ABD’de Delta varyantının ofise dönüş tarihlerini ötelemeye başlamasıyla birlikte, uzaktan çalışma koşulları üzerindeki tartışmalar da yeniden alevlendi. Tartışmanın ana ekseni de, büyük ve pahalı kentlerde ofislerde çalışanların, evden çalışmaya devam etmesi halinde ücretlerinin düşecek olması. Yeni ofis düzenindeki bu büyük tartışmanın fitilini ilk Google ateşledi. Google, uzaktan çalışmak isteyenlerin ücretinde yaşanılan yerlerdeki fiyat seviyesine göre ücret düşüşü yapılacağını açıkladı. Google, bu amaçla şirket içi kullanıma yönelik bir “uzaktan çalışma ücreti hesaplama algoritması” üretti. Reuters muhabirlerinin bizzat görerek, üzerinde çalışma imkanı buldukları programda, örneğin New York City (NYC) ofisinde görevli bir çalışan, Stamford Connecticut’taki evinden çalışmaya devam etmek isterse; ücretinde yüzde 15 kesintiye gidilecek. Stamford Connecticut ile NYC arası trenle 1 saat sürüyor. Buna karşın NYC’de görevli olup yine NYC’deki evinden çalışmaya devam edecek personel eski maaşını almayı sürdürecek. Reuters’in yaptığı örneklere göre Seattle, Boston ve San Francisco ofislerinde görevli olup yaklaşık birer saatlik uzaklıktaki küçük yerleşim bölgelerinden çalışmaya devam etmek isteyenlerin ücretlerinde de yüzde 5 ile yüzde 10 arası düşüş olacak. San Francisco ofisindeki işine, Lake Tahoe’daki evinden devam etmek isteyen Google çalışanları ise yüzde 25 ücret düşüşü tehlikesiyle karşı karşıya. İşin tuhaf yanı Lake Tahoe’nun San Francisco kadar pahalı bir yer olması. Reuters’in görüşlerine başvurduğu Google sözcüsü şirketin bu politikasını şöyle savunuyor: “Ücret paketlerimiz ofislerimizin bulunduğu yerin hayat koşullarına göre belirleniyor. Herkesin ofiste çalıştığı dönemde de farklı kentlerde farklı ücret uygulamamız vardı. Google, halen piyasada en yüksek ücretleri ödeyen şirket.”
Küçükler için fırsat
Google’ın bu uygulaması yaygınlaşma eğiliminde. Facebook ve Twitter da daha ucuz bölgelere taşınan çalışanları için benzer bir model üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg şirket içi bir video konferansta tehditkar bir ifadeyle “Ücretleri yaşadığınız yere göre ayarlayacağız. Bu konuda dürüst olmayanlar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak” dedi.
Teknoloji dünyasındaki yetenekler için çekim merkezi olan bu devlerin yeni ücret politikası, başka şirketler için fırsat niteliği taşıyor. Daha küçük teknoloji şirketlerinden Reddit ve Zillow, şirkete yeni katılacak olan yetenekler için, hayatın ucuz olduğu bölgelerde yaşayarak uzaktan çalışmayı teşvik eden paketler açıklıyor. ABD’de bazı küçük kentler de uzaktan çalışmayı tercih eden teknoloji sektörü çalışanlarını teşvik ediyor. Bunlardan en dikkat çekeni Oklahoma eyaletinin Tulsa kenti. Tulsa Remote adlı bir program başlatan kent, uzaktan çalışmak amacıyla Tulsa’ya taşınanlara 10 bin dolara varan mali yardımda bulunuyor. Tulsa Remote programına geçen yıl 15 bin kişi başvururken, bu yılın ilk 8 ayındaki başvuru sayısı 23 bine ulaştı. Dev şirketlerin bu beklenmedik uygulaması akademik çevrelerde de tartışma konusu. St. Louis Washington Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Jake Rosenfeld “Bu tartışmada net olan şu: Google gibi şirketler bunu yapmak zorunda değil” diyor ve ekliyor: “Google pandemi öncesinde çalışanlarına ücretlerinin yüzde 100’ünü ödüyordu. Demek ki bu ödemeleri karşılayabiliyorladı. Şimdi aynı işi, eksiksiz ama uzaktan yapanlara daha düşük ücret vermek adil değil. Bütün bu kararların arka planında bir güç çatışması var. Şu anda güç çalışanların. Uzaktan çalışmanın geleceği de bu gücün ne kadar süreceğine bağlı.”