Sabancı Topluluğu CEO’su Cenk Alper: “Yeni bir Sabancı yaratacağız''

Sabancı Topluluğu CEO’su Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun yeni yol haritasını açıkladığı toplantıda “Yeni bir Sabancı yaratacağız“ dedi

Sabancı Topluluğu CEO’su Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun 2020 verilerini açıklarken, yeni yol haritalarını anlattı. “Yeni normalde inovasyon ve teknolojiyi arkamıza alarak sürdürülebilir bir yaşam için öncü girişimlerle Türkiye’yi birleştireceğiz” diyen Alper, 5 yıl içinde “yeni bir Sabancı yaratacaklarını” söyledi. Sabancı Topluluğu CEO’su Cenk Alper 2020 finansal sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında 2021 ve sonrasına ait yeni hedeflerini de açıkladı. “Pandeminin ekonomik aktivite üzerindeki kısıtlayıcı koşullarına rağmen; güçlü nakit pozisyonumuz, sağlam mali yapımız ve düşen borçluluk oranlarımız sayesinde finansal açıdan çok başarılı bir dönemi geride bıraktık.” diyen Alper, Sabancı Topluluğu’nun 2020 yılı itibarıyla toplamda 4 milyar 768 milyon TL kar rakamına ulaştığını, bu dönemde banka dışı kombine gelirlerde yüzde 17 gibi bir büyüme görülürken, 2019 yıl sonu itibarıyla 56 milyar 370 milyon TL olan banka dışı gelirlerin 2020 yıl sonu itibarıyla 65 milyar 980 milyon TL’ye yükseldiği bilgisini verdi. 2020 yılında Topluluğun kombine satışlarının ise, bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 104 milyar TL olduğunu aktardı.

Alper, Sabancı Topluluğu’nun yeni dönemde esnek çalışma ile ilgili planları için de kapsamlı bir çalışma yapıldığını, 60 bin çalışanlarını ilgilendiren konuda ayrıntılı bir planlamanın hazırlandığını söyledi. 
Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik yatırımları sayesinde küresel krize rağmen 2020’de başarı rakamlara ulaştıklarını vurgulayan Cenk Alper, pandemi sonrası hazırlıklarıyla ilgili olarak da, “2021 yılı teknoloji ve inovasyonun gücünü arkamıza aldığımız ve yeni normalde oyun kuruculuğa odaklandığımız bir yıl olacak. Birincisi iş süreçlerimizi sürdürülebilir yaşam hedefiyle yöneteceğiz. İkincisi, yaptıklarımız dünyada öncü olacak. Üçüncüsü ise Türkiye ile dünyayı iki yönlü birleştireceğiz” dedi. Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun “yeni ekonomi” olarak adlandırılan, yenilenebilir enerji, dijital ve yeni malzeme teknolojileri alanında iki kat büyüyeceğini, “teni bir Sabancı yaratılacağını” söylerken, “Hali hazırda yeni ekonomiden gelen işlerin, Sabancı Topluluğu gelirlerindeki payı yüzde 6’ya ulaşmış durumda. Bu kapsamda ‘yeni ekonomi’nin Sabancı Topluluğu banka dışı gelirlerindeki yüzde 6 olan payını 2025 sonunda yüzde 13’e yükseltmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Kordsa ile Mars’a, ÇİMSA ile dünyaya

3 kıtada, 14 ülkede üretimi olan ve 60 binden fazla insana istihdam sağlayan Sabancı Topluluğu’nun ABD’den Brezilya’ya, İtalya’dan Hollanda’ya, Endonezya’dan Tayland ve Rusya’ya kadar dünyanın 3 kıtasında sağlam küresel ayak izi olduğuna dikkat çeken Alper, Sakıp Sabancı’nın “Hudutsuz Koşacağız” sözüne atıfta bulunarak, yurt dışında başarılara imza atmanın öncelikli konularından olduğunu anlattı. Sabancı Topluluğu bünyesinde inovasyonla öne çıkan şirketlerden Kordsa’nın üretimi kumaşların uzay yolculuğuna çıkan NASA’nın Orion aracında da kullanıldığını söyleyen Alper, Türkiye’nin uzay çalışmaları için de her malzemeler belirlendikten sonra her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da ifade etti. Alper, ABD’deki uzay çalışmaları dışında Avrupa’daki çalışmalara ürün tedarik etme noktasında da olumlu gelişmelerin önümüzdeki dönemde olacağını duyurdu. Kordsa’nın ABD’deki tesislerinde yüksek sıcaklığa dayanıklı kompozitler üretiliyor. Çimento sektöründe ise İspanyol Bunol firmasını satın alma ve ABD’nin Teksas eyaletinde yeni tesisi kuran Sabancı, Çimsa ile global beyaz çimento pazarında liderliği hedefliyor.

En önemli konumuz sürdürülebilirlik

Sabancı Topluluğu, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfıra indireceklerini açıklamıştı. Bununla ilgili de konuşan Cenk Alper, “Sürdürülebilirlik, bizim gelecek ajandamızın en önemli konu başlıklarından biri. Topluluk olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; bugünün dünyasında şirketlerin başarısı sadece elde ettikleri finansal sonuçlarla değil, sürdürülebilir kalkınmaya ve toplumsal değere sundukları katkıyla ölçülüyor. Bu sorumluluktan hareketle, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) Türkiye’den tek üyesi olduk. Uzun vadeli stratejimizde de yer alan çevresel, sosyal ve yönetişimsel sürdürülebilirlik hassasiyetlerini ön planda tutarak çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

2020’de nasıl büyüdük?

Cenk Alper, 2020’yi ekonomik krize rağmen dayanıklı geçirmelerini 5 maddede açıkladı:
  • Enerji iş kolumuzun ne kadar dayanıklı olduğunu gördük. Enerji şirketlerimiz, Topluluk olarak büyümemize de ciddi katkı sağladı.
  • Sigorta şirketlerimiz bu dönemi oldukça başarılı geçirdi.
  • Sanayide özellikle Brisa büyüme noktasında Topluluğumuza önemli katkı sundu.
  • Yapı malzemeleri grubunda iç pazardaki hızlanma ve yurtdışı talep sayesinde büyümemize devam ettik.
  • Bankacılık Türkiye’de zor bir yıl geçirdi. Buna rağmen, ekonomiye sağladığımız kredi desteğini 279 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 331 milyar TL seviyesine çıkardık.
Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi