Maliye sporcuları takibe aldı: 5,3 milyarlık kazancın beyan dışı olduğu tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), çeşitli branşlarda profesyonel olarak faaliyet gösteren bazı sporcuların, yaklaşık 5,3 milyar lira tutarındaki ücret gelirini beyan dışı bıraktığını tespit etti

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, VDK Risk Analiz Merkezi tarafından yürütülen analiz çalışmalarında bu kez sporcular mercek altına alındı.

Gelir vergisi beyannamesi verme süresinin Mart ayında sona ermesinin ardından harekete geçen VDK, aralarında futbolcu, basketbolcu ve voleybolcuların da bulunduğu 4 bin 588 sporcuyu risk analizine tabi tuttu.

Sporcularla ilgili olarak açık kaynaklar da dahil olmak üzere, gerçek gelirlerini ortaya koyacak tüm bilgiler taranarak kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi.

Yapılan analiz sonucunda, çeşitli spor branşlarında profesyonel olarak görev yapan sporcuların toplamda yaklaşık 5,3 milyar lira tutarındaki ücret gelirini beyan etmediği ortaya kondu.

Bu kapsamda, 310 sporcu 2024 yılına yönelik olarak beyan dışı bıraktıkları ücret gelirleriyle ilgili açıklama yapmaları amacıyla izaha davet edildi.

Tespit edilen beyan dışı kazancın 3,7 milyar liralık bölümü futbolculara, 1,15 milyar liralık kısmı ise basketbolculara ait. Geriye kalan meblağ, diğer spor branşlarında faaliyet gösteren sporcuların gelirlerinden oluştu.

Yabancı sporcular için kulüplere bilgilendirme yapıldı

Listede adı geçen yabancı sporcuların sezon sonunda Türkiye’den ayrılacak olmaları dikkate alınarak, ilgili kulüpler önceden bilgilendirildi. Bu süreçte, izaha davet yazılarının tebliği ve sporcuların bilgilendirilmesi konusunda kulüplerin atacağı adımların önemi vurgulandı.

Böylece, sözleşmesi sona eren yabancı sporcuların ülkeden ayrılmadan önce Türkiye’de elde ettikleri kazanç üzerinden vergilerini ödemeleri amaçlanıyor.

Bu kapsamda, Süper Lig’de forma giyen ve kulübüyle sözleşmesi sona eren bir futbolcu, izaha davet yazısının ardından ülkeden ayrılmadan vergi beyannamesini vererek 70 milyon lira tutarında vergi ödedi.

Bakan Şimşek: Gönüllü uyum önceliğimiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede gönüllü uyumun önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Çok kazananların vergilendirilmesine yönelik çalışmamızda bu kez sporculara odaklandık. Tespit edilen sporcularımızın gönüllü uyum kapsamında izah vermesini ve beyanlarını düzeltmesini bekliyoruz. İzaha davet kapsamında gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen sporculardan ödenmemiş vergiler, cezalı şekilde tahsil edilecek.”

İşte ilçe ilçe İstanbul'un zemin haritası Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti Tahran sakinleri bedel ödeyecek hem de çok yakında İzmir'de belediye işçilerinin grevi sona erdi Adile Naşit'in yeğeni Naşit Özcan vefat etti İsrail İran'ın Şahrud bölgesindeki füze motoru üretim tesisini vurdu