Sabancı Topluluğu'ndan sürdürülebilirlik atağı

Sabancı Topluluğu AR-GE faaliyetlerinin yüzde 44'ünü sürdürülebilirliğe ayırdı

Türkiye’de sürdürülebilirlik alanında uzun vadeli yol haritasını duyuran Sabancı Topluluğu, 2020 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, Sabancı Topluluğu'nun 2020 yılında banka dışı faaliyetlerde sürdürülebilir ekonomiye geçişe katkı sunan 828 ürünü bulunuyor. Bununla birlikte, Topluluğun sürdürülebilir alanlarda yaptığı yatırım, AR-GE ve çevresel harcamaların toplam büyüklüğü aynı dönemde 287 milyon TL olarak gerçekleşirken; sürdürülebilirlik odaklı AR-GE faaliyetlerinin toplam AR-GE içindeki payı ise yüzde 44’e ulaştı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Topluluk Vaadimiz altındaki beş ana stratejik alanın üç tanesi doğrudan sürdürülebilirlik politikalarımızla ilgili. Bunlar; topluluk olarak bulunduğumuz coğrafyalarda sürdürülebilirliğe öncülük etmek, dijital ve malzeme teknolojilerinde lider olmak ve işin geleceğine uyum sağlamak. Bu doğrultuda belirlediğimiz Sürdürülebilirlik Yol Haritamız kapsamında iklim acil durumunun çözümü için öncü adımlar atmaya, insan ve toplum odaklı pozitif etkimizi artırmaya ve sürdürülebilir iş modellerini teşvik etmeye odaklanıyor ve taahhütlerde bulunuyoruz” dedi.

2050 hedefleri açıklandı

İklim krizi konusunda en geç 2050 yılına kadar tüm operasyonlarda Net Sıfır Emisyon ve Sıfır Atık hedefi belirlediklerini aktaran Cenk Alper, “Düşük karbonlu ve kapsayıcı bir ekonomiye geçişte elektrifikasyon, yenilenebilir enerji, işin geleceğine uyum, döngüsel ekonomi, sürdürülebilir finans, teknoloji ve dijitalleşme gibi alanlara odaklanıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de sürdürülebilir ürünlerinin envanterini oluşturan ilk Topluluk olduk. Hangi faaliyetlerin sürdürülebilir olduğuna dair geniş bir taksonomi ilk kez AB tarafından Yeşil Mutabakat kapsamında oluşturuldu. Biz de gelecek yıllardaki hedeflerimize ışık tutması için tüm Topluluğumuzda sürdürülebilir ürünlere dair kriterler oluşturduk ve bu ürünlerimizi ayrıştırdık. Ticaret Bakanlığımızın yayınladığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda yer alan adımların hepimiz için yol gösterici olacağına inanıyoruz. Türkiye’de bu konuda ilerleme kaydedildikçe kendi envanterimizi geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  Alper ayrıca, döngüsel ekonomi çalışmaları kapsamında 2020’de ekonomiye yeniden kazandırdıkları su oranının %19, yeniden değerlendirdikleri atık oranının ise %87 olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

"46 bin kişiye ulaştık"

Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için dijitalleşme, teknoloji ve inovasyonu kullandıklarını söyleyen Cenk Alper, “2020’de, AR-GE ve inovasyon harcamalarımızın %44’ünü sürdürülebilirlik odaklı harcamalar oluşturdu. Topluluğumuz bünyesinde dijitalleşme alanında önemli bir role sahip SabancıDx ile 2020’de de büyük veri, ileri veri analitiği, siber güvenlik, nesnelerin interneti, robotik işgücü ve yapay zekâ gibi yeni nesil dijital çözümler sunmaya devam ettik. İnsan ve toplum odaklı çalışmalarımız kapsamında Sabancı Topluluğu şirketleri, sürdürülebilir yaşam koşullarının inşası alanındaki destek programlarıyla, sadece 2020 yılında toplumun duyarlı kesimlerinden 46 bin kişiye ulaştı. Diğer bir ifadeyle, Sabancı Vakfı’nın faaliyetleri dışında, Sabancı Topluluğu şirketleri 2020 yılında sosyal odaklı projelerle bir yılda Sabancı Topluluğu’ndaki çalışan sayımızın %80’i kadar insana ulaştı” dedi.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar