Portföyde büyük değişim: Warren Buffett, UnitedHealth hissesi aldı, Apple sattı

Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway’i, zor günler geçiren sigortacılık devi UnitedHealth’te 5 milyon hisse aldı. Apple ve Bank of America’daki paylarını azaltan şirket, DR Horton, Lennar, Nucor, Allegion ve Lamar Advertising’e de yatırım yaptı. Bu hamleler 'portföyde büyük değişim' diye yorumlandı

Warren Buffett’ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway, ABD’li sigortacılık devi UnitedHealth Group’ta yeni bir pozisyon açtı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yapılan bildiriye göre, şirket ikinci çeyrekte 5,04 milyon adet UnitedHealth hissesi satın aldı. 30 Haziran itibarıyla değeri yaklaşık 1,6 milyar dolar olan bu pozisyon, Berkshire’ın 18’inci büyük yatırımı oldu ve portföyde Amazon ile Constellation Brands’in hemen gerisinde yer aldı.

Zorlu bir dönemde geldi

Bu hamle, UnitedHealth’in ciddi sorunlarla boğuştuğu bir dönemde geldi. Dow Jones Sanayi Endeksi’ne dahil şirketin hisseleri, artan sağlık hizmeti maliyetleri, ABD Adalet Bakanlığı’nın Medicare faturalama uygulamalarına ilişkin soruşturması, geçen yıl yaşanan siber saldırı ve eski üst düzey yönetici Brian Thompson’ın Aralık 2024’te vurularak öldürülmesi gibi gelişmeler nedeniyle 2025’te yıl başından bu yana %46 değer kaybetmişti.

Mayıs ayında CEO Andrew Witty istifa etmiş, şirket yıllık kâr beklentisini geri çekmişti. Temmuz ayında açıkladığı yeni 2025 öngörüsü ise Wall Street beklentilerinin çok altında kalmıştı.

Yatırımcılardan 'fırsatçı' değerlendirmesi

UnitedHealth hisseleri, Berkshire’ın yatırım açıklamasının ardından kapanış sonrası işlemlerde %8,5 değer kazandı. Piyasa değeri 300 milyar doları aşan Berkshire’ın bu alımı, yatırımcılar tarafından “fırsatçı” bir hamle olarak yorumlandı. Bazı analistler, alımın Buffett’ın yatırım yöneticileri Todd Combs veya Ted Weschler tarafından yapılmış olabileceğini belirtiyor.

Buffett, sağlık sistemine yönelik eleştirileriyle biliniyor. Yüksek maliyetleri “ekonominin bağırsak solucanı” olarak tanımlamış, 2018’de Jeff Bezos ve Jamie Dimon ile birlikte çalışanlarının sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi hedefleyen bir girişim başlatmış ancak proje başarısız olmuştu.

Portföyde büyük değişim

Berkshire ikinci çeyrekte teknoloji devi Apple’daki hisselerinin %7’sini (yaklaşık 20 milyon adet) satarak elindeki payı 280 milyon hisseye düşürdü. Bank of America’daki pozisyonunu da azalttı. Şirketin en büyük beş yatırımı Apple, American Express, Bank of America, Coca-Cola ve Chevron olmaya devam ediyor.

Yeni yatırımlar: Ev üreticileri, çelik ve reklam

Berkshire, konut üreticileri DR Horton ve Lennar’da pozisyonlarını artırırken, güvenlik ürünleri üreticisi Allegion, açık hava reklamcısı Lamar Advertising ve çelik üreticisi Nucor’da yeni yatırımlar yaptı. Açıklamanın ardından Nucor hisseleri kapanış sonrası işlemlerde %8’e, Lennar ve DR Horton hisseleri ise %3’e varan artışlar yaşadı.

Piyasalarda, Berkshire’ın yatırım yaptığı şirketlerin hisse fiyatlarının Buffett etkisiyle hızla yükselmesi “onay mührü” olarak görülüyor.

Buffett sonrası dönem

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett, bu yılın sonunda Berkshire CEO’luğunu Greg Abel’e devredecek, ancak yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürecek. Devasa hisse portföyünün yönetimini kimin devralacağı ise henüz netleşmedi. Buffett, Abel’in sermaye tahsis kararlarında tam yetkiye sahip olacağını daha önce ima etmişti.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde 2026 fiyatları hesaplandı Maaşlardan yüzde 3 kesinti yapacak düzenleme 2026'da Dünyanın en iyi 100 yemeği açıklandı Bu bölgelerden konut satın almayın, kiralamayın ABD vergileri siparişleri vurdu: Asya’da üretim sendeledi Bu fotoğraf bize çok şey anlatıyor