WallStreetBets yatırımcıları gümüşe yüklendi, fiyatlar sıçradı

OKSİJEN’İN ULUSLARARASI PİYASA ANALİZİ SÜRÜYOR. SERİNİN BEŞİNCİ YAZISI

Uluslararası piyasalar bu haftaya da toplu hareket eden küçük yatırımcıların ani hareketleriyle başladı. Reddit forumlarında örgütlenen ve online yatırım platformlarından alım satan bu yatırımcı kitlesinin yeni hedefi gümüş.

Geçen hafta sonunda Reddit’teki WallStreetBets forumunda, açığa gümüş satışı yapan fonları batırmak için, gümüş ETF’leri (katılım payları borsada işlem gören yatırım fonları) satın alınması yönünde çağrılar yapılmıştı.

Bu çağrılar etkili oldu ve piyasanın en büyük gümüş fonu olan iShare Silver Trust fonuna Cuma günü 1 milyar dolarlık nakit girişi gerçekleşti.

2006 Nisan ayında kurulan fona tarihinin en büyük tek günlük para girişi olunca fonun katılma belgesi sayısı 37 milyon adet arttı.

iShare Silver, fiziki gümüşe dayalı açık uçlu bir fon. Para girişi olduğunda fon piyasadan fiziki gümüş alıyor. Para çıkışı olduğunda ise elindeki gümüşleri satarak, fondan çıkan yatırımcılara ödeme yapıyor.

Yatırımcı ilgisinin gümüş talebini artırması sonucu ons başına gümüş fiyatı yüzde 11 artarak 30 dolara yükseldi. Gümüş fiyatları geçen hafta da yüzde 6 artmıştı.

Değerli metaller analisti Ross Norman, forumlarda yapılan çağrılardan kaynaklanan sert yükseliş için “Bu bir finansal anarşi, birilerinin canı çok fena yanacak” yorumunu yaptı.

Tarihteki en büyük gümüş spekülasyonu William Herbert Hunt ve Nelson Bunker Hunt adlı petrol baronu iki kardeş tarafından 1979-80 yıllarında yapılmıştı. “Hunt Biraderler” milyarlarca dolarlık alım yaparak, açığa gümüş satan bankaları sıkıştırmaya çalışmıştı. Bu büyük mücadelenin sonunda manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle, Hunt Biraderler’in piyasalarda işlem yapması yasaklanmıştı. Yasağın ardından gümüş fiyatları çakılınca Hunt Biraderler iflas etmişti.

1998’de ise Warren Buffett’ın kontrolündeki Berkshire Hathaway, piyasadan yavaş yavaş büyük miktarda gümüş toplamış fiyatların yüzde 90 yükselmesine neden olmuştu.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi