Aşılama oranları yükseldi, birçok kısıtlama kaldırıldı, sokakta maskelerini atarak dolaşan birçok insan görüyoruz. Peki siz maskenizi çıkarmadığınız sürece maskesiz insanlar nedeniyle endişe duymalı mısınız? New York Times bu soruyu uzmanlara sordu. Buna göre maskeler en yüksek korumayı kapalı bir ortamdaki herkes taktığı zaman sağlıyor. Çünkü pozitif bir kişi maske taktığında nefes verdiği zaman maske partiküllerin çoğunun dışarı çıkmasını engelliyor. Dışarı sızmayı başaran partiküller ise çevredeki insanların taktığı maskeler tarafından engelleniyor. Yani etrafınızdakiler kullanmasa da maske takmak sizi yine de koruyor. Tabii maskenin kalitesi de önemli.
Maske konusunda çok sayıda araştırma var
İsviçre’de yapılan bir deneyde maske yerine yüz siperliği kullanan kişilerin çok daha düşük koruma sağladıkları görüldü. ABD’de Tennessee’de yapılan bir başka araştırmada maske zorunluluğu olan bölgelerde hastaneye yatışların daha düşük kaldığı anlaşıldı. ABD’li uzmanlara göre günlük kullanılan basit cerrahi maskeler, sıkıca bağlanmadıkları ve telleri sıkılmadığı durumda sadece yüzde 7.5’lik koruma sağlıyor. Düzgün ve sıkı takıldıklarında ise koruma yüzde 65’e kadar çıkıyor. Çift maske kullanımı ise koruma oranını yüzde 83’e kadar yükseltebiliyor. Tokyo’da yapılan bir başka çalışmada pamuklu kumaşlardan yapılan bir maskenin yüzde 17-27 arası koruma sağladığı, cerrahi maskelerle virüs girişinin yüzde 47-50 arası engellendiği, N95 maskelerin ise yüzde 90’a varan koruma oranına ulaştığı görüldü. Danimarka’da 6 bin kişiyle yapılan bir başka deneyde maskelerin virüse karşı
hiçbir koruma sağlamadığı iddia edildi. Ancak başka bilim insanları bu araştırmayı hatalı kurgu nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.