Schengen vizesi zorunluluğu kalktı: İlk gün yüzlerce kişi havalimanlarına akın etti
Kosovalılar, 1 Ocak'tan itibaren Schengen bölgesine 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz gidebilme imkanına kavuştu. Vize şartının kalkmasıyla pek çok Kosovalı kendini havalimanlarında bulurken, kimi Avrupa'yı görmek, kimi de iş bulmak için biniş kartlarını aldı
Kosova vatandaşları için 1 Ocak itibariyle Schengen bölgesi için vizelerin kaldırılmasının ardından ilk günden yüzlerce Kosovalı AB ülkelerine seyahat etmek üzere Priştine havaalanına akın etti. Kosova, Batı Balkanlar'da AB'ye seyahat etmek için hala vizeye ihtiyaç duyan tek ülkeydi.
Kuş kadar özgür hissediyorum
Oğluyla birlikte iki günlük bir ziyaret için Viyana'ya giden Habib Spahiu, "Artık Avrupa'nın her yerini gezebildiğim için kendimi bir kuş kadar özgür hissediyorum" dedi.
Reuters'ın haberine göre Kosova Başbakanı Albin Kurti yolcuları havaalanında karşıladı. Kurti, "Çok uzun zamandır bekliyorduk, bu uzun süren bir adaletsizlikti ama sonunda başardık" dedi.
Schengen bölgesi, 400 milyondan fazla insanın sınır kontrollerinden geçmeden üye ülkeler arasında serbestçe seyahat etmesine olanak sağlıyor.
AB üye ülkelerinden gelen zorlu talepler ve iç anlaşmazlıklar süreci uzun yıllar geciktirdi. 2018'de AB tüm gerekliliklerin yerine getirildiğini söyledi ancak Fransa ve Hollanda yeni bir göç dalgasından korkarak kararı erteledi.
Kosova 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti ancak Sırbistan, Rusya ve Çin'in itirazları nedeniyle halen BM üyesi bir devlet olmak için mücadele ediyor. Devlet statüsü 110'dan fazla ülke tarafından tanınıyor ancak 1,8 milyon vatandaşı 20'den az ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.
Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri
Kosova hala Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri ve pek çok kişi vize muafiyetini iş bulmak için bir fırsat olarak görüyor.
Kosovalılar da diğer Balkan ülkeleri gibi Schengen bölgesine 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz gidebilecek. Böylece 1 Ocak'tan itibaren Batı Balkanlardan söz konusu bölgeye vizesiz seyahat edemeyen ülke kalmadı.
Biniş kartını almak için bekleyen ve ismini vermek istemeyen bir inşaat işçisi, "Birkaç günlüğüne Almanya'ya iş bakmaya gidiyorum ve çalışma vizesine başvurmak için tekrar döneceğim" dedi.
Seyahate yeşil, çalışmaya kırmızı ışık
Hükümet, insanların 180 günün 90 günü turist olarak kalabileceklerini ancak çalışamayacaklarını belirten Schengen kurallarını kötüye kullanmamalarını istedi.