Azerbaycan'dan Karabağ operasyonu: Liderlerden üst üste açıklamalar

Azerbaycan, Karabağ'da antiterör operasyonu başlattı. Bakü yönetimi "Bölgede barışın sağlanmasının tek yolu Ermeni güçlerinin kayıtsız şartsız çekilmesidir" mesajı verdi. Bölgede askerleri bulunmadığını belirten Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Amaç Ermenistan'ı savaşa çekmek" değerlendirmesi yaptı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını açıklayarak meşru askeri hedeflerin yok edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerinin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunmasının gerilimin artmasına neden olduğu aktarıldı.

Ermeni silahlı kuvvetlerinin, 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin hükümlerine uymadığının belirtildiği açıklamada operasyonun gerekçesi şu şekilde açıklandı:

  • Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi.

İnsani koridor oluşturuldu

Bakanlık ayrıca sivil Ermeni nüfusunun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulduğunu duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise operasyona ilişkin "Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız, tamamen çekilmesi ve sözde rejimin feshedilmesidir" açıklaması yaptı.

Bakü şartları tek tek açıkladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Karabağ'da antiterör tedbirlerinin durdurulması için Bakü’nün şartlarını bildiren bir açıklama yayınladı. Buna göre; yasadışı Ermeni silahlı gruplarının beyaz bayrak çekmesi, tüm silahlarını teslim etmesi ve yasa dışı rejimin kendini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar sürdürülecektir.

Paşinyan: Amaç Ermenistan'ı savaşa çekmek 

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın başlattığı harekâta ilişkin sosyal medyadan bir açıklama yaptı.  Halihazırda Ermenistan-Azerbaycan şartlı sınır hattında durumun sakin olduğunu belirten Paşinyan, Azerbaycan'ın antiterör harekatıyla Ermenistan'ı savaşa çekmek amacında olduğunu savundu.

Paşinyan, "Önceden söylediğim ve şimdi de söyleyeceğim üzere bu operasyonun asıl ve temel hedefi ile amacı Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri operasyonlara dahil etmektir. Ermenistan Cumhuriyeti'nin askeri operasyonlara karışmadığını ve Dağlık Karabağ'da Ermenistan Cumhuriyeti'nin ordusunun bulunmadığını bir kez daha kaydetmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"Rusya bilgi vermedi"

Paşinyan, Azerbaycan'ın bu harekat konusunda Rusya'yı haberdar ettiğini ancak Rusya'nın kendilerine bilgi vermediğini öne sürdü. Ermenistan'ı büyük ölçekli askeri operasyonlara dahil etmek isteyen bir dizi iç ve dış güç olduğu iddiasında bulunan Paşinyan, "Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri bir gerilime dahil etme girişimleri bizim açımızdan kabul edilemez" dedi.

Hasanov'dan Güler'e telefon

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi yaptı. Bakan Hasanov, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da yürüttüğü yerel antiterör tedbirleri hususunda Güler'i bilgilendirdi. Güler, Türkiye'nin her zamanki gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu bildirdi.

Rusya'dan itidal çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı operasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu. Karabağ'daki durumun aniden gerginleşmesinden ötürü Moskova'nın endişeli olduğunu belirten Zaharova, "Rus tarafı, ısrarla çatışmanın taraflarını kan dökülmesini durdurmaya, hızla askeri eylemleri sona erdirmeye, siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönmeye çağırıyor" ifadesini kullandı.

Karabağ sorununun çözümüyle ilgili bütün adımların Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin üçlü bildirisinde yazılı olduğunu kaydeden Zaharova, son zamanlarda Rusya ve uluslararası aracıların bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak için çabalar ortaya koyduğunu vurguladı. Zaharova, bölgedeki Rus askeri güçlerinin barış gücü görevini yerine getirdiğini söyleyerek, bu güçlerin komutanlarının sürekli taraflarla temas halinde olduğunu bildirdi.

Hacıyev: Temas hattını kırdık

Reuters haber ajansına konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev, Bakü yönetiminin operasyon başlamadan dakikalar önce Rusya ve Türkiye’ye bilgi verdiğini söyledi. Hacıyev, Azerbaycan güçlerinin Dağlık Karabağ'da Ermeni güçleriyle temas hattını birkaç yerde kırdığını ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmeye kararlı olduklarını söyledi. Karabağ’daki etnik Ermeni otoriteyle beyaz bayrak çekmeleri halinde görüşmeye hazır olduklarını açıklarken, operasyonun Ermenistan’ın egemenliğindeki topraklara yönelik herhangi bir askeri amaç taşımadığını söyledi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar