlanamayacak. İtalya’da müze, spor salonu, tiyatro, okul, restoran ve kafeler aşısızlara ancak test sonucu ibrazı durumunda açık. Her tür seyahat için de aynı durum söz konusu.
ABD’de CNN, Delta Havayolları gibi birçok şirket aşısız çalışanlarının sözleşmelerini feshetme kararı verdi. Avrupa’da ve Türkiye’de de benzer bir trend yaşanıyor. Kamu ve özelde birçok şirket çalışanlarına “aşı olun yoksa işe gelmeyin” diye uyarı gönderdi.
Sızıntı şüphesi kanıtlanamıyor
Koronavirüsün nasıl ortaya çıktığına yönelik bir araştırma daha sonuçsuz kaldı. ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatı üzerine harekete geçen ABD istihbaratının 90 günlük araştırması kesin bir sonuca ulaşmadan sonuçlandı. Virüsün biyolojik olarak geliştirildiğine dair de kanıt yok. Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsün Çin’in Wuhan kentindeki biyoloji laboratuvarından sızmış olabileceğine yönelik araştırması da sonuçsuz kalmıştı.