Bloomberg yazdı: Türk lirasındaki değer kaybı fiyat baskılarını artırıyor

TÜİK haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 38,2'ye geriledi. Ancak Bloomberg doların yükselmeye devam etmesi nedeniyle fiyat istikrarı sağlamanın zor olacağını bu nedenle yıl sonunda enflasyon tekrar yüzde 40'ın üzerine çıkabileceğini yazdı

Yeni enflasyon verilerine göre Türk lirası son on yıllardaki en kötü değer kaybının ardından geçtiğimiz Kasım ayında başlayan yavaşlamadan bu yana tüketici fiyatlarında en küçük düşüşü yaşadı. TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre enflasyon Haziran ayında yıllık olarak yüzde 38,2'ye ulaşarak tahminlerin biraz altında kaldı.

Liradaki sert düşüşler enflasyondaki düşüş ivmesini tamamen kırmamış olsa da hükümetin memur maaşlarını ve emekli maaşlarını artırmayı düşünürken asgari ücrete yüzde 34'lük bir zam yapılmasını içeren tedbirlerle ilerlediği bir dönemde para birimindeki değer kaybı fiyat baskılarını artırıyor.

Fiyat istikrarı zor olacak

Uçucu kalemleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyon bir önceki ay yıllık yüzde 46,6'dan yıllık yüzde 47,3'e yükselerek fiyat baskılarının artmaya devam ettiğine işaret etti. Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından lira dolar karşısında yaklaşık dörtte bir oranında değer kaybetti. Şu anda ekonomiden sorumlu olan iki eski Wall Street bankacısı, Merkez Bankası rezervlerini kullanarak lirayı kontrol altında tutan karmaşık düzenlemeleri değiştirmeye çalışırken fiyat istikrarı zor olacak.

İlk kez faiz oranları artırılıyor

Yeni bir enflasyon sarmalı tehdidi, yeni atanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan için aciliyet yaratıyor. Yetkililer şimdilik daha geleneksel bir yaklaşıma dönüşün kademeli olacağının sinyallerini verirken, liraya verilen desteği azaltıyor ve iki yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını artırıyorlar.

Yılsonunda yüzde 47'ye yükselebilir

Analistler önümüzdeki aylarda enflasyonun yeniden yüzde 40'ı aşmasını ve 2024'ün ilk yarısına kadar bu seviyede kalmasını bekliyor. Bloomberg Economics yılsonu tahminini yüzde 43'ten yüzde 47'ye revize etti, bu da fiyat artışının resmi hedef olan yüzde 5'in dokuz katından fazla olabileceği anlamına geliyor.

Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranlarını gözden geçirdiği ve parasal sıkılaştırma döngüsünün ilk adımı olarak nitelendirdiği toplantı tutanaklarına göre değer kaybeden lira en önemli gündem maddesiydi. Merkez Bankası Pazartesi günü yayınladığı özette, politika faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarma kararının mümkün olan en kısa sürede dezenflasyon rotasını belirleme amacını taşıdığını söyledi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar