Hindistan'da 'etik' pamuk, çocuk işçiler tarafından toplanıyor
Yeni bir rapora göre Inditex, H&M, Gap ve Amazon gibi markaların tedarikçi şirketlerinin Hindistan’daki pamuk üreticileri, çiftliklerinde çocukları çalıştırıyor. 200’den fazla çiftlik işçisiyle görüşülerek hazırlanan rapora göre 6 yaşında çocuklar kimyasal püskürtme işinde yer alıyor
Küresel tedarik zincirindeki suiistimalleri ortaya çıkarmak üzere çalışmalar yürüten, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Transparentem'in yayınladığı rapora göre Inditex, H&M, Gap ve Amazon gibi dünyanın en büyük markalarıyla çalışan tedarikçilerin pamuklarını satın aldığı Hindistan merkezli Pratibha Syntex isimli şirket, çocukları çalıştırıyorumuş.
Şirket ülkedeki en büyük sürdürülebilir giyim üreticisi olduğunu, 'organik ve etik standartlar' altında pamuk üretimi yaptığını iddia ediyor. Ancak Business of Fashion’dan Sarah Kent’in haberine göre, şirket bazı çiftliklerde 6 yaşına kadar düşen yaşta çocukları çalıştırıyor.
Raporda ortaya çıkan tek durum bu da değil. Ayrıca şirkete organik pamuk tedarik eden bazı çiftliklerin yerel ve uluslararası sertifikasyonlar kapsamında izin verilmeyen sentetik pestisitleri kullandığı görülüyor.
Hastanelik olan çocuklar var
Transparentem’in görüştüğü çocuklar, zehirli kimyasalları püskürtme işinde çalıştırıldıklarını söylüyor. Bir çiftlikte 13 yaşındaki bir çocuk kimyasallara maruz kalmanın ardından yaşadığı kaşıntı nedeniyle babası tarafından hastaneye götürüldüğünü anlatıyor. Başka bir çiftlikte ise 11 yaşındaki bir çocuğun annesi kızının bazen dumanlardan dolayı kustuğunu belirtiyor.
Transparentem raporu, dünyanın en büyük ikinci pamuk üreticisi olan Hindistan'ın önemli bir yetiştirme bölgesi olan Madhya Pradesh eyaletindeki 200'den fazla çiftlik işçisi ve sahibiyle yapılan görüşmelerle hazırlanmış. Raporda ayrıca Pratibha Syntex’in yanı sıra Remei Group ve Maral Oversea isimli şirketler de yer alıyor.
Raporun iletildiği markaların bu durumu telafi edecek adımları atması bekleniyor. Çünkü daha önce başta Çin'in Sincan bölgesinde yaşanan insan hakları da raporlarla belgelenince büyük şirketler bu bölgedeki çalışmalarını farklı ülkelere kaydırmıştı.