Üç İranlı yönetmen tutuklandı
İran sinemasını dünyaya tanıtılmasında önemli üç yönetmen Mohammad Rasoulof, Mostafa Aleahmad ve Jafar Panahi tutuklandı. 43 kişinin hayatını kaybettiği 10 katlı Metropol binasının çökmesinin ardından çıkan protestolarda tutuklanan 3 yönetmen dahil 70'den fazla sinemacı bildiri imzalamıştı
23 Mayıs’ta İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Abadan kentindeki 43 kişinin hayatını kaybettiği 10 katlı bir iş merkezinin çökmesinin ardından hükümete karşı protestolar başladı.
Protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında 70'ten fazla İranlı sinemacı hazırladıkları Silahını Bırak bildirisiyle, müdahaleleri eleştirdi.
Düzenlenen protestolarla bağlantılı olarak yönetmen ve yapımcı Mohammad Rasoulof ve Mostafa Aleahmad "Devrim karşıtlarıyla bağlantılı olmak ve toplumu kışkırtmak" iddiasıyla tutuklandı. Ardından 11 Temmuz'da iki yönetmeni ziyarete giden Jafar (Cafer) Panahi'nin de tutuklandığı duyuruldu.
Böylece Silahını Bırak bildirisine imza atan 70'ten fazla İranlı sinemacının üçü, bir hafta içinde tutuklanmış oldu. İran hükümeti tutuklu üç yönetmen hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Üç yönetmenin tutuklanması sinema dünyasında büyük tepki topladı. Cannes ve Berlin gibi film festivalleri de kararı kınadı.
Mohammad Rasoulof
Muhammed Resulof, İran'da kişisel özgürlükleri anlatan Şeytan Yoktur (There is No Evil) filmiyle 2020 yılında Berlin Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’ kazandı. Resulof, Ödülü aldıktan kısa bir süre ülkesinde ‘sisteme karşı propaganda’ yaptığı gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yönetmen geçtiğimiz yıl ulusal güvenliği tehlikeye atmak ve İslam hükûmetine karşı propaganda yapmak suçundan İran Devrim Mahkemesi tarafından bir yıl hapis cezasına çarptırılmış, ayrıca pasaportuna el koyularak iki yıl seyahat yasağı getirilmişti.
Mohammad Rasoulof’un filmografisinde Bé omid é didar / Goodbye (2011), Dast-neveshtehaa nemisoosand / Manuscripts Don’t Burn (2013), Lerd / A Man of Integrity (2017) gibi ödüllü yapımlar bulunuyor. İran sinemasının en önemli figürlerinden Jafar Panahi’nin kariyerinde ise Se rokh / 3 Faces (2018), Altın Ayı ödüllü Taxi (2015), Afsaid / Offside (2006), Dayereh / The Circle (2000) gibi filmler bulunuyor.
Jafar Panahi
İran Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden olan Jafar Panahi 2009'da Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından çıkan olaylarda sokaklarda öldürülen insanların anısına düzenlenen törene gittiğinde ilk kez tutuklanıp serbest bırakıldı.
Venedik Film Festivali Altın Aslan ve Berlin Film Festivali Gümüş Ayı gibi ödüller kazanan yönetmenin filmografisinde Dost (1992, kısa film), Badkonake Sefid (Beyaz Balon, 1995), Ardekul (1997, kısa belgesel)
Ayna (1997), Çember (2000),Talaye Sorkh (Kanlı Altın, 2003), Offside (2006) This a not film (Bu bir film değil 2011), Taksi Tahran, (2015) gibi filmler bulunuyor.
Mostafa Aleahmad
Poosteh Yönetmen Mostafa Aleahmad'ın senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı en bilinen filmlerden.