Fransa solu Macron’un Barnier’i başbakan atamasına karşı sokakta: Seçimi çaldınız!

Macron’un seçimleri birinci tamamlayan sol bloktan bir adayı başbakan göstermeme ve merkez sağ bir ismi atama kararının ardından binler sokağa çıktı, solcu partiler güvenoyu yoklaması ihtimali üzerinde duruyor

Fransa’nın farklı şehirlerinde binlerce kişi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iki aylık bekleyişten sonra solcu bir isim yerine merkez sağ görüşlere sahip Michel Barnier’i başbakan olarak atamasını protesto etti. Solcu partiler, Macron’u parlamento seçimlerinin sonuçlarına saygı göstermemekle suçladı.

Macron perşembe günü, üç blok arasında bölünmüş bir parlamentoyla sonuçlanan erken seçim çağrısından iki ay sonra Avrupa Birliği’nin eski Brexit müzakerecisi, muhafazakar Barnier’i başbakan olarak atadığını duyurdu.

The Guardian’ın aktardığına göre Barnier, cuma günü görevde verdiği ilk röportajda hükûmetinde muhafazakarlar ve Macron’un kampından isimlerin yer alacağını, bazı sol görüşlü siyasetçilerin de davetini kabul edeceğini umduğunu söyledi.

Boyun Eğmeyen Fransa liderliğindeki sol blok, Macron’u haziran ayındaki seçimlerden birinci çıkan Yeni Halk Cephesi’nin adayını seçmemesi nedeniyle seçimleri çalmakla ve demokratik iradeyi reddetmekle suçladı.

Kamuoyu araştırması şirketi Elabe’nin cuma günü yayımladığı ankete göre Fransız halkının yüzde 74’ü Macron’un seçim sonuçlarını dikkate almadığını düşünürken, yüzde 55’i de Cumhurbaşkanı’nın ‘seçimleri çaldığına’ inanıyor.

Başbakan olarak atanan Barnier’in Cumhuriyetçiler partisi, parlamentodaki en büyük dördüncü bloğun mensubu. Bu bloğun sadece 50 vekili bulunuyor. Macron’un ataması doğrultusunda sol görüşlü partilerin liderleri, sendikalar ve öğrenci grupları cumartesi günü protestolar düzenlenmesi çağrısında bulundu. Gruplar, 1 Ekim’den önce greve gidilmesi ihtimalini de gündeme getirdi.

Boyun Eğmeyen Fransa, cumartesi günü ülkenin çeşitli noktalarında toplam 130 protesto organize edileceğini duyurmuştu.

Potansiyel olarak bir güvenoyu yoklamasıyla karşı karşıya kalabileceğini bilen Barnier, cumartesi günü de hükûmet kurmak için görüşmelerini sürdürdü.

Sol partilerden oluşan Yeni Halk Cephesi ve aşırı sağcı Ulusal Birlik işbirliği yapmaya karar verirse çoğunluğa ulaşabilir ve başbakanı görevden alabilir.

Ulusal Cephe, Barnier’i belirledikleri belli şartlar karşılanırsa güvenoyu yoklaması durumunda destekleyeceklerini belirtirken, parti lideri Jordan Bardella, “O gözlem altında bir başbakan. Biz olmadan hiçbir şey yapılamaz” dedi.

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Tüm dünyada acil durum ilan etti Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi