Netflix’teki Generazione 56K, 1998’den 2021’e yayılan bir büyüme ve internet girişimciliği hikâyesi. 1990’lı yılları özleyenler için
Kerem Fındık
26 Ekim 1998’de başlayıp günümüze ulaşan bir hikâyesi olan Generazione 56K, İtalya’nın Napoli şehrindeki Procida Adası’nda geçiyor. Aslında diziyi iki ayrı şekilde değerlendirebilirsiniz: Kimileri internet girişimciliğine örnek olarak bakarken kimileri de bir büyüme hikâyesi olarak yorumlayabilir. İnternet girişimciliği tarafından bakarsak Daniel Mottola (Angelo Spagnoletti), ortaokuldan bu yana arkadaşları olan Luca ve Sandro ile daha o dönemlerde girişimciliğe adım atıyor: Amaç, 56K hızla internete bağlanan modemli bilgisayarla internetten porno fotoğraf indirip satmak. İndirdikleri fotoğrafları diskete -evet, diskete- kaydettiklerini de belirteyim. Tabii, burada ergenlik aşkları da devreye giriyor ve öyküye naiflik katıyor. Bulma-kaybetme-bulma formülü burada da kullanılıyor ama Matilda (Cristina Cappelli) ve Daniel’in öyküsü başka bir noktaya evriliyor. Büyüme hikâyesi tarafına geldiğimizde ise yukarıda bahsi geçen disketlerin yerine bu sefer akıllı telefonlar ve mobil uygulamalar geliyor. Daniel Mottola ve arkadaşları şimdilerde akıllı telefonlar için uygulama geliştiriyor ve ayrıca kendilerine akıl almak için gelen girişimcilere yol göstermeye çalışıyorlar.
Bir büyüme hikâyesi
Generazione 56K video kasetli, disketli, walkmanli ve 56K hzındaki modemli 1990’lı hatırlamak isteyenler için hoş bir alternatif olabilir. İşin içine kuşak çatışması da giriyor ve eski-yeni kuşakların hayata bakışlarına da tanıklık ediyoruz. Ayrıca büyüme hikâyelerine meraklı seyircilere de hitap eden bir yapım olduğunu söyleyebiliriz. Netflix’te kısa süre önce yayına giren ve platformun orijinal yapımı olan Generazione 56K’yı Francesco Ebbasta ve Alesso Maria Federici yönetiyor. Dizi şu an tek sezon olarak yayında ve sekiz bölümlük sezonun her bölümü 25-30 dakikadan oluşuyor.