Şirketler çalışanları kendine çekiyor: Çin, Batı'daki mühendislere teklif götürüyor
ABD, Avrupa ve Tayvan'da bulunan teknoloji merkezlerinde çalışanların Çinli şirketlerden teklifler aldığı belirtiliyor. ABD istihbaratı Çinli şirketlerin hamlesini "bilim ve teknoloji alanında süper güç olma adımı" olarak görüyor
Batılı devletler Çin’in hassas teknolojiye erişimini zorlaştırmak için çeşitli adımlar atarken pek çok Çinli şirketin de Batı’dan, özellikle gelişmiş yarı iletken üretimi, yapay zeka gibi alanlarda başarılı mühendisleri çekmeye çalıştığı belirtiliyor.
The Wall Street Journal’ın haberine göre, Çinli şirketler Tayvan, bazı Avrupa şehirleri ve Silikon Vadisi gibi teknoloji merkezlerini radarına aldı. Teknoloji merkezlerindeki başarılı mühendisleri kendilerine çekmek isteyen Çinli şirketlerin bazılarının şirket bağlantısını gizlemek için yerel girişimler oluşturarak görüşmeler yaptığı, bu şekilde yerel yetkililerin dikkatini çekmemeyi başardığı iddia edildi.
Tayvan ve Güney Kore kısıtlıyor
Çinli şirketlerin işe alım süreçleriyle ilgili sıkı kuralların uygulandığı Tayvan, Eylül ayında merkezi Çin anakara olan sekiz şirkete “yasa dışı bir biçimde çalışanların çekilmesi” gerekçesiyle baskın düzenledi.
Güney Kore’de ise yetkililer Çin’e yasa dışı biçimde hassas teknolojileri transfer eden kişilere yaptırımları sertleştiriyor.
ABD istihbaratı: Çin işe alımi süper güç olmak için kullanıyor
ABD ve Avrupa’nın ise Çinli şirketlerin işe alımı konusunda nisbeten daha açık olduğu belirtiliyor. Öte yandan Avrupa’da istihbarat yetkilileri Çin bağlantılı aktörlerin bölgenin yüksek teknoloji şirketlerinden çalışanları etkilemeye başlamasını endişeyle izlediklerini belirtti. ABD istihbaratı ise en son tehdit değerlendirmesinde Çin’in işe alım süreçlerini yeni bilim ve teknoloji süper gücü olmak için kullandığı uyarısına yer verdi.
Çin’in yapay zeka başta olmak üzere rekabetçi teknolojilerde istihdamı en büyük öncelik olarak gördüğü biliniyor. Çin’in 2017 tarihli eylem planında yapay zeka gelişmeleri konusunda uluslararası bilim insanları da dahil olmak üzere “en keskin yeteneklerin” alınması çağrısında bulunulmuştu.
Dünyada pek çok hükümet Çin’le akademik ve iş ortaklıklarına kısıtlamalar getirse de Çin’de şirketlere verilen devlet katkısının yeteneklere Batılı devletlerde kazandıklarından daha yüksek maaş teklif edilmesinin önünü açtığı belirtiliyor.