Jeopolitik gerilim artıyor, petrol fiyatlarında yükseliş 'sınırlı' kalıyor
Petrol fiyatları, Orta Doğu ve Ukrayna'da sürmekte olan savaşın petrol arzı üzerindeki etkisiyle yeni haftaya yükselişle başladı. Ancak petrolde yaşanan sınırlı yükselişin ardında küresel ekonominin büyümesinde beklenen yavaşlamanın önemli bir rol oynadığı düşünülüyor
Petrol fiyatları artan jeopolitik gerilimler neticesinde yükseliyor. Ancak petrol bölgesine oldukça yakın seyreden savaşlara rağmen petrol fiyatları yeni rekor fiyatlarına koşmuyor. Haftanın ilk işlem gününde Brent ham petrolü 90 sent artışla varil başına 79,46 dolara yükseldi.
Bu çerçevede Dalma Capital'in baş yatırım yetkilisi Gary Dugan, "Petrol fiyatları biraz yükselmiş olsa da, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimler göz önüne alındığında daha fazla yükselmemiş olması garip" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Petrol fiyatlarının kontrol altında kalmasının bir nedeni de piyasanın küresel büyümenin yavaşladığına dair beklentisi olabilir"
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında herhangi bir duraksama belirtisi görülmezken, İran'a bağlı Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları ABD'nin misilleme önlemlerine rağmen devam ediyor.
Bu arada, Rus enerji şirketi Novatek, Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna medyasının bir drone saldırısından kaynaklandığını söylediği bir yangın nedeniyle Baltık Denizi'ndeki yakıt ihracat terminalindeki bazı operasyonları askıya almak zorunda kaldı. Yerel yetkililer Pazartesi günü yangının söndürüldüğünü söyledi.
IG analisti Tony Sycamore'a göre, jeopolitik gerilimler petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Çin ve Avrupa'daki büyüme görünümü karışıkken petrol üretiminün daha yüksek seyrettiğine dikkat çeken Sycamore, "Bu hafta GSYİH verilerinin ABD ekonomisinin büyümesinin önemli ölçüde yavaşladığını göstermesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.
PVM'den Tamas Varga, "Yatırımcılar yükselişe geçmek istiyor, ancak ılımlı veriler ve politika yapıcıların temkinli söylemi onları geri adım atmaya zorluyor" dedi.
Petrole olan talep 2025'te yavaşlayacak
ABD Enerji Enformasyon İdaresi, Uluslararası Enerji Ajansı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün 2024 yılı için son talep artışı tahminleri günlük 1,24 milyon ile 2,25 milyon varil arasında geniş bir aralıkta yer alırken, her üç kuruluş da 2025 yılında talep artışının yavaşlamasını bekliyor.
Libya'da üretim yeniden başladı
Öte yandan, devlet petrol şirketi NOC, protestocuların Ocak ayı başından bu yana üretimi durduran oturma eylemini sona erdirmesinin ardından Libya'nın Sharara petrol sahasında üretimin Pazar günü yeniden başladığını söyledi.