Biden'ın Putin'e son darbesi: Karanlık filoya yeni yaptırımlar
Washington Post'un haberine göre Biden görevini bırakmadan önce Putin'e bir darbe daha indirmek istiyor. Donald Trump'a başkanlık döneminde avantaj sağlayacak olan bu kozu kullanıp kullanmayacağı ise belirsiz
Başkan Biden görevdeki son haftalarında Rusya'nın kârlı enerji sektörüne karşı yeni yaptırımlar düşünüyor. ABD, 2022'de Ukrayna'nın işgalinden sonra Rus ekonomisini boğmak için bir dizi yaptırım dalgası başlattı, ancak 82 yaşındaki Biden, petrol ve gaz fiyatlarında küresel bir artıştan korktuğu için enerji sektörünü vurmak konusunda isteksizdi. Bu hesaplamanın değiştiğine inanılıyor.
ABD'de enflasyonun önemli ölçüde düşmesi ve seçimlerin geride kalmasıyla birlikte Biden, Rus petrolünü dünyanın dört bir yanına taşıyan ve Rus lider Putin'in kasasını dolduran gemilerden oluşan “karanlık filoyu” hedef almaya hazır. Washington Post'a göre bu gemiler, henüz hedef alınmamış Rus petrol ihracatçılarının yanı sıra yeni bir yaptırım paketinin ana odağı olacak.
Trump'a daha fazla koz verecek
Gazeteye konuşan kaynaklar, Biden'ın seçenekleri arasında bankaların Rus enerji işlemlerini yapmasına izin veren lisansın iptal edilmesinin de yer aldığını söyledi. Kaynaklar, yaptırımların seçilmiş başkan Donald Trump'a Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Putin ile müzakerelerde daha fazla koz vereceğini de sözlerine ekledi. Ancak Trump'ın bu hamleyi hoş karşılayıp karşılamayacağı henüz belli değil.
Çatışmayı hızlı bir şekilde sona erdirme sözü veren 78 yaşındaki Trump, Biden'ın Ukrayna güçlerinin Rus topraklarının derinliklerine saldırmak için Amerikan orta menzilli silahlarını kullanmasına izin verme kararını eleştirdi. Moskova'da başka bir tırmanma olarak görülen yaptırımları hoş karşılayıp karşılamayacağı belli değil.
Politikada değişiklik
Yaptırımlar politikada bir değişiklik anlamına geliyor. Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Edward Fishman, "Biden yönetimi artan gaz fiyatları ve kötüleşen enflasyon konusunda endişeliydi. Rusya'ya yönelik yaptırım politikalarının önündeki en büyük kısıtlama da buydu. Yani ülke içindeki sonuçlar" dedi.
Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Biden Batılı müttefiklerden güçlü bir yanıt istedi. Buna, kârları kısıtlamak ve savaş çabalarının mali kaynağını kurutmak için Rus petrolünün fiyatına sınırlama getirilmesi de dahildi.
“Karanlık filo” Putin'in bazı önlemlerden kaçmasına yardımcı olsa da, yaptırımlar bir dereceye kadar işe yaradı. Rusya'nın savaş odaklı ekonomisinde enflasyon yükseliyor ve merkez bankası faiz oranlarını yüzde 21'e yükseltti. Ruble de zayıfladı. Batılı yetkililer mali sıkıntıların Ukrayna'nın müzakereler sırasında Putin'in daha fazla taviz vermesini sağlamayı umuyor.