Hamburger ve kola riskli, aşı değil

‘Çocuğuma Covid aşısı yaptırmam’ diyenlere Prof. Dr. Osman Erk sesleniyor: “Her gün kullandığınız tansiyon, diyabet, kolesterol ilaçları Covid aşısı kadar masum değil”

18 aydır eğitimlerini uzaktan sürdüren öğrenciler okullarıyla tekrar buluştu. Bulaş oranının düşürülmesi ve okullardaki risk oranının azaltılması için birçok tedbir hayata geçirildi. Bu kapsamda 12 yaş üstü çocuklara, velilerinin onayı ile aşı olma hakkı tanındı. Ancak Türkiye’de hala aşı karşıtlığı önemli bir seviyede. Büyükler içinde aşı olmaya direnenler varken çocuklar nasıl olacak? Aileler gönül rahatlığı ile çocuklarına aşı yaptırabilecekler mi? Çocukların aşı olması mı riskli yoksa olmaması mı? İşte akıllara takılan bu soruları İstanbul Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erk’e sorduk.  12 yaş üstüne velilerinin onayı ile aşı vurulmaya başlandı... Bu kararı gönül rahatlığı ile destekliyor ve onaylıyorum. Ama insanların kafasında soru işareti var. ‘Ben aşı riskini alırım ama çocuğuma vurdurmam’ diyorlar. Aşının herhangi bir riski yok, sadece belli yan etkileri var. Kısırlık yapıyor, kalp rahatsızlığına neden oluyor gibi iddiaların hepsi deli saçması.  Dünyada birçok ülkede de 12 yaş üstüne aşı uygulaması yapılıyor. Evet, örneğin dünya genelinde 5 milyardan fazla aşılama yapıldı. Büyüklerde çeşitli yan etkiler görüldü ama bir olumsuzluk ile karşılaşılmadı. Avrupa’da, Avustralya’da, Kanada’da 12 yaş üstüne aşı uygulaması yapılıyor. Hatta İsrail, çocuklara üçüncü doz aşılamaya bile başladı. Peki bu endişe neden kaynaklanıyor?

Prof. Dr. Osman Erk
Kulaktan dolma hikayelere insanlar inanıyor. Burada uzmanların görüşlerini dikkate almalılar. Evet endişe ediyorlar ama bebeklik ve çocukluk dönemlerinde bir sürü aşı yapıldığını bilmiyorlar mı? Bu aşıyı da öyle değerlendirmeleri gerekir. Diğer taraftan şöyle söyleyenler de var: “Çocuklar daha az hastalanıyor ve bulaştırıcılıkları da daha az. Niye aşı yaptırayım ki?” Tamam doğru ama Covid-19’u asemptomatik ya da çok hafif geçiren çocuklarda, MIS-C denen bir sendrom görülebiliyor. Öldürücülük oranı da Covid’den yüksek. Yani çocuklar için bu kadar olumlu bir yaklaşım içinde olmamakta fayda var. Aşıların hiçbir riski yok mu? Evet yok ve hala şüphesi olan ailelere şunu söyleyebilirim, çocuğunuzun hamburger, kola, abur cubur tüketmesiyle alınan risk Covid aşısı ile kıyaslanamaz. Bu tür ürünleri tüketen çocukların ileriki yaşlarda kalp rahatsızlığı yaşadıkları bir gerçek. Hatta aşı, sürekli tüketilen tansiyon, kolesterol, diyabet gibi kimyasal ilaçların yanında çok daha masum kalıyor. Peki çocuklara Sinovac mı yoksa Biontech mi aşısı tercih edilmeli? İkisi de olur. Biontech’in daha etkili olduğu doğru mu? Evet etkili ama Sinovac’ı yerin dibine sokanlar var, o kadar da değil. Çin nüfusunun yüzde 60’ına Sinovac gibi inaktif aşı yapıldı ve şu anda vaka ve vefat sayıları çok aşağılarda. Dolayısı ile Sinovac aşısı da olabilir. Ama Çin’de hem çocukları hem de aileleri de aşıladılar. Burada kritik konu herkesin aşılanmış olması. Ayrıca çocukların aşılanması için başka bir etken daha var. Nedir bu etken? Okullar, iş yerleri, hastaneler en kirli havaya sahip yerler. Biz çocuklarımızı okula gönderiyoruz ama sınıfların doğru dürüst havalandırılmadığını, sınıflarda herhangi bir havalandırma sistemi olmadığını da biliyoruz. Bu yüzden çocuklarımızı aşılamalıyız, maske kullanılsa bile sınıflar risk içeriyor. Önce bizim, sonra da çocuklarımızın aşılı olması, eğitimin kesintisiz sürmesi için olmazsa olmaz. Okulların daha fazla kapalı tutulması mümkün değil.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar