BM'nin Filistin Özel Raportöründen Türkiye'ye çağrı: Mersin'deki o geminin İsrail'e ulaşmasını engelleyin
BM'nin İşgal altındaki Filistin Toprakları Özel Rapörtörü Francesca Albanese, İsrail ordusuna çelik taşıdığı öne sürülen ve Mersin'e demirleyen Vela gemisiyle ilgili Ankara'ya çağrı yaptı. Albanese, paylaşımında geminin soruşturulmasını ve iddialar doğruysa İsrail'e gidişinin engellenmesini istedi
Birleşmiş Milletler'in işgal altındaki Filistin topraklarından sorumlu Özel Raportörü Francesca Albanese, sosyal medya hesabından Gazze'deki ablukayı kırmayı hedefleyen bir grup aktivisti taşıyan Madleen teknesiyle ilgili bir paylaşım yaptı.
Albanese paylaşımında İsrail ordusuna çelik taşıdığı öne sürülen ve Türkiye'de Mersin limanına demirleyen Vela isimli gemiyle ilgili de Ankara'ya çağrı yaptı.
Paylaşımında Vela gemisinin, Türk makamları tarafından incelenerek İsrail'e ulaşmasının engellenmesini isteyen Albanese şu ifadeleri kullandı:
"Dün gece İsrail, Madleen adlı gemiye el koyarak, Gazze’de açlığa mahkûm edilen Filistinlilere bebek maması götüren sivilleri kaçırdı. Bu olay, İsrail’in Gazze’yi yok etmeye yönelik süregelen saldırılarının bir parçası olarak gerçekleşti.
Bugün The Ditch tarafından sağlanan bilgilere göre, şu anda Türkiye’de demirleyen #VELA gemisi, bir soykırımın ortasında İsrail Askeri Sanayii (IMI) için çelik taşıyor.
Abluka, yardımların kriminalize edilmesi ve diğer ihlaller dahil İsrail’in suçlarını durdurmak ve karşı çıkmak için, devletlerin ticari, diplomatik, akademik vb. tüm alanlardaki işbirliğine son verme yönündeki yasal yükümlülüklerine uymaları her zamankinden daha acil bir hale gelmiştir.
Türk makamlarını, bu gemiyi ve yasa dışı yükünü soruşturmaya ve eğer doğrulanırsa İsrail’e ulaşmasını engellemeye çağırıyorum. Birlikte başarabiliriz"
Francesca Albanese kimdir?
Birleşmiş Milletler’in Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze’ye yönelik saldırıların “soykırım” niteliği taşıdığına dair değerlendirmeleriyle uluslararası kamuoyunda dikkat çekiyor. Uluslararası hukuk uzmanı olan Albanese, Mart 2024’te yayımladığı “Anatomy of a Genocide” başlıklı raporunda, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının Roma Statüsü ve Soykırım Sözleşmesi çerçevesinde incelenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Albanese, BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporlarda İsrail’i sivil altyapıyı hedef almak, yardım erişimini engellemek ve halkı zorla yerinden etmekle suçladı.
Albanese’nin açıklamaları ve görev süreci, İsrail hükümeti ve bazı Batılı siyasetçiler tarafından sert şekilde eleştirildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, onun “taraflı” ve “antisemitik” olduğunu iddia ederek BM’ye görevden alınması çağrısında bulundu. ABD Kongresi’nden bazı isimler de Albanese’ye yönelik benzer suçlamalar yöneltti. Buna karşın çok sayıda insan hakları örgütü, akademisyen ve BM içinden bazı temsilciler, Albanese’nin uluslararası hukuku temel alan çalışmalarının hedef gösterildiğini savunarak kendisine destek verdi. Tartışmalar, BM’nin İsrail-Filistin çatışmasındaki rolü ve tarafsızlığına dair daha geniş bir küresel tartışmayı da beraberinde getirdi.