Beethoven'ın sırları yüz yıllar sonra ortaya çıkıyor

Bilim insanları, tüm dünyanın yakından tanıdığı ve ardında unutulmaz eserler bırakan besteci Ludwig van Beethoven'ın sağlığı ve soyu hakkında daha fazla bilgi edinmek için saç tellerini kullandı

Ludwig van Beethoven'ın etkileyici saçları, sağlık sorunları ve soyu hakkında yeni ipuçları veriyor. The Wall Street Journal'ın haberine göre dostları bestecinin saç tellerini hatıra olarak sakladılar ve bazıları ölüm döşeğindeyken hatıra olarak kopardılar. Yaklaşık iki asır sonra, uluslararası bir araştırma ekibi bu saç tellerinden bazılarını Beethoven'ın genomunu, yani her hücrede bulunan DNA'nın tamamını dizilemek için kullandıklarını açıkladı.

Heykeltıraş Ottmar Hörl'ün Bonn'daki Beethoven Heykelleri


Araştırmacılar Current Biology dergisinde Çarşamba günü yayınlanan makalelerinde, DNA'sının incelenmesinin Beethoven'ın 1827'de 56 yaşında ölümüyle sonuçlanan ilerleyici işitme kaybı, kronik gastrointestinal şikayetleri ve şiddetli karaciğer hastalığının nedenini belirlemeye yardımcı olabileceğini umduklarını belirttiler.

Masanın gizli bölmesindeki bir belge ilham verdi

Tarihçiler ve tıp akademisyenleri uzun zamandır Beethoven'ın günlüklerini ve mektuplarını sağlık sorunlarıyla ilgili ipuçları bulmak için inceliyorlardı. Viyana'da ölümünden bir gün sonra yazı masasının gizli bir bölmesinde bulunan bir belge onlara ilham verdi. Kardeşlerine hitaben yazdığı bu mektupta Beethoven, tıbbi rahatsızlıklarıyla ilgili ayrıntıların ölümünden sonra kamuoyuna açıklanmasını talep ediyordu.

Viyana'daki Beethovenplatz meydanında bulunan Beethoven anıtı. Anıtın açılışı 1880 yılında yapıldı.


Araştırmacılar Beethoven'ın işitme engeli ya da mide ağrısı için genetik bir neden bulamadılar. Karaciğer hastalığı için genetik risk ve siroz olarak bilinen karaciğerde yara izine yol açabilen Hepatit B enfeksiyonu kanıtı buldular.

Saç tellerinden beklenmedik bulgular çıktı

Analiz, Beethoven'ın soyu ve bazı saç tellerinin kökenleri hakkında beklenmedik bulgular da ortaya çıkardı.

1994 yılında, o zamanlar makalenin yazarlarından biri olan müzikolog William Meredith tarafından yönetilen Amerikan Beethoven Derneği üyeleri, Londra'daki Sotheby's'den Beethoven'ın bir tutam saçını satın aldı. Beethoven'ın cenazesinin olduğu gün koparan besteci Ferdinand Hiller'e ithafen Hiller kilidi olarak adlandırılan saç, Kaliforniya'daki San Jose Eyalet Üniversitesi'nde Ira F. Brilliant Beethoven Araştırmaları Merkezi'nde sergilenmeye başlandı. Bazı ziyaretçiler DNA testi yapılıp yapılmadığını sordu. Dr. Meredith, bazı saç tellerinin test için gönderildiğini ancak saçtan DNA elde etme teknolojisinin cevap verecek kadar gelişmiş olmadığını söyledi.

DNA projesi

2014 yılında Dr. Meredith, üniversite öğrencisiyken Beethoven merkezinde gönüllü olarak çalışmış olan biyolojik antropolog ve Beethoven hayranı Tristan Begg'in kendisine ulaştığını söyledi. Begg, Hiller kilidini ve Beethoven'ın diğer saç tellerini test ederek DNA projesini yeniden canlandırmayı teklif etti. Amerikan Beethoven Derneği'nin yönetim kurulu üyesi Kevin Brown, Beethoven'ın genomunu dizilemek için makalenin yazarları tarafından kullanılanı da dahil olmak üzere test için Beethoven'ın saçından daha fazla tutam satın aldı.

Almanya'nın Bonn kentindeki Beethoven heykeli. Bonn, 1790'lı yıllardan itibaren Ludwig van Beethoven'ın eviydi.


Çalışma için Beethoven'a atfedilen sekiz kilit kullanıldı. Makalenin başyazarı Bay Begg, DNA testlerinin kilitlerin nasıl ve ne zaman elde edildiğine dair ayrıntılı kayıtlarla birleştiğinde biyologlar, genetikçiler, soybilimciler ve immünologlardan oluşan grubun beş kilidin gerçek olduğu sonucuna vardığını söyledi. Diğer üç kilit ise test için yeterli DNA'ya sahip değildi ya da araştırmacıları Beethoven'a ait olamayacakları sonucuna götüren DNA sonuçları verdi.

Hilller kilidi bir kadına ait çıktı

Bilim insanlarının bildirdiğine göre, en ünlüsü olan Hiller kilidinin bir kadına ait olduğu belirlendi.

Hiller kilidi 2001 yılında yayınlanan "Beethoven'ın Saçı: Olağanüstü Tarihi Bir Serüven ve Çözülen Bilimsel Bir Gizem" adlı kitaba konu oldu. Kitap 19 dile çevrildi ve bir filme de temel oluşturdu. Dr. Meredith, San Jose'deki Beethoven merkezinde yıllardır sergilenen saçın, çalışmanın sonuçlarını beklerken gözden kaldırıldığını söyledi.

Aert Van Beethoven'a ulaşıldı

Gruptaki araştırmacılar ayrıca Belçika'daki Van Beethoven'ın akrabası olan beş erkeğin izini sürerek genetik test için tükürük örnekleri aldı. Bu kişilerin, besteci ile ortak bir ataya sahip olduklarını gösteren iyi soy kayıtları vardı: Aert Van Beethoven, 1535 doğumlu.

Ludwig van Beethoven Anıtı / Viyana


Beethoven'ın genomundaki Y kromozomunu, Van Beethoven soyundan gelen ve yaşayan beş erkeğinkiyle karşılaştırdılar.

Bir erkeğin Y kromozomu babasınınkiyle neredeyse aynı kalır ve nesiller boyunca aktarılır. Araştırmacılar, yaşayan beş Van Beethoven'ın birbirleriyle akraba olduklarını, ancak Ludwig van Beethoven ile akraba olmadıklarını buldular.

Bulgular, Aert Van Beethoven'ın oğlunun 1572'de Belçika'nın Kampenhout kentinde doğumu ile ünlü bestecinin 200 yıl sonra Almanya'nın Bonn kentinde doğumu arasında bir bağlantı kuramadı.

Biyolojik bağın hangi kuşakta koptuğu belirsiz

Araştırmacılar biyolojik bağın hangi kuşakta koptuğunu bilmediklerini söylediler. Çalışmanın bir diğer yazarı, Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi'nde genetikçi ve bir çocuğu yetiştiren babanın biyolojik ebeveyn olmadığı durumlarda "ekstra çift babalık" konusunda uzman olan Maarten H.D. Larmuseau, akademisyenlerin Beethoven'ın vaftiz kaydı hiç bulunamayan babasının babalığını sorguladıklarını söyledi.

Yaşayan Van Beethooven'ların Ludwig ile ilgisi yok

Dr. Larmuseau, yaşayan Van Beethoven erkeklerinin besteciyle biyolojik olarak akraba olmadıklarını öğrendiklerinde şok olduklarını söyledi. "Onlara Beethoven ile hala yasal ve soyağacı bir bağ olduğunu, ancak insanların biyolojik bağa da değer verdiğini ve bunun artık ortadan kalktığını hatırlattım" dedi.

Beethoven'ın eski nota koleksiyonu


DNA testi veritabanları ve soy kayıtları aracılığıyla akrabalarını bulmak için çalışan Dr. Larmuseau, Van Beethoven soyadına sahip 145 kişi tespit ettiklerini söyledi. Beethoven soyunu araştırmaya devam etmeyi planlayan Dr. Larmuseau, DNA testlerinin Beethoven ile aynı Y kromozomuna sahip yeni akrabalar ortaya çıkarabileceğini ve böylece Beethoven'ın soyunu araştırmak için başka yollar açabileceğini söyledi. Eşleşen beş kilitten elde edilen sıralama verileri, araştırmacıların kullanımına açık bir veritabanında mevcut.

Beethoven hiç evlenmedi bir torunu da yok

Beethoven hiç evlenmedi ve bilinen hiçbir yasal torunu yok. Araştırmacılar, Beethoven'ın mektuplarında ölümsüz sevgilim diye bahsettiği kişinin evli bir kadın olduğunu ve kızının Beethoven'ın çocuğu olduğunu öne sürdüler. Araştırmacılara göre kızı çocuk sahibi olmadan öldü.

Ludwig van Beethoven, tüm zamanların en büyük müzik dehalarından biri olarak kabul edilen Alman bir piyanist ve besteciydi.

Beethoven projesine ek olarak Neandertal genomunu dizilemek için çalışan Max Planck Enstitüsü'nden Johannes Krause, daha fazla genin sağlık koşullarıyla ilişkilendirilmesiyle araştırmacıların bulguları Beethoven'ın genomuyla karşılaştırarak sağlığı hakkında yeni bilgiler elde edebileceğini söyledi.

Erken ölümünün nedeni muhtemelen siroz

Çalışmada yer almayan Liverpool Üniversitesi'nden karaciğer uzmanı Profesör Ian Gilmore, Beethoven'ın erken ölümünün muhtemel nedeninin siroz olduğunu söyledi. Makalede, hemokromatoz, kalıtsal bir demir fazlalığı, ağır alkol tüketimi ve Hepatit B enfeksiyonu da dahil olmak üzere ünlü bestecinin olası ölüm nedenleri sıralandı.

Ludwig van Beethoven'ın ressam Ferdinand Schimon tarafından 1819 yılında yapılmış portresi.


Gilmore "Gerçek muhtemelen bunların birkaçı arasındaki etkileşimde yatıyor" dedi.

Ira F. Brilliant Beethoven Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Erica Buurman, Hiller kilidini tekrar sergilemek istediğini söyledi ve ekledi:

"Amacımız Beethoven'ın mirasının hikayesini anlatmaya yardımcı olmak. Bu bir tutam saç hala bunu yapıyor."

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı