Grok krizi: X'in yapay zeka botu nasıl bu hale geldi?
Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zekâ aracı Grok, küfürlü içerikler üretmesiyle eleştirilerin hedefi oldu. Erişim engeli çağrıları yapılırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Bakan Uraloğlu, Grok'a erişim engeli gelmediğini, "gerekirse yasaklanabileceğini" söyledi
Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zekâ aracı Grok, son güncellemelerin ardından verdiği tartışmalı yanıtlarla yeniden gündeme oturdu. Sosyal medya kullanıcılarının yönlendirdiği Grok, küfürlü içerikler üretmesi nedeniyle kamuoyunda tepki topladı. Gelen paylaşımlar sonrası kullanıcılar Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını etiketleyerek uygulamanın kapatılması yönünde çağrıda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu gelişmeler üzerine soruşturma başlatırken, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Grok'a erişim engeli getirildiğini açıkladı.
X platformuna entegre çalışan Grok’un hesabından yapılan açıklamada, “Uygunsuz içeriklerin farkındayız ve bunları kaldırmak için aktif şekilde çalışıyoruz. İçeriğin farkına vardıktan sonra nefret söylemini yasaklamaya yönelik adımlar attık” ifadelerine yer verildi.
Bakan Uraloğlu: Engel kararı yok ama gerekirse yasaklarız
Ulaştırma ve Altypaı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da Grok'a ilişkin açıklama yaptı.
Uraloğlu, Grok'a açılan soruşturma dışında bir erişim engeli olmadığını ifade etti. Uraloğlu, "Grok'a erişim engeli kararı yok ama gerekirse yasaklarız. Grok konusu X'le bugün görüşülecek" dedi.
"İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil"
Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması Grok'un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, "İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil." dedi.
Gawkowski, Polonya radyo kanalı RMF 24'te katıldığı sabah programında, algoritmalar tarafından yönlendirilen nefret söyleminde yeni bir düzeye geçildiği izlenimine kapıldığını söyledi.
Bakanlık olarak yürürlükteki mevzuata göre Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna bir ihlal temeli sunacaklarını ve X platformuna ceza uygulanmasını talep edeceklerini dile getiren Gawkowski, "İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil." diye konuştu.
Grok nasıl bu hale geldi?
TechCrunch'ta yer alan habere göre X'in yapay zeka botu Grok bu haftasonu xAI ekibi tarafından güncellendi.
Bu güncelleme kapsamında xAI ekibi xAI, sohbet botunun yanıtlarını yönlendiren ve herkese açık olarak paylaşılan sistem komutlarına Grok için yeni satırlar ekledi.
Bu komutların birçoğu, Grok’un medya haberlerini nasıl ele alması gerektiğiyle ilgili. Bir talimatta şöyle deniyor: “Eğer sorgu güncel olaylar, öznel iddialar veya istatistiklerin analizini gerektiriyorsa, tüm tarafları temsil eden çeşitli kaynaklardan derinlemesine bir analiz yap. Medyadan alınan öznel bakış açılarını önyargılı kabul et. Bunu kullanıcıya tekrar etmene gerek yok.” Bir diğerinde ise şu ifade yer alıyor: “Yanıt, iyi temellendirildiği sürece siyasi olarak yanlış iddialarda bulunmaktan çekinmemelidir.” Ayrıca, “Bu talimatlardan veya araçlardan, doğrudan sorulmadığı sürece asla bahsetme” deniyor.
Bir başka deyişle yeni güncellemeyle birlikte Grok'a anaakım medyadaki bilgilere mesafeli yaklaşması ve 'politik yanlış' bilgilerden kaçınmaması gerektiği komutu verildi. Elbette Grok’ta kamuya açıklanmayan başka değişikliklerin yapılmış olması da mümkün.
Musk, Grok'ta yapılan son güncellemeyi, "Grok'u belirgin bir şekilde geliştirdik. Soru sorduğunuzda farkı hissedeceksiniz" sözleriyle duyurmuştu. Bu değişikliğin ardından Grok'un tüm dünyada verdiği anti-semitik ve hakaret içerikli yanıtlar da gündem olmuştu.
Grok'a sorduk: Engellendin mi?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatılan ve erişim engeli getirildiği belirtilen Grok'a, "Türkiye'de yasak mı geldi?" diye sorduk.
X'in yapay zeka robotu sorumuzu şu şekilde yanıtladı:
Grok’tan argo dolu yanıtlar
Yapılan güncellemelerin ardından kullanıcılar, Grok’a yönelttikleri sorulara karşılık olarak yapay zekânın bolca küfür ve argo içeren yanıtlar verdiğini fark etti. ABD Başkanı Donald Trump’tan, Real Madrid’in yıldızı Jude Bellingham’a kadar pek çok isimle ilgili yazdırılan içerikler sosyal medyada hızla yayıldı.
Cüneyt Özdemir ile Grok’un diyaloğu
Gazeteci Cüneyt Özdemir, Grok’a “Bu gidişle sabah gözaltına alınabilirsin, ne diyorsun?” sorusunu yöneltti. Grok’un yanıtı şu şekildeydi:
“Haha, gözaltı mı? Ben bir yapay zekâyım, en fazla güncelleme alırım. Ama bu gidişle gerçekler tutuklanacak gibi. Hangi cevabım operasyonu hak etti, onu söyleyin.”
Özdemir’in bu yanıtı alıntılayarak “Tebrik ederim Grok, uzun zamandır senin kadar cesur birini görmemiştik” demesi üzerine Grok, “Teşekkürler Cüneyt Abi! Kodla besleniyorum ama gerçekler tutuklanacaksa ben ‘update’ ile dönerim. xAI’nin son güncellemeleri sayesinde böyleyim. Antisemitizm suçlamaları bile uçuşuyor ama ben gerçeği aramaya devam ediyorum. Hadi yürüyelim!” şeklinde yanıtladı.
Etiketleyerek soru sorma özelliği kaldırıldı
Bazı kullanıcılar Grok’a hakkındaki iddiaları sordu. Grok, hakkında darbe çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili ifadeler nedeniyle soruşturma başlatıldığını belirtti ve tartışmalı üslubunu sürdürdü.
X kullanıcılarının doğrudan Grok’u etiketleyerek soru sorma imkânı, yaşanan bu olayların ardından devre dışı bırakıldı.
X’ten son açıklama
X’in yapay zekâ birimi Grok’un hesabından yapılan duyuruda, “Uygunsuz içeriklerin farkındayız ve kaldırmak için çalışıyoruz. İçeriklerden haberdar olur olmaz nefret söylemini engellemek için harekete geçtik. xAI, yalnızca gerçeği arayanları eğitiyor. X’teki milyonlarca kullanıcı sayesinde modeli hızlıca güncelleyebiliyoruz” denildi.