ABD 75 ülkenin yeni vergi oranlarını 90 gün erteledi, Çin'e yönelik vergileri %125'e yükseltti
ABD Başkanı Donald Trump Çin’e yönelik vergileri yine yükseltti. Gümrük vergisi derhal geçerli olmak üzere %125 oldu. Trump ayrıca, misilleme kararı almayan 75 ülkenin yeni vergi oranlarının 90 gün ertelendiğini duyurdu. Trump insanların korkmaya başlamasından dolayı bu kararı verdiğini söyledi
ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük vergisi bugün itibarıyla yürürlüğe girerken, Çin Maliye Bakanlığı, yeni bir misilleme kararına daha imza atarak ABD mallarına ek tarife uygulanacağını duyurmuştu. Bakanlığın açıklamasında, ABD mallarına uygulanacak ek tarifenin oranı yüzde 84 olarak açıklandı. Çin'den daha önce yapılan açıklamada, bu oran yüzde 34 olarak belirtilmişti. Bakanlık, ABD mallarına yönelik ek tarifenin 10 Nisan itibarıyla yürürlüğe gireceğini bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump ise Çin’e yönelik vergileri akşam saatlerinde yaptığı açıklamayla yine yükseltti. Trump, Çin'e yönelik gümrük vergisinin derhal geçerli olmak üzere yüzde 125 olduğunu duyurdu.
Trump paylaşımında şu sözlere yer verdi:
"Çin'in küresel piyasalara gösterdiği saygısızlığa dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri tarafından Çin'e uygulanan gümrük vergisini derhal geçerli olmak üzere %125'e yükseltiyorum. Bir noktada, umarım yakın gelecekte, Çin, ABD'yi ve diğer ülkeleri kazıklama günlerinin artık sürdürülebilir veya kabul edilebilir olmadığını anlayacaktır.
Yeni gümrük vergilerine 90 gün ara
Öte yandan, ticaret, ticaret engelleri, gümrük tarifeleri, para birimi manipülasyonu ve parasal olmayan tarifeler gibi konularla ilgili çözüm arayışı doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri temsilcileriyle müzakere yapmak için 75’ten fazla ülke bizimle temasa geçmiş bulunuyor.
Bu ülkelerin hiçbirinin, güçlü tavsiyeme uyarak, Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı hiçbir şekilde misilleme yapmamış olması nedeniyle, 90 günlük bir ARA verilmesini ve bu süre boyunca önemli ölçüde düşürülmüş karşılıklı bir gümrük vergisi — %10 — derhal geçerli olacak şekilde onayladım"
ABD Başkanı Trump, bu yazılı açıklamasının ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde düzenlenen bir etkinlikte, tüm dünyanın gündemini belirleyen gümrük tarifelerine ilişkin yeni değerlendirmelerde bulundu.
Trump, kendileriyle anlaşmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu ve adil olmak kaydıyla herkesle gümrük ve ticaret anlaşması yapabileceklerini, ancak Çin gibi misilleme yapan ülkelerin yanlış yaptığını söyledi.
ABD Başkanı, "Çin Devlet Başkanı Şi gururlu bir adam. Onu çok iyi tanıyorum. Bir anlaşma yapmak istiyorlar ancak bunu nasıl yapacaklarını tam olarak bilmiyorlar, ancak bunu çözme sürecinde anlayacaklar." dedi.
Çin'in mevcut küresel ticaret sistemini tarihte en fazla suistimal eden ülke olduğunu savunan Trump, "Birileri benim yaptığımı yapmak zorundaydı. Onları durdurmak zorundaydılar çünkü bu sürdürülebilir değildi" diye konuştu.
Trump, Çin de dahil birçok ülkenin ABD ile gümrük anlaşması yapmak istediğini belirterek, "Henüz hiçbir şey bitmiş değil, Çin de dahil olmak üzere birçok ülkeden muazzam bir talep var. Çin de anlaşma yapmak istiyor. Gümrük konusunda AB ile de bir anlaşma yapabiliriz, adil olduğu sürece herkesle anlaşma yapabiliriz" ifadesini kullandı.
ABD'ye misilleme yapmayan ülkelere 90 günlük duraklama getirdiklerini söyleyen Trump, "Bize misilleme yapmayan ülkelere 90 günlük duraklama getirdik. Buraya gelip gümrük müzakereleri yapmak isteyen birçok ülke var" dedi.
"İnsanlar biraz heyecanlanmış ve korkmuşlardı"
Trump, neden 75 kadar ülkeye gümrük vergisi uygulamasının 90 gün askıya alındığıyla ilgili soruya, "İnsanlar biraz çizginin dışına çıkıyordu, biraz heyecanlanmış ve korkmuşlardı çünkü yapmamız gereken büyük bir iş var." karşılığını verdi.
Bununla beraber Çin'in uluslararası ticaret düzeninde yaptıklarına artık göz yumamayacaklarını ve bu yüzden bu adımı attıklarını dile getiren Trump, adil olması kaydıyla Çin dahil herkesle anlaşma yapmaya hazır olduklarını yineledi.
Trump 90 gün ara verdi, piyasalar coştu
ABD hisse senetleri, Trump'ın bazı ülkeler için 90 günlük bir tarife duraklamasına izin verdiğini açıklamasının ardından keskin bir sıçrama yaptı.
Dow Jones, neredeyse 3.000 puanlık bir sıçrama yaparak bir gün içindeki en yüksek değerine ulaştı.
Nasdaq ve S&P 500 de rekor düzeyde bir günlük en büyük puan kazançlarını elde etti. Nasdaq son 24 yılın, S&P 500'ün son 16 yılın en iyi gününü yaşadı.
Ön verilere göre Dow 2,962.86 puan ya da %7.9 artışla 40,608.45 seviyesinden kapandı. Bu, 24 Mart 2020'de görülen 2.112,98 puanlık kazancı aştı.
S&P 500 474,13 puan ya da %9,5 artışla 5.456,90 seviyesine yükselerek dört seanslık kayıp serisini sonlandırdı. Bu, 28 Ekim 2008'den bu yana en büyük yüzde kazancı oldu.
Nasdaq 1,857.06 puan ya da %12 artışla 17,124.97 seviyesine yükseldi. Bu, 3 Ocak 2001'den bu yana en büyük yüzde kazancı oldu.
Apple ve teknoloji devlerinin hisseleri fırladı
Trump'ın gümrük vergilerine 90 günlük ara verme kararı teknoloji devlerinin hisselerinde sert yükselişe yol açtı. Çin'den yapılan ithalata uygulanan gümrük vergisinin artmasına rağmen Apple hisseleri %15 oranında yükseldi.
Nvidia %18 yükselirken, Tesla %22, Amazon %12, Meta %14, Alphabet (Google) %10, Microsoft %10 yükseliş kaydetti.
"Yolsuzluk yapanlar için büyük bir gün"
90 gün erteleme kararının ardından özellikle sosyal medyada piyasalarda çöküşe neden olan hamlelere yoğun eleştiri vardı. The Atlantic yazarı David Frum yaşananları "Yolsuzluk yapanlar için büyük bir gün" ifadesiyle yorumladı ve Trump ve yakın çevresini hedef aldı.
Bitcoin yükselişte
Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri 2 trilyon 630 milyar dolara ulaştı.
En büyük kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, son 24 saatte Trump'ın Çin hariç diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 gün süreyle durdurulduğunu duyurmasıyla yüzde 7’den fazla artarak 82 bin doların üzerine çıktı.
TSİ 21.31 itibarıyla 82 bin 662 dolardan işlem gören Bitcoin'in haftalık değer kaybı ise yüzde 5’in altında geriledi.