Trump'a bir teknoloji devi daha yeşil ışık yaktı: Softbank CEO'su 100 milyar dolarlık yatırım sözü verdi
Japon teknoloji ve telekomünikasyon devi Softbank'ın teknoloji yatırımcısı CEO'su Masayoshi Son, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'a ülkedeki yapay zeka ve bağlantılı teknolojiler için 100 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi
Teknoloji sektöründe ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’a yönelik ilgi sürüyor. Geçen hafta Meta, Amazon.com ve OpenAI gibi şirketlerin CEO’ları Trump’ın yemin töreni fonuna 1 milyon dolar bağış yapacaklarını açıklamıştı.
Japonya merkezli teknoloji yatırımı şirketi SoftBank’ın CEO’su Masayoshi Son, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’a ABD’de yapay zeka ve bağlantılı teknolojiler için 100 milyar dolar harcama taahüdünde bulundu.
Donald Trump’la beraber Mar-a-Lago’da bir basın konferansında konuşan Masayoshi Son, Trump için sekiz yıl önce benzer bir etkinlikte 50 milyar dolar sözü verdiğini hatırlattı. Son’un pazartesi günü yaptığı açıklamada detay vermesede milyarder, paranın dört yıl içinde 100 bin iş yaratacağını söyledi.
The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Japon teknoloji ve telekomünikasyon dev Softbank’ın CEO’sunun 100 milyar doları yok. Son’un Trump’a verdiği sözü tutması için büyük bağış kampanuyalarına, ciddi miktarda borçlanmaya ve şirketinin belli bölümlerini satmaya ihtiyacı olacak.
Teknoloji sektörü Trump'ın hamlelerini bekliyor
Trump yönetiminin atacağı adımların, teknoloji sektöründe büyük değer dalgalanmalara yol açması bekleniyor. Teknoloji sektör, küresel ticaret, birleşmeler, yabancı yatırımlar ve kripto para gibi alanlarda federal politikalara büyük ölçüde bağımlı durumda. Pek çok teknoloji şirketinin hükümet kurumlarıyla milyarlarca dolarlık sözleşmeleri bulunuyor ve Trump, ilk döneminde bazı teknoloji liderlerini sosyal medyada alenen hedef almıştı.
SoftBank’ın ABD hükümetiyle çeşitli çıkarları olduğu biliniyor. Şirket, SoftBank’e ait Sprint ile T-Mobile arasındaki planlı bir birleşmenin Obama yönetiminden dirençle karşılaşmasıyla büyük bir darbe almıştı ancak, Trump yönetimi birleşmeyi onaylamıştı. Bugün şirketin en büyük varlığı, ABD’nin sübvansiyon seviyeleri, tarifeler ve Tayvan ile Çin’e yönelik politikalarından etkilenen bir sektön olan, çip bileşenlerini tasarlayan Arm.