Merkez Bankası'ndan 'miktarsal sıkılaşma' adımı

Merkez Bankası, yaklaşık 2,5 ay sonra ilk kez bugün Depo Alım ihalesi açtı. İhalede tutar, 200 milyar TL olarak belirlendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktarsal sıkılaşmaya yönelik yeni bir adım attı ve 21 Şubat 2024 tarihinden bu yana ilk kez bugün Depo Alım ihalesi açtı. Merkez Bankası'nın açtığı ihalede tutar 200 milyar TL olarak belirlendi. Geleneksel yöntemli ihale, 15.05.2024 vadeli olarak gerçekleştirilecek.

Daha fazla bilgi

TCMB'nin verilerine bakıldığında son iki günde sistemde likidite fazlası oluştuğu görülmüştü. Buna göre bankacılık sisteminde 7 Mayıs tarihinde likidite fazlası 86,6 milyar TL olarak kaydedilmişti. TCMB yönlendirmelerinde bu konuda aktif bir tutum içerisinde olacağını vurguluyordu.

TCMB Aralık ayında “parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla” TL depo ihaleleri açabileceğini duyurmuştu.

TCMB 25 Nisan tarihli PPK toplantısına ilişkin karar metninde likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmasının sürdürüleceğini belirtmişti.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi