Hitler Yahudi miydi? sorusuna yanıt bulundu: The Guardian DNA analizi yapan tartışmalı belgeseli inceledi
Channel 4, Adolf Hitler’in DNA’sını inceleyen belgeseliyle Hitler’in biyolojisi, soy geçmişi ve olası psikiyatrik yatkınlıkları üzerine bilimsel veriler sundu. Ancak bazı genetik yorumlar tartışma yarattı
İngiltere merkezli Channel 4, Adolf Hitler’in DNA’sını inceleyen iki bölümlük belgeseli Hitler’s DNA: Blueprint of a Dictator ile tartışmaları yeniden alevlendirdi. Belgesel, modern tarihin evrensel şekilde “kötülüğün simgesi” olarak kabul edilen liderinin genetik haritasına ışık tutmayı amaçlıyor.
Belgeselde, Hitler’in intihar ettiği sırada kanıyla lekelenmiş bir kumaş parçası, Pennsylvania’daki küçük bir askeri tarih müzesinde bulundu. DNA doğrulaması için Avusturya ve ABD’de yaşayan yakın akrabalarından örnek alınamadı. Ancak 10 yıl önce alınmış bir erkek hattı akraba örneği, Hitler’in Y kromozomu ile mükemmel şekilde eşleşti.
The Guardian'ın haberine göre belgeselde genetik uzmanı Prof. Turi King ve Nazi dönemi tarihçisi Dr. Alex Kay, Hitler’in soy geçmişi, biyolojisi ve zihinsel sağlığıyla ilgili çeşitli bulguları açıkladı.
Yahudi soyu iddiası
Belgesel, Hitler’in Yahudi soyundan geldiği iddialarını bilimsel olarak çürüttü. Bu iddia, Hitler’in babası Alois’in gayri meşru bir çocuk olmasından ve baba tarafından büyükbabasının bilinmemesinden kaynaklanan spekülasyonlara dayanıyordu.
Kallmann sendromu ve fiziksel bulgular
Araştırmacılar, Hitler’de Kallmann sendromu olabileceğine dair genetik kanıtlar buldu. PROK2 genindeki bir harfin silinmesi, bu nadir genetik hastalığın belirtilerini destekliyor.
Bu durum, Hitler’in ergenliği tam olarak tamamlayamamasına ve testosteron seviyelerinin düşük veya dalgalı olmasına neden olmuş olabilir. Almanya’daki araştırmalar, Hitler’in 1923’teki Landsberg hapishanesi muayenesinde sağ testisinde inmemişlik (testisi kasık bölgesinin iç taraflarında ve gelişmemiş) tespit edildiğini gösteriyor.
Psikolojisi nasıldı?
Belgesel, Hitler’in poligenik risk skorlarıyla (PRS) bazı nörolojik ve psikiyatrik eğilimlerini de değerlendirdi. Bulgular, Hitler’de ortalamanın üzerinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite (ADHD), bazı otistik davranışlar, antisosyal eğilim ve şizofreni riskinin bulunduğunu öne sürdü.
Ancak bilim insanları, poligenik risk skorlarının bireyler için kesinlik sağlamadığını vurguluyor. Prof. Turi King, “Sadece genetik yük açısından en yüksek yüzde diliminde olduğunu söyleyebiliriz, herhangi bir tanı koyamayız” sözlerini kullandı.