WSJ aktardı: İran, Suriye'deki güçlerinin büyük kısmını geri çekti

WSJ, Batılı ve Arap yetkilileri kaynak gösterdiği haberinde İran'ın, Beşar Esad'ın devrildiği Suriye'deki güçlerinin büyük bölümünü geri çektiğini aktardı. Suriye'deki geri çekilmenin Tahran'ın bölgedeki hedefleri için büyük bir darbe olduğu belirtildi

ABD’li, Avrupalı ve Arap yetkililer, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından İran’ın ülkedeki güçlerinin büyük çoğunluğunu geri çektiğini söyledi.
 
WSJ’de yer alan habere göre, Esad rejimin devrildiği Suriye’de İran’a bağlı güçlerin çekilmeye başlaması, Tahran’ın Orta Doğu’daki bölgesel hedeflerine yönelik büyük bir darbe olarak değerlendirildi.
 
Analize göre, İran’ın Suriye’den çekilmeye başlaması, Tahran’ın yıllardır sürdürdüğü ve Suriye’yi daha geniş bir bölgesel stratejinin merkezi olarak kullandığı çabaların sona erdiğini işaret ediyor. Bu strateji, rejimlerle ve müttefik milislerle iş birliği yaparak nüfuz alanını genişletmeyi ve ABD ile İsrail’e karşı vekalet savaşları yürütmeyi hedefliyordu.
 
Üst düzey bir ABD yetkilisinin açıklamasına göre, İran’ın elit Kudüs Gücü üyeleri ülkeye geri dönmeye başladı.

İran'ın çekilmesine giden süreç

İran’ın Esad rejiminin çökmesine giden 11 günlük süreçte personelini geri çekmeye başladığı belirtildi. Tahran’ın Suriye’de rejim karşıtı saldırıların başlamadığı sırada müttefiki Esad’a karşı hayal kırıklığı içinde olduğu aktarıldı. Analizde, İsrail’in son bir yıldır çok cephede çatışma yürüttüğü sırada Esad’ın kenarda kalmayı tercih etmesinin Tahran’ın sabrını taşırdığı belirtildi.  Bu gelişmeler, İran’ın Suriye’deki etkisinin azalmasına yol açan önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
 
Esad rejimi çökerken, binlerce İran destekli milis savaşçısı hâlâ ülkedeydi. Bu milisler ağırlıklı olarak Suriye’nin doğusunda, bir kısmı ise Şam, Halep ve diğer bölgelerde dağınık halde bulunuyordu. Batılı ve Arap yetkililere göre, aralarında İran Devrim Muhafızları (IRGC) subayları ile Afgan, Iraklı, Lübnanlı ve Suriyeli savaşçılar da dahil olan doğu Suriye’deki milislerin çoğu, Irak’ın sınır kasabası el-Kaim’e kaçtı. Şam’daki İranlıların bir kısmı Tahran’a uçakla geri dönerken, ülkenin batısında bulunan Hizbullah savaşçıları karayoluyla Lübnan’a çekildi.
 
Washington’daki Irak Büyükelçiliği ve Irak Dışişleri Bakanlığı, konu hakkında yorum talebine yanıt vermedi. Birleşmiş Milletler’deki İran Misyonu ise Suriye’den güçlerin çekilmesiyle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Geriye askeri ekipman bıraktılar

Batılı diplomatlara göre, İran askeri personeli ve müttefiklerinden oluşan binlerce kişi Suriye’den çekilirken, önemli miktarda askeri ekipman ve silahı geride bırakmak zorunda kaldı. Bu ekipmanlar, daha sonra İsrail tarafından imha edildi ya da Hayat Tahrir el-Şam (HTS) ve diğer gruplar tarafından ele geçirildi.
 
Bu kayıplar, İran’ın Suriye’deki stratejik varlığı üzerinde büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım ETIAS uygulamasından Türkiye etkilenmeyecek Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı