Kriz petrol devlerine yaradı: Exxon ve Chevron'dan 100 milyar dolar kar

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan artış büyük şirketlere fayda sağladı. ABD'li petrol şirketleri Exxon ve Chevron'un 2022 yılındaki karlarının yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

ExxonMobil ve Chevron'un 2022 yılının finansal sonuçlarına göre 100 milyar dolar kar elde etmesi bekleniyor çünkü ABD'li petrol devleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan yakıt fiyatlarından yararlanıyor. 

Şirketler, aktivistlerin ve bazı hissedarların ana petrol ve gaz sektörlerinden uzaklaşmalarını ve iklim değişikliğine neden olan emisyonları azaltmaları yönündeki baskılara direndikten sonra kazandıkları büyük karları, haklı çıkmak olarak görüyor. S&P Capital IQ tarafından derlenen Wall Street tahminlerine göre, Exxon'un 2022'de 56 milyar dolar, Chevron’un ise 37 milyar dolar kar elde etmesi bekleniyordu. Financial Times’ın haberine göre her iki şirket de bunların üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaşacak. 

Şirketlerin bu büyük kazancı, corona virüs pandemisinin neden olduğu ham petroldeki fiyat düşüşler ve iklim stratejileriyle mücadeleyle geçen 18 aya adeta bir geri dönüş niteliğinde. Şirketler üzerindeki baskı, Exxon'un üç yönetim kurulu koltuğunun kontrolünü geçen Mayıs ayında aktivist koruma fonu Engine No. 1'e kaptırmasıyla zirveye ulaştı. Ancak şirketler, stratejilerini elden geçirme çağrılarına büyük ölçüde direndi. Exxon'un CEO'su Darren Woods geçtiğimiz günlerde şirketin bereketli yıllarının doğru yolda olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.

Hisselerini geri alıyor

Exxon, halihazırda geri satın aldığı yaklaşık 15 milyar dolarlık hisse de dahil olmak üzere, 2024 yılına kadar kendi hisselerinin 50 milyar dolarını geri satın alma planlarını açıkladı. Chevron da yaklaşık 15 milyar dolarlık hisseyi geri alacağını söyledi. Hisse geri alımlarına odaklanmak, tüketicilerin yüksek enerji fiyatları ödediği ve bunun ABD ve Avrupa'da onlarca yıllık yüksek enflasyon oranlarını körüklediği bir dönemde siyasi öfkeye yol açtı.

"20 yıl sonra bile dünyayı yönetecek"

Exxon'un kısa süre önce yayınladığı uzun vadeli enerji tahminleri, petrol talebinin en azından 2040'ın sonuna kadar artmaya devam edeceğini öne sürüyor. Dünyanın, birçok hükümetin ekonomilerinin iyileşmesini istediğini söylediği 2050'de bugün olduğundan daha fazla milyonlarca varil tüketeceğini tahmin ediyor. Exxon, doğal gaz tüketiminin bu süre içinde yaklaşık yüzde 50 artacağını tahmin ediyor. Chevron'un CEO'su Mike Wirth geçtiğimiz günlerde FT'ye fosil yakıtların 20 yıl sonra bile dünyayı yöneteceğini söyledi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi