Muhafete Kuzey Kore’ye sempati suçlaması: Güney Kore’de 44 yıl sonra sıkıyönetim ilan edildi
Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon, solcu muhalefetin Kuzey Kore’ye sempati beslediğini ve ayaklanma planladığını söyleyerek "devlete karşı güçleri hızlı şekilde temizleme" sözü verdi
Güney Kore’nin muhafazakar Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, meclisi kontrol eden sol görüşlü bloğun Kuzey Kore’ye sempati duyduğu ve ayaklanma planladığı iddiasıyla olağanüstü hal ilan etti. Eski bir savcı olan Yoon, salı gecesi geç saatte yaptığı açıklamalarda, "Devlet karşıtı güçleri hızlı şekilde temizleyip ülkeyi normale döndüreceğiz" dedi. Yoon ayrıca "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırma ve anayasal demokratik düzeni koruma" sözü verirken sıkıyönetim kapsamında ne tür uygulamalar getirileceği hakkında detay vermedi. Güney Kore halkının kendisine inanması ve "yaşanacak bazı rahatsızlıklara" tolerans göstermesi gerekeceğini söyleyen Yoon, muhalefetin ayaklanmaya hazırlandığını öne sürdü. Muhalefet liderleri buna tepki olarak milletvekillerini parlamentoya çağırdı ve sıkıyönetim kararının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
"Parlamento demokrasiyi yok eden bir canavar haline geldi"
Yoon, parlamentoda çoğunluğun muhalefette olması nedeniyle siyasi gündemini işletmekte sorunlar yaşıyor. Muhalefet geçen hafta önerdiği 2025 bütçesinden neredeyse 3 milyar dolar kesti. Birçok yayın kuruluşu, Yoon’un suçlamalarının bu tartışmadan sonra geldiğine dikkati çekti. Yoon ayrıca konuşmasında bütçe tartışmalarının yanı sıra muhalefetin parlamentodaki çoğunluğunu sık sık kabine üyelerini soruşturmak için kullandığını belirtti. Bunun yönetimi felç ettiğini söyleyen Yoon, "Parlamento özgür demokrasinin temeli olmalıdır, ancak onu yok eden bir canavar haline geldi" diye konuştu.
Güney Kore’de 1980’den bu yana ilk kez sıkıyönetim ilan edildi. Yoon’un kendi Halkın Gücü Partisi’nin mensupları, sıkıyönetim kararını engellemeye çalışacaklarını söyledi. 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluk sağlanırsa milletvekilleri sıkıyönetimi kaldırabilir. Muhalefet bloğunun 170 sandalyesi bulunuyor.
Devlet ajansı: Parlamentonun aktiviteleri durduruldu
Kamu haber ajansı Yonhap’ın aktardığına göre milletvekillerinin parlamento binasına girmesi yasaklandı. Habere göre Güney Kore ordusu, parlamentonun tüm aktvitelerinin geçici olarak askıya alındığını bildirdi. Öte yandan yerel basına göre parlamento başkanı, bu gece bir oturum yapılacağını açıkladı. Ülkede kalabalık toplanma ve protesto eylemlerinin de yasaklandığı bildirildi.