Amerikan modasının yüzünü değiştiren Halston, 1970’lerin en dikkat çekici isimlerinden biriydi. Onun muhteşem yükselişini ve düşüşünü, Ewan McGregor’un müthiş oyunculuğuyla Netflix’te izliyoruz
Defne Akman
defnettinhanim@gmail.com İskoçyalı oyuncu Ewan McGregor ekranlara beş bölümlük yeni Netflix dizisi Halston ile döndü. American Horror Story ve American Crime Story antolojilerinden tanıdığınız Ryan Murphy tarafından yapımcılığı ve Daniel Minahan tarafından yönetmenliği üstlenen Halston’da Ewan McGregor, 1970’lerin ünlü modacısının yükselişini ve muhteşem düşüşünü canlandırıyor. 1990’da, henüz 57 yaşındayken AIDS nedeniyle ölen Amerikalı tasarımcı Roy Halston Frowick’e hayat veren Mc Gregor, bu rol için dikiş dikmeyi öğrendi; kumaşa döküm vermek, kesmek ve iğnelemek için bir kostüm tasarımcısıyla birlikte çalıştı. Yani dizide aktör, gerçekten kumaşı kesiyor ve dikiyor.
Aile itiraz ediyor
Dizi, Halston’ın hayatını ve nasıl üne kavuştuğunu seks, uyuşturucular ve podyum şovlarıyla birlikte anlatıyor. Tasarımcının işleri, dizide Broadway yıldızı Krysta Rodriguez tarafından canlandırılan Liza Minelli’nin yanı sıra, Greta Garbo, Elizabeth Taylor gibi efsanelerin gözdesiydi. Halston, John F. Kennedy’nin 1961’de göreve başlama töreninde Jackie Kennedy’nin taktığı şapkayı tasarlayarak geniş kitleler tarafından tanınmıştı. Tasarımcı, kontrolcülüğü, bencilliği ve istediğini elde etmediği zaman çılgına dönmesiyle tanınıyordu. Halston ailesi dizinin gerçekleri yansıtmadığı ve kurgu olduğu yönünde açıklama yaparak kendilerine danışılmadığını ifade etti. Steven Gaines’in Simply Halston kitabından uyarlanan dizide Halston’ın şapkalara meraklı, annesine düşkün, Indianalı bir çocuktan ülke çapında beğenilen bir modacıya dönüşmesi detaylı anlatılıyor. Alametifarikası gömlek elbise ultrasuede’den, Liza Minelli ve Martha Graham kostümlerine kadar kariyerindeki temel noktaların hepsi var. Ardından kurumsal ve bireysel ihanetler, kokain, gelişigüzel seks, Studio 54 partileri, bir sürü öfke nöbetleri ve yine kokain var. Dolayısıyla ailenin bu temsilden hoşlanmaması şaşırtıcı bir şey değil.
Eleştirecek olursak
Orkideler, partiler, ünlüler derken tüm bu şaşaanın yanında ne yazık ki tasarımcının ruhunun derinliklerine inmekte zayıf kalınmış. Halston, markasını ve tahminen ruhunu satmış olmakla beraber, fırtınanın ardından tozlar yatıştığında ise aslında sanatıyla takdir edilmesini önemseyen bir insan. Dizi ise ağırlıklı olarak Halston markasına odaklanırken, ona nelerin ilham verdiği ve yaratıcı sürecini yüzeysel bir şekilde aktarmayı tercih ediyor.
‘Moda’sı hiç geçmeyenler
The Assasination of Gianni Versace: Ryan Murphy’nin yapımcılığını üstlendiği dizide hem moda devi Gianni Versace’nin cinayetinin detayları hem de tarzı sunuluyor. (Netflix) Franca, Chaos and Creation: Belgeselde Vogue İtalya’nın genel yayın yönetmeni Franca Sozzani’nin samimi bir portresi oğlunun yönetmenliğinde aktarılıyor. (Netflix) Girlboss: Sophia Amoruso’nun aynı adlı otobiyografisinden uyarlanan dizide, genç girişimcinin hikayesi anlatılıyor. (Netflix) Moda Haber: Dünyaca ünlü tasarımcılar, trend raporu, moda tarihi, hayal gücü, yenilik ve daha fazlası bu programda. (GAIN) Chiara Ferragni Unposted: Belgeselde, moda influencer’ı Chiara Ferragni, dijital devrimin iş dünyasını, modayı, kültürü ve iletişimi nasıl değiştirdiğini anlatıyor. (Prime Video)