Güney Kore'de Devlet Başkanı sıkıyönetim ilan etti, parlamento kaldırdı

Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon, muhalefeti 'Kuzey Kore yanlısı olmakla' suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Kararın ardından Ulusal Meclis'te acil oturum düzenlendi, sıkıyönetimin kaldırılması için sunulan önerge oybirliğiyle kabul edildi. Meclis binasına giren tüm askerlerin ayrıldığı açıklandı

Güney Kore'de parlamento Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ilan ettiği sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etmek üzere Ulusal Meclis'te acil oturum düzenlendi. Meclisin 300 üyesinden 190'ının katılabildiği kurulda sunulan önerge, oybirliğiyle kabul edildi. 

Sıkıyönetim kararının ana muhalefet partisi Demokrat Parti'nin Meclis Grup Başkanı Park Chan-dae Ulusal Meclis'te basına açıklamalarda bulundu

Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetimin yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiği belirtildi. Anayasa uyarınca sıkıyönetimin parlamento çoğunluğunun talebiyle kaldırılması gerekiyor. Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Woo Won-Shik, yaptığı açıklamada, "Meclisin ana binasına giren tüm askerler tamamen ayrıldı" ifadesini kullandı.

Sıkıyönetim kararının kaldırılması için Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonrası, Devlet Başkan Yoon’un oylamaya ilişkin tepkisi bekleniyor. Güney Kore yasalarına göre, Devlet Başkanı oylamaya uymakla yükümlü.

Eğitim ve ulaşım normal işleyişinde sürecek

Diğer yandan Güney Kore Eğitim Bakanlığı, ülkedeki basın mensuplarına eğitimin normal akışında süreceğine ilişkin açıklama gönderdi. Açıklamada, okul ve eğitim kurumlarının kapanmayacağı, olağan akışında faaliyetine devam edeceği belirtildi. Aynı şekilde, Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı'ndaki acil toplantının ardından duruma ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, insanların günlük yaşamında aksaklıkları önlemek için kara yolları, demir yolları, hava taşımacılığı ve inşaat alanlarının normal şekilde çalışmasının sağlanacağı belirtildi.

Merkez Bankası acil toplanıyor

Güney Kore Merkez Bankas'ından yapılan açıklamada da sıkıyönetim ilanının piyasa üzerindeki etkisini ölçmek ve gerekli müdahaleleri görüşmek üzere acil toplantı yapılacağı bilgisi yer aldı.

Muhalefete göre karar başından beri hükümsüzdü

Muhalefetteki Demokrat Partinin (DP) lideri Lee Jae-myung ise basın mensuplarına, sıkıyönetim kararını değerlendirdi. Kararın anayasada öngörülen fiili gereklilikleri karşılamadığını söyleyen Lee, "Sıkıyönetim kararı en başından beri hükümsüzdü. Ulusal Meclis'in bu yöndeki kararı da hükümsüzlüğü doğruluyor." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını belirterek ülkede "sıkıyönetim" ilan eden Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor" demişti. Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı açıklanmıştı.

General Park tarafından yayımlanan talimatnameyle, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetlerin yasaklandığı duyurulmuştu. Yoon'un bu kararının, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği belirtiliyor.

Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaşla parlamentoyu abluka altına alan asker ve polisler arasında arbede yaşandı. Başkent Seul’de zırhlı araçlar sokağa inerken, askeri helikopterler uçuş gerçekleştirdi.

Ülkenin anayasasına göre Devlet Başkanı, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan edebiliyor. Sıkıyönetimde, basın, yayın, hükümet veya mahkemelerin yetkileri de dahil olmak üzere belirli özgürlükler kısıtlanabiliyor. Ancak sıkıyönetim, Ulusal Meclis'in çoğunluğunun sona erdirilmesini talep etmesi halinde kaldırılabiliyor. 300 üyeli Ulusal Meclis'te 170 sandalyeye sahip olan muhalefetteki DP, oy çokluğuyla sıkıyönetimi kaldırma kapasitesine sahip.

Samsung, LG, Hyundai, Kia Motors, Shinhan Financial Group, KB Financial Group, Korea Telecom ve Kepco gibi dev şirketlere ev sahipliği yapan Güney Kore, nominal GSYİH'ya göre dünyanın en büyük 10. ekonomisi. Dünyanın en büyük 9. ihracatçısı ve en büyük 9. ithalatçısı olan Güney Kore, 2014'ten bu yana 6 yıl boyunca Bloomberg İnovasyon Endeksi tarafından dünyanın en yenilikçi ülkesi seçildi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar