Pekin'de rekorları yeni teknolojiler ölçecek

Pekin 2022 Kış Olimpiyatları'nda sporcular kadar yeni teknolojiler de bu organizasyonda boy gösterecek. Saniyede 10 bin adet dijital görüntü alan kameralar birinciyi belirleyecek; start anında fotoelektrik hücreler kullanılacak

24. Kış Olimpiyatları Çin’in başkenti Pekin’de 4 -20 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Oyunlara 2 bin 900 sporcunun katılması beklenirken; 25 yarışma tesisinde, 15 spor dalında 109 madalya yarışması düzenlenecek. Beijing yani Pekin hem Yaz Olimpiyat Oyunları’na hem de Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan tarihteki ilk şehir olacak. Altın madalyanın saniye ya da saliselerle belli olacağı oyunların ‘Resmi Zaman Tutuculuğu’ görevini ise bu oyunlarda Omega üstlenecek. 90 yıldır spor ölçümleri yapan Omega ilk kez 1932 yılında Los Angales yaz oyunları organizasyonunda 30 kronometre kullandı. Şimdi yani 2022 Kış Olimpiyatları’nda ise 300 kronometre ve 200 ton ağırlığında ekipman kullanılacak. Olimpiyatlar sadece sporcuların yarıştığı değil yeni teknolojilerin de gövde gösterisi yaptığı, yeni sistemlerini dünyaya tanıttığı bir arena. Peki Pekin’de Omega hangi yeni teknolojileri vitrine çıkartacak? Kısaca bunlara bir bakalım…

SCAN’O’VISION MYRIA

En önemli anlarda saniyede 10 bin adede kadar dijital görüntüyü kaydedebilen; oluşturduğu kompozit fotoğraf sayesinde hakemlere her bir etkinliğin resmi sıralamaları ve süreleri ile ilgili net bilgiler gelişmiş bir fotofiniş kamerası.

SNOWGATE TEKNOLOJİSİ

2010 yılında Vancouver'da tanıtılan Snowgate teknolojisi, Alp disiplini yarışlarının başlangıcında hassasiyet sunuyor. "Çubuk" her yarışmacı için tam olarak aynı açıda bulunduğunda sistem bir başlatma sinyali yayıyor. Daha sonra, bir sporcu çıkış yaptığında sistem otomatik olarak etkinleşiyor.

FOTOELEKTRİK HÜCRELER

Sürat pateni yarışlarında bitiş çizgisine yerleştirilen küçük kırmızı kutular, fotoelektrik hücreler olarak biliniyor. Bu hücreler, buz yüzeyinin iki üç santimetre üzerinde, çizgi boyunca ışın demetleri yayıyor. Kazanan sporcunun pateni çizgiyi geçer geçmez saat otomatik olarak durduruluyor. Sistem, zafer anında hassas ölçümü garantiliyor ve zaman tutuculara mümkün olan en doğru bitirme süresini sunuyor.

QUANTUM SÜREÖLÇER

Günümüzde, saniyenin milyonda biri gibi gelişmiş hassasiyet sunan Quantum Süreölçer sayesinde saniyeler elektronik olarak sayılıyor. İçine yerleştirilen bir mikro kristal bileşenden güç alan süreölçer, önceki versiyonlarına kıyasla beş kat daha hassas.

HAREKET SENSÖRÜ VE KONUMLANDIRMA SİSTEMLERİ

Sporcuların giydiği görüntü izleyen kameralar ve sensörler yardımıyla OMEGA, bir kızağın anlık hızını veya sürat patenindeki anlık pozisyonları gösterebilecek.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SKORBORDLAR

Yüksek çözünürlüklü skorbordlarda metin ve anlık bilgilerin yanı sıra animasyonlar, sporcuların resimleri ve çeşitli görseller de sergilenecek. Kazananların isimleri, dereceleri ve ülke bayrakları modern efektler kullanılarak gösterilebilecek.

ARTİSTİK BUZ PATENİ – SIÇRAMA ANALİZİ

Hareket sensörü ve konumlandırma sistemleri sayesinde artistik buz pateni sporu da artık çok daha derinlikli şekilde analiz edilebilecek. Buz pisti çevresine altı kamera yerleştirilecek ve bireysel etkinlikler sırasında sıçrayışların yüksekliği, uzunluğu ve bir sporcunun havada kaldığı süre gibi birçok anlık veri yakalanabilecek.

SÜRAT PATENİ – HATALI ÇIKIŞ ALGILAMA

Pekin'de hatalı çıkışlar açısından bir devrim yaşanacak. Şimdiye kadar bu sporda, yarış başlamadan önce sporcunun veya patenlerinin hareketini tespit etme işinde hakemin gözüne güveniliyordu. Artık Omega  görüntü izleme sisteminden faydalanarak hatalı çıkışların görsel olarak algılanabilmesini sağlayacak ve bu kritik anda çok daha fazla güvenilirlik sunacak. Her kulvara bir kamera konumlandırılan sistem, görevliler tarafından görsel olarak izlenecek ve hatalı çıkış gözlemlenmesi durumunda hakemlere anında bildirim sunulabilecek.

BUZ HOKEYİ – SAHA İÇİ GÖSTERGE

Saha etrafındaki pleksiglas içine yerleştirilen LED'ler ile buz hokeyi sporunda yeni bir saha içi göstergeyi tanıtıyor. Tek taraflı şeffaf saat, maç süresi ve ceza süresinin, iki ceza kulübesinin arasında pistin ortasında gösterilebilmesine imkan tanıyacak.

Teknolojinin olimpiyat yolculuğu

Şimdi olimpiyatlarda zaman tutuculuğunun nereden nereye geldiğini gösteren kısa bir yolculuğa çıkalım… 1936 Garmisch-Partenkirchen’deki  Kış Olimpiyat Oyunları’nda tek bir saat ustası ve 27 kronometre ile  her an kayda alındı. 1948 Omega’nın fotoelektrik hücreleri Olimpiyat Oyunlarında ilk kez kullanıldı. Bu teknoloji, insan gözünün gerçeği yansıtmayan becerilerinin yerini alarak yarışların bitiş çizgisinde saati otomatik olarak durdurdu. Aynı yıl yaz Olimpiyat Oyunları sırasında ilk fotofiniş kamerası kullanıldı. 1956 Olimpiyat Oyunlarında ilk kez Alp disiplini yarışlarında çıkış kapıları ilk kez kullanıldı. 1964 İlk kez Olimpiyat Oyunları performanslarında geçen süreleri televizyon ekranlarının altında gösterebildi. Bu, Omegascope olarak bilinen yeni bir teknoloji sayesinde mümkün oldu. Böylece "gerçek zamanlı" spor haberciliği konsepti başlamış oldu. 1968 Omega, ilk kez Olimpiyat Oyunlarında "Entegre Zaman Ölçümü" sistemini tanıttı. Performanslarla ilgili ek bilgiler ve derinlikli istatistikleri basına, medya kuruluşlarına, televizyon kanallarına, hakemlere ve halka sunabildi. 1980 Game-O-Matic teknolojisi sayesinde Alp disiplini yarışlarında bir sporcu bitiş çizgisini geçer geçmez sporcunun sıralamasını derhal hesaplayarak gösterebildi. 1992 Albertville'de yeni Scan'O'Vision sistemi ile eskiden kullanılan fotofiniş kameraları güncellendi. Bu güncellenmiş teknoloji, süreleri saniyenin 1/1000'i hassasiyetinde dijital olarak ölçebildi. 2006 İlk kez sporcuların giydiği özel sinyal aktarıcıları kullanıldı. Sürat pateni takım takip yarışlarında kullanılan sinyal aktarıcılar, sporcuların bileklerine takıldı. Radyo sinyallerini alabilen ve gönderebilen bu cihazlar, spesifik zaman ölçümlerinin yakalayabilmesine imkan tanıdı. 2010 Vancouver'da yeni Elektronik Çıkış Tabancası kullanıldı. Görevli tetiği çektiğinde aynı anda üç durum gerçekleşiyordu: Bir ses çalınıyor, ışık yayılıyor ve zaman ölçüm cihazına başlatma komutu veriliyordu. 2015 Sochi buz hokeyi karşılaşmalarında Düdük Algılama Sistemi kullanıldı. Sistem bir hakem düdüğü algılar algılamaz süreyi durdurdu. 2018 PyeongChang'da hareket sensörü ve konumlandırma sistemleri hayata geçti. Zaman tutucular anlık hızdan başarılı bir atlayıştaki anlık yüksekliğe kadar çok sporcu verisini ölçebildi. Bu teknoloji sayesinde, bir sporcunun kazanıp kaybetme durumu netleşti.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı