Aynı fiyata düşük gramaj: Shrink-flation

Pandemi sonrası açılmalarla birlikte dünyada enflasyon görülmedik bir hızla yükseliyor. Özellikle de temel gıda maddelerinin fiyatı: Şeker, yağ, kahve, mısır, buğday, soya gibi… ABD gibi rekabetin çok yüksek olduğu büyük pazarlarda dev gıda üreticileri, yükselen maliyetleri pazar payı kaybetmeden tüketicilere yansıtmanın yollarını arıyor. Çarelerden biri, bizde de bilinen bir yöntem: Fiyatı değiştirmeden gramajı küçültmek. Örneğin dünya bisküvi devlerinden Mondelez, çok sevilen Oreo’ların bazı versiyonlarında bunu uyguluyor. Ünlü dondurma ve kahvaltılık tahıl markaları da gramajlarında yüzde 10’a varan kesintiler yaptı. The Wall Street Journal bu yönteme “shrink-flation” adını veriyor. Bir başka akım da “Less is More” yani “Az daha çoktur” felsefesinden esinlenmiş: Less (variety) is more (profit). “Daha az çeşit daha çok kar.”  Örnek yine Mondelez’den. Gıda devi, ABD’deki büyük market raflarında yer alan ürün çeşidini yüzde 25 azaltmış. Fazla popüler olmayan ama segmentleri tamamlayan ürünlerden vazgeçilip, kar marjı yüksek popüler atıştırmalıkların raflarda kapladığı alan artırılmış. Araştırma kuruluşu NielsenIQ’ye göre bu akım sadece Mondelez’le sınırlı değil. Pandeminin tepe yaptığı günlerden bu yana ABD gıda üreticileri, piyasadaki ürün çeşitlerini yüzde 7 azaltmış durumda.

Lokanta menüleri küçülüyor

Yeme içme sektörü de pandemi sonrası “Az, daha çoktur” felsefesine doğru kayıyor. Technomic adlı araştırma şirketinin raporuna göre, ABD’nin en çok iş yapan 500 lokantasında, menüde yer alan ürün sayısı bir yıl içinde 204’ten 163’e inmiş. Sektörden alınan bilgilere göre, müşteriye sunulan seçeneklerin yüzde 20 daraldığı yeni tip dar menülerin kalıcı olması bekleniyor.
Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Tüm dünyada acil durum ilan etti Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi