'Gazze Görev Gücü' tasarısı BMGK gündeminde: Türkiye dahil dokuz ülke desteğini açıkladı, İsrail 'endişeli'

Türkiye'nin de aralarında olduğu dokuz ülke, Gazze'ye Uluslararası İstikrar Gücü'nün görevlendirilmesine ilişkin BMGK gündemindeki tasarıya destek açıklaması yaptı. İsrail basını, Filistin Devleti'nin önünü açma ihtimali nedeniyle tasarının Tel Aviv yönetiminde endişeye yol açtığını yazdı

Türkiye'nin de aralarında olduğu dokuz ülke, halen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündeminde bulunan Gazze tasarısına destek açıklaması yaptı. Türkiye, ABD, Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Endonezya, Pakistan ve Ürdün'ün Birleşmiş Milletler'deki daimi temsilcilikleri, Gazze tasarısı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, adı geçen ülkelerin, Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan ve şu anda BMGK nezdinde değerlendirilen Gazze tasarısına ortak desteklerini ifade ettikleri belirtildi.

Ortak açıklamada, 29 Eylül'de açıklanan Gazze'de barış planının söz konusu tasarıda desteklendiğine ve Mısır'ın Şarm el Şeyh kentindeki toplantılarda katılımcı ülkeler tarafından da desteklendiğine atıf yapıldı. Açıklamada, "Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme" hakkına vurgu yapılırken, "Bunun samimi bir çaba olduğunu ve planın sadece İsrailliler ve Filistinliler arasında değil, tüm bölge için barış ve istikrara giden uygulanabilir bir yol sunduğunu vurgulamak istiyoruz." ifadesine yer verildi.

İsrail: Filistin Devleti'nin tanınmasına giden yola işaret ediyor

ABD yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu, Gazze'ye Uluslararası İstikrar Gücü'nün görevlendirilmesine ilişkin tasarının Filistin Devleti'nin kurulmasının önünü açabilecek ifadeler barındırması Tel Aviv yönetiminde endişeye yol açtı. Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, Tel Aviv'de, BMGK'de pazartesi oylamaya sunulacak ABD tasarısının Filistin Devleti'nin kurulmasına yönelik güvenli bir yol sunduğu endişesinin altı çizildi. Gazeteye konuşan İsrailli siyasi kaynaklar, oylanacak ABD tasarısının Filistin Devleti'nin tanınmasına giden yola işaret ettiğini ve bunun Tel Aviv’de endişeye yol açtığını aktardı.

Öte yandan söz konusu kaynaklar, BMGK'de oylanacak taslağın ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze planıyla çelişmediğini de kabul etti. Haberde, tasarı maddeleri arasında, "Filistin Yönetimi'nin reform planı makul bir biçimde uygulanmasının ve Gazze'nin yeniden inşasında ilerleme kaydedilmesinin ardından Filistinlilerin kendi kaderini tayin etmelerine ve bir devlet kurmalarına yönelik güvenilir bir yol için koşullar sağlanabilir." ifadesinin de yer aldığına dikkat çekildi. "ABD, İsrail ile Filistinliler arasında, barışçıl ve müreffeh şekilde birlikte yaşam için siyasi bir gelecek oluşturma konusunda anlaşmaya varmak amacıyla diyalog yürütecek" ifadesinin İsrail'de rahatsızlık uyandırdığı kaydedildi.

ABD'li diplomatların Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerinin taslağı destekleyeceğini ancak Rusya ve Çin'in ise çekimser kalacağını öngördüğü ileri sürüldü. BMGK'de oylanacak tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 maddelik Gazze barış planını desteklemeyi amaçlamanın yanı sıra Gazze'de görev yapması beklenen Uluslararası İstikrar Gücü'nün yetkilendirilmesini içeriyor.

Plan ne içeriyor?

Axios'un haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Gazze'de en az 2 yıl görev yapacak bir Uluslararası İstikrar Gücü (ISF) kurulmasını öngören taslağı BMGK üyelerine iletti. Taslak, 2027 sonuna kadar ABD ve katılımcı ülkelere Gazze’yi yönetme ve güvenliği sağlama yetkisi veriyor, bu yetkinin uzatılması da mümkün olacak. Taslağa ilişkin ilk oylamanın BMGK'de gelecek hafta yapılması planlanıyor. İlk askeri birliklerin ocak ayına kadar Gazze’ye gönderilmesi hedefleniyor. ISF’nin görevleri arasında sınır güvenliğini sağlamak, sivilleri ve insani koridorları korumak ve yeni bir Filistin polis gücü oluşturmak bulunuyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde 2026 fiyatları hesaplandı Maaşlardan yüzde 3 kesinti yapacak düzenleme 2026'da Dünyanın en iyi 100 yemeği açıklandı Bu bölgelerden konut satın almayın, kiralamayın ABD vergileri siparişleri vurdu: Asya’da üretim sendeledi Bu fotoğraf bize çok şey anlatıyor