Bazı kanser hastaları Covid’e yakalandıktan birkaç ay sonra tümörlerinden arındı. Bilim insanları bu sırrı çözerse Covid kanser tedavisinde yeni bir tedaviye kapı aralayabilir
Koronavirüs özellikle kronik hastalıkları olanlarda ölümcül etkiye sahip. Kanser, hipertansiyon, diyabet, kalp gibi rahatsızlıkları olan kişilerin kendilerini çok daha sıkı korumaları gerekiyor. Ancak kanser hastalarıyla ilgili son aylarda çok ilginç sonuçlar paylaşılmaya başlandı. Koronavirüse yakalanan bazı kanser hastalarının tümörlerinin Covid-19 tedavisinin ardından ya küçüldüğü ya da tamamen yok olduğu görüldü. Türkiye’de GATA Radyoloji uzmanı Prof. Güner Sönmez’in sosyal medyada lenfoma ve 4. evre akciğer kanseri olan bazı vakaların Covid tedavisi sonrası tümörlerinin kaybolduğuna ilişkin paylaşımının altına birçok kullanıcı kendi ailelerinde de benzer örneklerin görüldüğünü yazdı. Prof. Sönmez, “Muhtemelen koronavirüse karşı oluşan antikorlar ve hücresel bağışıklık, kanser hücrelerine de müdahale ediyor. Tekil örnekler ama önemli. Birçok hastamdan; Covid 19 geçirdikten sonra kemoterapinin daha etkili olduğu mesajını aldığımı da belirmeliyim” diye yorum yaptı.
61 yaşındaki İngiliz hasta örnek oldu
Oksijen bu iddiayı araştırdı. Bu durum sadece Türkiye’de değil, dünyada da bilim insanlarını heyecanlandıran bir gelişme. Saygın Forbes dergisi, İngiltere’de üçüncü evre agresif lenfoma kanseri olan 61 yaşındaki bir kişinin hikayesini, “Covid bu adamın kanserini tedavi mi etti?” başlığıyla haber yaptı. Buna göre adı açıklanmayan hasta, vücudunun birçok bölgesinde tümör varken koronavirüse yakalandı. 11 gün hastanede tedavi görmesinin ardından hastalığı atlattı. 4 ay sonra çekilen MR’ında vücudundaki tümörlerin hemen hemen tamamının yok olduğu görüldü. Dergiye konuşan ABD merkezli James P. Wilmot Kanser Enstitüsü direktörü Jonathan Friedberg’e göre, koronavirüs gibi viral enfeksiyonların vücutta tümörlerin gerilemesine sebep olması çok şaşırtıcı ve bu incelenmeye değer bir durum. Uzmanlara göre virüslere karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıt, T-hücreleri ya da stokin adı verilen, tümöre karşı vücudun en önemli “silahlarını” harekete geçirmek oluyor. Bu bağışıklık yanıtı bazen sadece virüsle değil vücuttaki diğer tehditlerle de savaşmaya yetecek kadar büyük olabiliyor. Yani koronavirüsle savaş için bağışıklık sisteminin harekete geçirdiği “silahlar” bir anda kanserli hücreleri de yok etmeye başlıyor. Friedberg’e göre özellikle lenfoma gibi bağışıklık sistemi yanıtına çok duyarlı olan kanser türlerinde bu durum çok etkili olabiliyor. ABD’li uzman, “Virüslere karşı verilen bağışıklık yanıtının anti-kanser etkilerini anlamak konusunda daha çok yolumuz var” diyor.
100 yıllık bilgi ışık mı tutacak?
İspanyol onkolog Dr. Antonio Calles de Twitter hesabında dördüncü evre akciğer kanser hastasının tümörünün Covid sırasında zatürreye yakalanan bir hastada tamamen ortadan kalktığına ilişkin tomografi görüntülerini paylaştı. Dr. Calles, “Sizce bunun sırrı nedir?” diye sorarak tıp uzmanları arasında bir tartışmayı da başlattı. Calles, 1908 yılında New York Times’ta yayınlanan bir haberin kupürünü de paylaşarak “100 yıldır bazı enfeksiyonların kanserin gerilemesine yol açtığı biliniyor” diye yazdı.