Goldman Sachs ekonomistlerinin tahminleri: 2075’te dünya ekonomisi nasıl olacak?

2075 yılında dünya ekonomisinin nasıl olacağına dair tahminlerde bulunan Goldman Sachs ekonomistleri, küresel büyümenin düşüş yolunda olduğunu düşünüyor. Ayrıca Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Almanya en büyük ekonomiler olurken, Nijerya, Pakistan ve Mısır da en büyükler arasında olabilir

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, 2075 yılına kadar dünya ekonomisinin izleyeceği yolu tahmin etmeye çalıştı. Bloomberg’te yer alan habere göre Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, gelecek yarım yüzyılda tahminlerini 104 ülkeyi kapsayacak şekilde genişletti.

Buna göre küresel büyüme, finansal krizden önceki on yılda yüzde 3,6'dan düşerek, önümüzdeki on yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 3'ün biraz altında olacak. Sonrasında, işgücü büyümesindeki yavaşlamayı yansıtacak şekilde kademeli olarak düşüş eğilimine girecek. 

Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Almanya dolarla ölçüldüğünde en büyük ekonomiler sıralamasında birinci sırada yer alırken, gelişmekte olan piyasalar sanayileşmiş ülkelerle yakınlaşmaya devam edecek. Nijerya, Pakistan ve Mısır da en büyükler arasında yer alabilir.

ABD de etkilenecek

Ekonomistlerin tahinlerine göre ABD'nin son on yıldaki görece güçlü performansını tekrarlaması pek olası değil ve doların olağanüstü sağlamlığı da önümüzdeki 10 yıl içinde zayıflayacak. Ülkeler arasındaki gelir eşitsizliği azalırken kendi içlerinde artmaya devam edecek.

Nüfustaki yavaşlama etkili

Ekonomistler Kevin Daly ve Tadas Gedminas,  yerli ekonomiyi koruma yöntemi ve iklim değişikliğini büyüme için özellikle önemli riskler olarak gördüler. Ekonomistler notta, "Tahminlerimiz, küresel potansiyel büyümenin yüksek sınırını geçtiğimizi gösteriyor. Öngörülen bu yavaşlamanın çoğu demografiden kaynaklanıyor. Küresel nüfus artışı son 50 yılda yarı yarıya azaldı” ifadelerini kullandı. 

Ancak ekonomistler yine de yavaş nüfus artışının nispeten iyi bir sorun olduğunu çünkü çevre üzerinde daha az baskı anlamına geldiğini belirttiler. Bununla birlikte, ulusların yaşlanan nüfuslarının artan sağlık maliyetlerini nasıl ödeyecekleri gibi bir dizi ekonomik zorluk da ortaya çıkabilir.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız