Serveti 7 milyar doları geçti

Eşi Özlem Türeci ile 2008’de Biontech’i kuran Uğur Şahin en zenginler listesinde hızla yükseliyor. Şahin Biontech hisselerindeki yükseliş sayesinde Richard Branson ve Miuccia Prada gibi isimleri geride bıraktı

Dünyayı Covid-19 belasından kurtarmak için ilk ve en büyük adımı atan Biontech firmasının kurucusu Uğur Şahin, dünyanın en zengin insanları sıralamasında hızla yükseliyor. Uğur Şahin, Forbes’un geçtiğimiz ay yaptığı dünyaca ünlü dolar milyarderleri listesine, 4 milyar dolarlık servetiyle 727’nci sıradan girmişti. Ancak Biontech’in geliştirdiği ve dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden Pfizer’la birlikte ürettiği Covid-19 aşısının etkinliğinin rakip aşılardan daha üstün olduğunun kabul görmesi, yaygın kullanılan bazı aşılarda sorunlar çıkması üzerine Biontech hisselerinde son 1 ayda hızlı yükselişler yaşandı. ABD Nasdaq borsasında yaklaşık 1 ay önce 22 Mart’ta 95.76 dolar seviyesine kadar gerileyen Biontech hisseleri, izleyen haftalarda büyük çıkış gösterdi. Hisseler çarşamba günü akşam saatlerinde 175 doları geçti. Hisselerde 22 Mart’tan bu yana yaşanan yükseliş yüzde 80’i aştı. Uğur Şahin’in Biontech’te 41 milyon 663 bin adet hissesi bulunuyor. Bu hisseler şirketin yüzde 17.3’üne denk geliyor. Hisselerin değeri, yani Uğur Şahin’in Biontech’ten kaynaklanan kayıt üzerindeki serveti 7 milyar 300 milyon dolar seviyesinde. Şirketin toplam değeri 43 milyar dolar seviyesinde. Dünyadaki dolar milyarderlerinin servetlerini hisse senedi fiyatlarını baz alarak anlık yayınlayan Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Uğur Şahin salı akşam saatlerinde 7.4 milyon dolar servetle dünyanın en zengin 363’üncü kişisi konumunda. (Bloomberg’in rakamının Şahin’in Biontech’teki hisselerinin değerinden biraz fazla olmasının nedeni şu: Şahin’in şu andaki piyasa fiyatının altından 1 milyon adet hisse alma opsiyonu bulunuyor. Bu hisselerin değeri de yaklaşık 175 milyon dolara denk geliyor.) Bloomberg’in verdiği rakamlara göre Şahin’in malvarlığıyla 4 milyon 180 bin ons altın veya 113 milyon varil petrol alınabiliyor. Şahin’in serveti ABD’de ortalama hane gelirinin 108 bin 500 katına denk geliyor. Servetindeki son 1 aylık sıçramayla Şahin, ünlü İngiliz girişimci Richard Branson, ABD’li teknoloji yatırımcısı Peter Thiel, İtalyan modacı Miuccia Prada gibi zenginleri geride bıraktı. Gerge Soros, Steven Spielberg gibi iki ünlü zengin ise Şahin’in sadece 160 milyon dolar kadar önünde. (Bu cümlede sadece ibaresi aradaki farkın yüzde 2 olduğunu anlatmak için kullanılmıştır) Ünlü modacı Ralph Lauren 7 milyar 940 milyon dolar, İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi ise 8 milyar 560 milyon dolarla Şahin’in hemen üstünde yer alan isimler. Uğur Şahin’in eşi Özlem Türeci ile 2008’de kurduğu Biontech, 2019 yılında Nasdaq’ta halka açılmıştı. 15 dolar fiyatla halka arz edilen Biontech hisseleri o günden bu yana 11 kattan fazla değer kazandı. Şirketin en büyük hissedarları erken dönemde yatırım yapan Alman tek yumurta ikizleri Andreas and Thomas Strüngmann. Biontech’te yüzde 40’tan fazla hisseleri olan ikizler, geçen aylarda bir bölüm hisselerini satmışlardı. Uğur Şahin ise, Coivd döneminde hisse satan pek çok ilaç şirketi ortağı ve CEO’sunun aksine yıllardır tek bir hisse bile satmadı.

Gates Vakfı da ortak

Dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates’in eşi Melinda ile kurduğu Bill&Melinda Gates Vakfı da yüzde 0.5 hisse ile Biontech’in ortakları arasında. Vakıf, Ağustos 2019’da 3 milyon 38 bin 670 adet hisseyi, hisse başı 18.1 dolardan satın almıştı. Halen bu hisselerin değeri yaklaşık 530 milyon dolar. Bill&Melinda Gates Vakfı’nın varlıkları küresel sağlık ve çevre sorunlarının çözümü için harcanıyor. Pek çok zengin isim varlıklarının yarısını peyderpey vakfa devrediyor. Bunların içinde en ünlü olanı Warren Buffett, w2.7 milyar doları geçen yıl olmak üzere şu ana kadar toplamda 25.1 milyar dolar bağış yaptı.

Aşıya karşılık Merkez Bankası rezervi

Avrupa Parlamentosu üyeleri AB’nin çeşitli ilaç firmalarıyla yaptığı aşı anlaşmalarını incelediklerinde önlerine konulan metinlere çok şaşırdı. Çünkü sözleşmede ne doz başına fiyat bilgisi, ne teslimat tarihleri ne de peşinat olarak ödenen miktarlar yazıyordu. Bu bölümler gizlenmişti. Milyarlarca dolarlık anlaşmaların detayları çok gizli tutulsa da ortaya atılan iddialar dudak uçuklatan cinsten. New York Times’a göre sözleşmeler ilaç firmalarını dağıtımda yaşanacak olası aksaklıklar, yan etkiler gibi sorunlardan koruma amacı taşıyor. Araştırmacı gazeteciler tarafından oluşturulan Bureau of Investigative Journalism ise firmaların taleplerinin çok daha ileri gittiğini yazdı.  Buna göre Pfizer, Güney Afrika’dan aşı sözleşmesine karşılık devlet varlıklarını teminat göstermesini istedi. Olası tazminat davalarında şirketin kesinlikle hiçbir sorumluluğu olmayacağına dair de garanti talep etti. Pfizer, Latin Amerika ülkelerinden Merkez Bankası rezervlerini, elçilik binalarını ve askeri üsleri olası ödeme problemleri için teminat olarak göstermelerini istedi. Gazeteciler tarafından ele geçirilen sözleşmelerde Pfizer’in Dominik Cumhuriyeti, Arnavutluk ve Peru’dan yaşanabilecek her tür sıkıntıdaki zararların kendilerine ait olduğunu kabul etmelerini şart koştuğu anlaşıldı. 
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız