İngiltere en kötü senaryoya hazırlanıyor: Elektrik ve doğal gaz kesintilerine hazır olun

Çok uluslu elektrik ve gaz şirketi National Grid'in genel müdürü John Pettigrew İngiltere'de bu kış Avrupa'dan elektrik ve gaz ithalatının azalması nedeniyle evlerde ve iş yerlerinde kesintilerin olabileceği söyledi. Pettigrew en kötü senaryoda günlük üç saat kesinti olacağı uyarısında bulundu

İngiltere'de bu kış Avrupa'dan elektrik ithalatı yapılamaması ve gaz ithalatının azalması nedeniyle yeterli elektrik üretilememesi durumunda evlerde ve iş yerlerinde üç saatlik elektrik kesintileri yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. 

İngiltere, Galler ve İskoçya'da elektrik dağıtım ve iletiminden sorumlu National Grid tarafından hazırlanan ‘Kış Görünümü’ başlıklı raporda, 31 Ekim 2022 ve 31 Mart 2023 tarihleri arasında elektrik üretimi ve tedarikinde karşılaşılabilecek senaryolar ele alındı. Raporda, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası enerji piyasalarında benzeri görülmemiş karmaşa ve istikrarsızlık yaşandığı, belirsizlikler ve riskler karşısında enerji tedarikini sürdürmek için alınan önlemler nedeniyle gaz ve elektrik fiyatlarının kış dönemi boyunca çok yüksek kalabileceği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak National Grid'in genel müdürü John Pettigrew, Financial Times'ın Enerji Geçiş Zirvesi’nde konuştu. Pettigrew, jeneratörlerin kıtadan talebi karşılayacak kadar gaz temin edememesi halinde, özellikle de ülkede soğuk hava dalgası yaşanırsa, şirketin Ocak ve Şubat aylarının en karanlık akşamlarında sürekli elektrik kesintileri uygulamak zorunda kalacağını söyledi. Avrupa ülkelerinin çoğu Rusya'nın doğal gaz ihracatını kısması nedeniyle yaşanan enerji kriziyle boğuşuyor. İngiltere Rusya'nın ihracatına bağımlı olmasa da, normalde en soğuk aylarda, özellikle de 2018'deki Beast from the East fırtınası gibi şiddetli hava olayları sırasında kıtadan gaz ve elektrik ithal ediyor.

"Potansiyel sonuçları ortaya koymamız gerekiyordu"

Analistler, Rusya'nın ağustos ayında Nordstream 1 boru hattı üzerinden kuzeybatı Avrupa'ya gaz ihracatını durdurmasının ardından bu kışki tedarik konusunda endişeliler. Bu korkular, ülkenin yaşlanan nükleer filosunun büyük bir kısmının korozyon sorunları nedeniyle uzun süreli bakımdan etkilendiği Fransa da dahil olmak üzere diğer büyük Avrupa enerji ihracatçılarındaki sorunlarla daha da arttı. Pettigrew, National Grid'in değişmeyen senaryosunda bu kış İngiltere'deki talebi karşılamak için yeterli gaz ve elektriğin olacağını söyledi. Ancak "Ukrayna'da yaşanan korkunç olaylar ve bunun sonuçları bağlamında, bazı potansiyel risklerin neler olabileceğini ortaya koymamız gerekliydi" dedi.

İkinci ve kötü durum senaryosunda, Avrupa'da enerji krizinin tırmanması, İngiltere'de gaz tedarikinin azalması ve Avrupa'dan elektrik ithalatı yapılamamasının ülkedeki elektrik tedarik marjlarını iyice düşüreceği ve günlük üç saatlik sürelerle uygulanabilecek kesintilere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Kurum, kesintileri en aza indirgemek için kapsamlı önlemler alındığını fakat kesinti yaşanması durumunda tüketicilere bir gün önceden bilgilendirmede bulunacağını bildirdi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi