Hollywood Gazze konusunda neden sessiz kaldı?
2025'in ödül sezonu devam edeken izleyicilerin gözüne batan bir durum var: Hollywood Gazze konusunda sessiz mi kalacak? The National'ın kültür editörü William Mullally, son olarak Altın Küre töreninde sadece 3 ünlünün Gazze için bir hamle yaptığını ve barış yanlısı seslerin susturulduğunu yazdı
Los Angeles'taki Beverly Hilton'da düzenlenen 82'nci Altın Küre ödül töreninde üç saatlik etkinlik boyunca Gazze'deki savaşın lafı bile edilmedi. Kırmızı halıda sadece üç ünlü Artists4Ceasefire rozeti taktı: Guy Pearce, Ayo Edebiri ve Steve Way.
Bu durum, Gazze'de devam eden trajedinin her yerde kendini hissettirdiği geçen yılki ödül törenlerinden çok farklı. Örneğin geçtiğimiz mart ayındaki Akademi Ödülleri'nde çok sayıda katılımcı, “acil ve kalıcı bir ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki sivillere hızla insani yardım ulaştırılması için kolektif destek” hareketi Artists4Ceasefire grubunun kırmızı rozetlerini takmıştı.
Mısır asıllı Amerikalı komedyen Ramy Youssef, uzun zamandır hareketin en çok ses çıkaran üyelerinden biriydi. Geçen yılki Oscar'ın kırmızı halısında hareketle ilgili olarak “Sesimizi insanların kalplerine dokunmak için kullanıyoruz. İnsanların güvenlik ve adalete sahip olmasını istiyoruz” demişti. Ancak bu yıl kırmızı halıda böyle bir açıklama yapmadı.
Benzer bir sahne eylül ayında Emmy ödüllerinde de yaşanmış, Youssef en iyi yönetmen ödülünü kaybetmiş ve başka hiçbir konuşmacı Filistin'deki durumdan bahsetmemiş ya da imada bulunmamıştı.
Bilinçli olarak susturuluyorlar
Bu sessizliğin ne kadarının kişisel tercih meselesi olduğunu söylemek zor. Ne de olsa geçtiğimiz mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde siyasi yorum yapılmaması yönünde açık direktifler vardı. Ödül törenlerine katılanlara da benzer talimatlar veriliyor mu?
Ödül törenleri dışında da, ne kadar yumuşak olursa olsun, barış yanlısı seslerin bilinçli bir şekilde susturulduğu görülüyor. Birkaç ay önce Altın Küre adayı Kate Winslet, The Late Show with Stephen Colbert programına konuk oldu. Savaş muhabiri Lee Miller'ın biyografisini anlatan Lee filmi hakkında konuşan İngiliz aktris, Gazze'de devam eden çatışmaya dolaylı bir gönderme yaptı. Winslet "Herkesin çatışmalardaki kendi hikayesinin hatırlanmasını istemeye hakkı vardır. Ve bu günümüzle çok alakalı" dedi. Bu sözler dizinin sosyal medya kanallarına yüklendikten saatler sonra röportajdan çıkarıldı.
Glazer'ın açıklamalarından sonra her şey değişti
Geçen yılki ödül sezonunda en yüksek sesli barış çağrısı yapan kişi The Zone of Interest filmin yönetmeni Jonathan Glazer'dı. Glazer "Burada Holokost’un ve Yahudiliklerinin birçok masum insana savaş getiren bir işgal tarafından gasp edilmesini reddeden kişiler olarak karşınızda duruyoruz" dedi.
Glazer'ın sözleri pek çok kişi tarafından kınandı ve film endüstrisinden 1000 kişi tarafından imzalanan bir açık mektup yayınlandı. Variety listeyi ilk yayınladıktan sonra silmiş olsa da mesaj netti. Bu olaydan sonra, Glazer'ınki gibi Filistin'i destekleyen cesur anlar çok az yaşandı. Bu gözdağı güçlü bir korku kültürünü doğurdu.
Ekim ayında İngiliz-Amerikan gazeteci Mehdi Hasan'a konuşan şarkıcı ve aktör John Legend, Amerikan eğlence sektörünün Gazze'ye ilişkin mevcut ruh hali hakkında "İnsanların bu yüzden menajerlerini ya da işlerini kaybettiklerini gördüler. Profesyonel sonuçlarına katlanmaktan korkuyorlar" dedi.