Hizbullah yetkilisi ilk kez Reuters'a açıkladı: İsrail çekilirse silahları görüşmeye hazırız

İsrail’le yaşanan çatışmalarda ağır darbe alan Hizbullah, ilk kez silah bırakma konusunun tartışmaya açık olduğunu söyledi. Reuters'a konuşan üst düzey bir Hizbullah yetkilisi, görüşmelerin başlaması için şartlarının İsrail’in güney Lübnan’dan tamamen çekilmesi olduğunu söyledi

Lübnan’da Hizbullah’ın silahsızlandırılmasına yönelik çağrılar artarken, örgütün üst düzey bir yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, İsrail’in güney Lübnan’daki beş stratejik noktadan çekilmesi ve saldırılarını durdurması halinde silah bırakma konusunu tartışmaya hazır olduklarını söyledi. Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olası görüşmelere ilişkin tutumu daha önce bildirilmemişti.

Bu açıklama, sadece iki yıl önce bölgede en güçlü aktörlerden biri olan İran destekli Hizbullah’ın konumundaki dramatik değişimi ortaya koyuyor. Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşıyla tetiklenen çatışmalarda ağır kayıplar veren Hizbullah, binlerce savaşçısını ve üst düzey komutanlarını yitirirken, roket cephaneliğinin büyük bölümü imha edildi. Suriye’deki müttefiki Beşar Esad’ın devrilmesiyle İran’dan gelen lojistik hatları da kesildi.

Ocak ayında göreve gelen ve ülke genelinde silahların yalnızca devletin denetiminde olması gerektiğini vurgulayan ABD destekli Cumhurbaşkanı Joseph Aoun’un önümüzdeki günlerde Hizbullah’la silahsızlanma konusunda görüşmelere başlaması bekleniyor.

Hizbullah yetkilisi, silah konusunu ulusal savunma stratejisi çerçevesinde tartışabileceklerini ancak bunun İsrail’in geri çekilmesine bağlı olduğunu söyledi. Reuters’a konuşan iki kaynak, Hizbullah’ın Litani Nehri’nin kuzeyindeki en güçlü silahlarını (insansız hava araçları ve tanksavar füzeleri dahil) orduya devretmeyi değerlendirdiğini belirtti.

2023’te Hamas’a destek amacıyla İsrail’e ateş açarak çatışmayı başlatan Hizbullah’ın lideri Naim Kasım, mart sonunda yaptığı açıklamada Litani Nehri’nin güneyinde silahlı varlıklarının kalmadığını iddia etti. İsrail ise Hizbullah’ın bölgede hâlâ altyapı bulundurduğunu öne sürüyor.

İşte ilçe ilçe İstanbul'un zemin haritası İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti Adile Naşit'in yeğeni Naşit Özcan vefat etti Mustafa Kemal Atatürk sergisi hiç görülmemiş fotoğraflarla İstanbul’da açıldı Biniş kartı ve check-in tarih oluyor