Crazy Rich Asians filminden ilham alınarak yaratılan Bling Empire son yılların en çok izlenen reality şovlarından biri olmaya aday. Bling Empire izlemek için beş neden...
Binnaz Saktanber
bsaktanber@gmail.com
Asya dünyanın en kalabalık, en zengin ve en çok milyarderin yaşadığı kıtası. Ev sahipliği yaptığı kültürler, dinler ve yaşam tarzlarıyla dünyanın en çeşitlilik ve farklılık barındıran köşelerinden de biri. Buna rağmen televizyonlarda Asyalı karakterler hem sayıca az hem de basmakalıp klişelerin kurbanı. Netflix’in yeni reality şovu Bling Empire bize alışık olduğumuzdan çok farklı bir Asya sunuyor. Los Angeles’ta yaşayan Asyalı zenginlerin hayatını anlatan sekiz bölümlük şovda pırlantalar, özel jetler, kaos ve drama fink atıyor. İşte Bling Empire izlemek için beş neden... 1 Para Para Para: Bling Empire’ın yanında Kardashianlar orta direk kalıyor. Fakir ama karın kasları zengin fotomodel Kevin Kreider hariç, kadronun neredeyse tamamı milyarder: Kane Lim: Dev AVM’lere sahip, petrol zengini bir ailenin veliahtı. Crazy Rich Asians’a ilham veren karakterlerden biri. Christine Chiu: Estetik cerrah kocası Song hanedanından. Tam bir “ayna ayna söyle bana” kraliçesi Kelly Mi Li: Çinli prodüktör ve girişimci. Kim Lee: Asya’nın en ünlü DJ’lerinden biri. Jamie Xie: Instagram fenomeni. Teknoloji milyarderi Ken Xie’nin kızı. Cherie Chan: Eski pop yıldızı ve bir kot hanedanının varisi. 2 Anna Shay: Kadronun en özgün karakteri. 60 yaşında, dört kez evlenip boşanmış ve dünyanın en zengin silah tüccarlarından birinin yarı Japon yarı Rus kızı. Televizyonun hızını 0,5’e düşürmüşsünüz gibi konuşuyor, doğum günlerinde arkadaşlarını jetiyle Paris’e öğle yemeğine götürüyor, alışveriş yapacağı zaman tüm caddeyi kapattırıyor ve Beverly Hills’in göbeğinde sadece gerçek aşırı zenginlerin yaşayabileceği kadar kırık dökük bir malikanede yaşıyor. 3 Yüksek mücevher:Hazır giyim ve haute-couture arasındaki farkı biliyorsunuz. Peki “haute joaillerie” yani yüksek mücevher diye bir şey duymuş muydunuz? Mücevherat evlerinin en nadir taşlarla her biri birbirinden farklı şekilde tasarladığı parçalar sadece seçilmiş müşteriler için ve bazen de açık artırmayla satılıyor. Bu “yüksek” kolyelerden biri Bling Empire’ın da en büyük kötülüklerinden birinin konusu oluyor ve Anna ile Christine’i birbirine düşürüyor. 4 Görgüsüzlük olimpiyatları:Piaget sponsorluğunda Rodeo Drive’ın kapatıldığı ve her bir konuk için bir Çinli öksüz çocuğun “sponsor edildiği” (ne demekse) yeni yıl partisi… “Şekerim üstündeki Dior mu? Hazır giyim için ne kadar iyi gözüküyor” veya “Canım, benim atlarım Emirates’le uçuyor” diye laf sokmak… Salonun ortasına neon ışıklı ayakkabı dolabı koymak… Arkadaşınız bin dolar kira verdiğini söylediğinde, “Bir ayakkabı parası bile etmez” demek gibi görgüsüzlükler Bling Empire’ın her bölümünde mevcut. 5 Ruhlar dünyası: Şovun her bölümünde ya bir medyum, ya bir falcı, hiç olmadı bir hipnotist var. Bir şamanın kahramanlarımıza “Şu anda ruhlar dosyalarını işletim sistemime indirdiler” dediği sahne de kaçmaz. Bu şaman beyin aynı zamanda Norveç Prensesi’nin sevgilisi olduğunu da not edelim.
Crazy Rich Asians, Kevin Kwan’ın romanından uyarlama
Film aynı zamanda son 25 yılın tüm kadrosu Asyalı ilk modern hikayesiydi. Üniversite hocası Rachel, erkek arkadaşı Nick’in ailesiyle tanışmak için Singapur’a gider ve sürpriz! Nick’in ailesi yeryüzünün en zengin hanedanlarından biridir! Bir instagram dalışıyla, manitanızın görümcesinin patronunun komşusuna bile ulaşabileceğiniz bir devirde bu sürpriz nasıl olur bilinmez. Ama Constance Wu, Henry Golding ve Awkwafina’dan birer yıldız yarattığı ve Asya kültürü, dilleri ve basmakalıp klişelerden uzak Asyalı karakterlere temsiliyet verdiği için takdir topladığı kesin.