OECD'den dikkat çeken rapor: Dünya matematikte sınıfta kaldı

OECD, küresel öğrenme standartlarına ilişkin son araştırmasında gençlerin matematik ve okuma becerilerinin pek çok ülkede benzeri görülmemiş şekilde bir düşüş içinde olduğunu ve Covid-19 döneminde okulların kapatılmasının bu düşüşte sınırlı etkisinin bulunduğunu duyurdu

Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 15 yaşındakilerin okuma, matematik ve fen becerilerine yönelik üç yılda bir yapılan testlere başladığı 2000 yılından bu yana performansta keskin düşüşler görüldüğünü açıkladı.

Eğitim performansının en büyük uluslararası karşılaştırması olarak politika yapıcılar tarafından yakından izlenen son çalışma için geçen yıl, OECD'ye üye 38 ülke ve üye olmayan 44 ülkede yaklaşık 700 bin genç iki saatlik teste girdi.

Matematik becerisi hızla zayıflıyor

Reuters'ın haberine göre testlerin en son yapıldığı 2018 yılına kıyasla, okuma performansı OECD ülkelerinde ortalama 10 puan, matematikte ise 15 puan düşüş gösterdi. OECD, ankete katılan 81 ülkenin yarısından fazlasında düşüş görülürken, Almanya, İzlanda, Hollanda, Norveç ve Polonya'nın matematik puanlarında özellikle keskin düşüşler olduğunu belirtti.

Araştırmaya göre, OECD genelinde ortalama olarak 15 yaşındaki her dört çocuktan biri matematik, okuma ve fen bilimlerinde düşük performans gösterdi; bu da temel algoritmaları kullanamadıkları veya basit metinleri yorumlayamadıkları anlamına geliyor.

OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleicher bir basın toplantısında yaptığı açıklamada "Covid-19 muhtemelen bu tablonun oluşmasında bir rol oynamıştır ancak bu sınırlı seviyede olmuştur" dedi.

Eğitimde sorun sanılandan daha derin

Schleicher sözlerinin devamında "Altta yatan yapısal faktörler var ve politika yapıcıların bu durumu gerçekten ciddiye alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde okullar kapandığı sırada ekstra öğretmen desteği sağlayan ülkeler daha iyi puan alırken, özel eğitim desteği için öğretmenlere kolay erişimin yüksek olduğu yerlerde sonuçlar genellikle daha iyi oldu.

Daha kötü sonuçlar ise eğlence amaçlı cep telefonu kullanım oranlarının daha yüksek olması ve okulların öğretmen açığı bildirmesi ile ilişkilendirildi.

Madalyonun parlak yüzü: Singapur

OECD, düşüşün kaçınılmaz olmadığını belirterek, öğrencilerin matematik, okuma ve fen bilimlerinde en yüksek puanları aldığı ve OECD'deki akranlarından ortalama üç ila beş yıl ileride olduklarını gösteren Singapur'a işaret etti.

Singapur'un ardından Makao, Tayvan, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore de matematik ve fen bilimlerinde daha iyi performans gösterirken Estonya ve Kanada da iyi puanlar aldı.

Okuma alanında İrlanda, Japonya, Güney Kore ve Tayvan en yüksek notları aldı ve İrlanda ve Japonya'da öğrenci başına yapılan eğitim harcaması, OECD ortalamasının üzerinde olmadığı için bu durum daha da dikkat çekici.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar