MIT doktora öğrencisinden yeni yapay zeka araştırması: İş gücüne etkisi incelendi, Prof. Acemoğlu yorumladı

MIT doktora öğrencisi Aidan Toner-Rodgers, yapay zekanın iş gücüne etkisini bir laboratuvarda bilim insanlarıyla yaptığı bir araştırmayla inceledi. Yapay zekanın üretkenliği artırdığını gösteren araştırmanın bulgularını, Nobel Ekonomi ödülü sahibi MIT profesörü Daron Acemoğlu yorumladı

Massachusetts Institute of Technology (MIT) doktora öğrencisi Aidan Toner-Rodgers, yapay zeka üzerinde yaptığı bir araştırma gelişen teknolojinin iş gücünü nasıl etkileyebileceğini araştırdı. 

WSJ, Toner-Rodgers’ın yapay zekanın iş gücüne etkisini araştırdığı çalışma üzerine, yapay zekanın gelir eşitsizliğini artıracağını düşünen 2024 Nobel Ekonomi ödülü sahibi MIT profesörü Daron Acemoğlu ve aksine yapay zekaya dair daha iyimser görüşleri olan Acemoğlu’nun yakın arkadaşı ve meslektaşı David Autor’un görüşlerini aldı. 

Araştırma, Acemoglu ve Autor’un yapay zeka hakkındaki temel görüşlerini değiştirmese de, Toner-Rodgers’ın çalışması, yapay zekanın iş gücünü nasıl etkileyebileceğini anlamak adına önemli bir adım niteliğinde. Çalışma, yapay zekanın gerçek dünyadaki etkilerini inceliyor. 

Laboratuvardaki bilim insanlarına sunuldu

Toner-Rodgers’ın araştırması bir malzeme bilimi araştıma laboratuvarında 1018 bilim insanına tanıtılan bir yapay zeka ürününü inceliyor. Yeni malzeme keşfinin genelde zaman alan bir deneme-yanılma süreci olduğu bilinirken yapay zeka araçlarının bu süreci hızlandırabileceği ve maliyetleri düşürebileceği görüldü. Toner-Rodgers’ın araştırmasında bilim insanları istedikleri özellikleri tanımladı ve yapay zeka aracı buna uygun tarifler önerdi. Toner-Rodgers, bulguları hakkında “Yapay zekanın en heyecan verici yönü, bilimsel keşifleri ve yeniliği hızlandırabilmesi. Bu büyük bir fayda olur “dedi.

Toner-Rodgers’ın çalışması, yapay zeka aracının etkileyici sonuçlar verdiğini ortaya koyuyor: Araç uygulandıktan sonra araştırmacılar yüzde 44 daha fazla malzeme keşfetti, patent başvuruları yüzde 39 arttı. Yeni ürün prototiplerinde ise yüzde 17 artış görüldü. 

Toner-Rodgers, yapay zekanın yalnızca bilim insanlarıyla aynı seviyede sonuç vereceğini düşünüyordu. “Basit, işlevsiz malzemeler bulabilirdi,” diyor. Ancak sonuçlar daha etkili çıktı.

 Üretkenliği artırdığı görüldü

Acemoğlu, bulguları şu ifadelerle yorumladı: “Laboratuvarın bu kadar belirgin bir üretkenlik artışı yaşamasına biraz şaşırdım. Eğer bu ekonomi geneline yayılırsa, kötümser görüşlerimle çelişebilir”

Ancak Acemoglu, laboratuvarda kullanılan yapay zeka aracının, geniş çapta uygulanan dil modelleri gibi olmadığını ve belirli bir amaç için tasarlandığını vurguluyor. Araştırmaya katılan bilim insanları, kimya, fizik ve mühendislik alanlarında ileri derecelere sahipti. Bu beceriler, yapay zekaya daha kolay adapte olmalarına yardımcı olmuş olabilir.

Gelir eşitsizliği endişeleri sürüyor

Acemoğlu yapay zekanın gelir eşitsizliğini artırabileceğinden hâlâ endişeli. Toner-Rodgers’ın çalışması bu görüşü destekler nitelikte.

Araştırmada, yapay zeka aracı en başarılı araştırmacılara daha fazla fayda sağlarken, diğer bilim insanları aynı ölçüde faydalanamadı. En başarılı yüzde 10’luk dilimdeki araştırmacıların bilimsel çıktısı yüzde 81 artarken, daha az başarılı olanlar çok az ilerleme kaydetti.

Autor bu konuda şunları söyledi: “Yapay zeka doğru eğitimle gelir eşitsizliğini azaltabilir. Örneğin, yapay zeka kullanan bir hukuk asistanı, deneyimli bir avukatın birçok görevini yerine getirebilir ve bu sayede daha fazla kazanabilir”. 

Ancak Autor, işçilerin yeterli eğitim almazsa bunun mümkün olmayacağını söylüyor: “Bu, insanları uçak simülatörüne sokmadan uçurup, ‘Düştün, demek ki kötü bir pilotsun,’ demek gibi.”

Bilim insanları memnun olmadı

Laboratuvardaki bilim insanlarının yüzde 82’si yapay zeka aracının iş memnuniyetlerini azalttığını söyledi. Birçok yapay zeka iyimserinin aksine, bilim insanları yapay zekanın işlerinin en sevdikleri kısmını, yeni bileşikler yaratma hayalini ellerinden aldığını hissetti. Bir bilim insanı, “Eğitimimin büyük bir kısmının artık değersiz olduğunu hissetmeden edemedim” dedi. 

Toner-Rodgers, “Sürecin yaratıcı bir kısmı otomatikleştirildi. İnsanlar bundan kalıcı olarak mutsuz olabilir” dedi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Türkiye'nin en zengin iş kadını İpek Kıraç