Elveda Londongrad!

Financial Times'ta yer alan analizde Londra’da takip altında olan Rus milyarderler için “100 milyon sterlinlik bir ev sahibi olabilirsiniz ama bir gün bahçıvanınıza ödeme yapamaz duruma gelebilirsiniz” yorumu yapılıyor

Rus oligarklar geçtiğimiz 20 yıl boyunca, Londra’da öylesine görkemli, öylesine pahalı mülkler edindiler ki bu güzel kent artık Londongrad ismiyle anılmaya başlamıştı.

Çoğu Rusya lideri Vladimir Putin’in sayesinde ultra milyarder olan bu oligarklar şimdi büyük sıkıntıda. Sebebi de yine Putin.

Birleşik Krallık hükümeti pek çok Rus oligarkın varlıklarını dondurdu. Zenginlere büyük gayrimenkul yatırımları karşılığında hızlı vatandaşlık veya süresiz oturma izni gibi ayrıcalıklar iptal edildi. Daha da kötüsü, ülkedeki bazı milletvekilleri oligarklara ait dondurulan varlıklara nihai olarak el konulup, satılmasını istiyor. Tabii tüm bu olan bitenler, son 20 yılın en gözde gayrimenkul piyasasını tehdit ediyor.

Abramoviç’in tarihi evi

Wall Street Journal’in haberine göre Londra’nın en gözde mülklerinin sahibi olan oligarklar arasında, geçtiğimiz günlerde sahibi olduğu Chelsea Futbol Kulübü’nü satışa çakırdan Roman Abramoviç ilk sıralarda geliyor. Abramoviç  Londra’nın kalburüstü semti Kensington Gardens’ta bulunan 15 yatak odalı bir eve 2011 yılında tam 140 milyon dolar ödemişti. Yüzyılın başlarında silah fabrikası sahibi bir İngiliz baronuna ait olan evin bir bölümü daha sonraki yıllarda SSCB büyükelçiliği olarak kullanılmıştı. Abramoviç evi aldıktan sonra büyük bir renovasyona girişmiş, bahçenin altına büyük bir kapalı yüzme havuzu bile yaptırmıştı. Bahçede bir ağaç ev inşa etme talebi ise belediye tarafından reddedilmişti.

Turkcell ortağının malikanesi

Turkcell’de azınlık hissesi de bulunan Letter One yatırım şirketinin sahiplerinden Mikhail Fridman ise Hampstead Heath’te 3 bin 300 metrekarelik bir Viktorya dönemi malikanesini 2016’da 100 milyon dolara satın almıştı. Fridman, bahçe peysajı sanatının efsane ismi Gertrude Jekyll'ın (1843-1932) evin yapımı sırasında düzenlediği bahçeyi de yeniden dizayn ettirmişti. 

Financial Times’ın haberine göre ise Londra’ya oligark akınını başlatan kişi ise bir zamanlar dünyanın alüminyum kralı olarak bilinen Oleg Drepiska. Rusal adlı şirketin sahibi olan Deripaska, İngiliz muhafazakar milletvekili Sir Henry Channon’a ait Belgravia’daki evi 2003’te yaklaşık 30 milyon dolara almıştı.

Tabii son 20 yılda Londra’daki jet-set yaşamlarında  oligarkların yol pek çok kez İngiliz politikacılarla kesişti.

Örneğin, Blair hükümetinin bakanlarından Lord Peter Mandelson ile eski hazine bakanı George Osborne’un Deripaska’nın süper lüks yatında Corfu’da üç gece geçirdiği ortaya çıkmıştı. Muhafazakar Parti’nin eski bakanlarından Lord Greg Baker da Deripaska’nın EN+ adlı şirketini yönetim kurulu üyeliğini yapmıştı. 2019’da İngiliz hükümetinin EN+ ve Rusal’a koymak istediği ambargoyu başarıyla engellediği için 5.9 milyon dolar bonus almıştı. Aynı yıl Deripaska’dan 1.9 milyon dolar ücret alan Mandelson, 2020’de ise 4 milyon doları cebine koymuştu.

Boris Johnson ise başbakan olmadan önce Nisan 2018’da Rus oligark Evgeny Lebedev’in İtalya Perugia’daki şatosunda verdiği bir partiden sonra San Francesco d’Assisi havalanında görüntülenmişti. Johnson’in fotoğrafını çekip The Guardian’a yollayan kişi “Elbiselerinin içinde uyuyor gibiydi. Düzgün şekilde yürüyemiyor, etrafındakilere çok ağır bir gece geçirdiğini söylüyordu” notunu iletmişti. 

Kaynağı belirsiz milyarların büyüsü İngiliz Kraliyet Ailesi mensuplarının bile gözlerini kamaştırmıştı. Kazakistan eski Devlet Başkanı Nazarbayev’in damadı Timur Kulibayev, Prens Andrew’un Suninghill’deki malikesine 2007’de istenen fiyatın 3 milyon sterlin fazlasını ödeyerek 15 millyon sterlin ödemişti. 

Lavrov’un sevgilisinin kızı

Financial Times, 22 yıldır Rusya Dışişleri Bakanı olan Sergei Lavrov’un sevgilisinin kızının Kensington’da yaşadığını, Rus devlet televizyonunun etkili isimlerinden Sergei Brilyov’un İngiliz pasaportu bulunduğunu yazdı. Gazete Johnson’un 2.5 yıllık başbakanlığı döneminde bir kez bile “kaynağı açıklanamayan serveti araştırma” emri vermediğini hatırlatarak haberini şöyle tamamladı:

“Lüks bir semtte 100 milyon sterlinlik bir ev sahibi olabilirsiniz ama bir gün bahçedeki çimleri biçen bahçıvana ödeme yapamaz duruma gelebilirsiniz.”

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar