Sistemi ele geçirmenin belgeseli

Geçen hafta Gamestop, ondan hemen önce WhatsApp… Sosyal medyanın ve teknolojinin gücünü tartıştığımız iki olayı üst üste yaşadık. The Great Hack belgeseli veri toplama ve manipülasyon sonucunda ulaşılan bu kontrolsüz kudreti çok iyi anlatıyor

Mehmet Dinler
Geçen haftanın en ilginç olaylarından biri, hiç şüphesiz Gamestop ‘operasyonu’ oldu. Sosyal medya platformu Reddit’te organize olan bir grup yatırımcı, ABD merkezli oyun ve elektronik şirketi Gamestop’un hisse senetlerine olan talebi yapay şekilde yükseltip fiyatını fırlattı. Bu gelişme ise hisselerin düşük fiyatta kalması, hatta daha da düşmesi hesabıyla işlem yapan fonların batmasına yol açtı. Kimileri bu girişim bir kahramanlık olarak niteledi, kimi ise suç dedi. Ne düşünürseniz düşünün, sosyal medyanın ve teknolojinin hayatımıza etkisini anlatması açısından çok önemli bir gelişmeydi. 

Seçimleri etkiledi

Hatırlayın, daha birkaç hafta önce WhatsApp ve gizlilik sözleşmesini konuşuyorduk. Türkiye dahil, bütün dünyada kullanıcılar bilgilerinin üçüncü şahıslara ve devletlere verebileceğine dair endişe etti, birçok kişi alternatif mesajlaşma uygulamalarına yöneldi. Mesele Whatsapp’ın bilgilerimizi satmasıydı. Peki WhatsApp’ın sahibi olan Facebook’un bugüne kadar yaptıkları ne olacak?  Bunların bir kısmını, Netflix’in The Great Hack belgeselinde izlemiştik aslında. The Great Hack temelde bir araştırma şirketi olan Cambridge Analytica’nın kullanıcı bilgileriyle ne kadar büyük bir etki yarattığını anlatıyor. İnternet kullanıcılarına sadece birkaç soru sorarak hedefleme yapmaya başlayan şirket sonrasında Facebook’a geçiyor ve oradaki kullanıcı verilerini seçmen profili yaratmakta kullanıyor. Donald Trump’ın kazandığı ABD başkanlık seçimlerinde “fikri değiştirilebilecek seçmen” profillerini tespit edip onlara uygun kişisel propaganda yöntemleri oluşturulmasını sağlayan şirket seçim sonuçlarını belirleyen etmenlerin başında geliyordu. Olay ortaya çıktı, büyük tartışmalar yaşandı ve Facebook milyarlarca dolar değer kaybetti. 

Belgeselin özeti: Veri petrolden değerlidir

İnsanoğlu unutmaya meyilli. The Great Hack belgeseli de hızla unutulan bu süreci bizlere hatırlatıyor. Üstelik Cambridge Analytica tarafından bütün ayrıntılarıyla. Veri toplamanın ve manipülasyonun ulaştığı noktalar sadece tek tek insanları değil tüm dünyayı birlikte yönlendiriyor artık. Belgeselin özeti tek bir cümlesinde gizli aslında: Artık veri, petrolden daha değerli.

Gamestop filmi hazırlığı başladı bile

Daha meselenin tartışması bitmeden, Netflix atak davrandı ve Reddit-Wall Street kapışmasının filmini geliştirmeye başladı. Hollywood’dan haberler veren Deadline’a göre, The Hurt Locker filminin Oscar ödüllü senaristi Mark Boal ile görüşmeler tamam gibi. 

Finans ve teknoloji meraklıları için

Money Monster
Money Monster: Wall Street’i canlı yayında bozmak mı? Çok cesurca. Hem televizyonun ne kadar vahşi bir yer olduğunu hem de borsanın mantığını büyük bir gerilim içinde izleyiciye aktaran film George Clooney ve Julia Roberts’ın performansları ile harika bir hale bürünüyor. (Netflix) The Wolf Of Wall Street: Leonardo DiCaprio’nun görkemli kariyerinin belki de en iyi performansı. Martin Scorsese, Jordan Belfort’un para hırsını ve borsada legolarıyla oynayan bir çocuk kadar kolay hareket edebilmesini resmediyor. Bugüne kadar yapılmış en başarılı Wall Street filmlerinden biri (BluTV)  Rising High: Piyasalar her ülkede pis, her zaman manipüle edilebilir durumda ve her şekilde izlemesi eğlenceli filmler ortaya çıkarıyor. Alman emlak piyasasını fethetmeye çalışan zeki insanların öyküsü çok ilgi çekici. 2020 yapımı Alman yapımının yönetmen koltuğunda son yıllarda adını duyurmuş Cüneyt Kaya oturuyor. (Netflix)
Kapitalizmi Kurtarmak
Kapitalizmi Kurtarmak: Amerika’da kapitalizm karşıtı bir yapım görmeyi zaten beklemezdik. Belgesel eski ABD Çalışma Bakanı’nı merkezine oturtup insanların kapitalizmle deneyimini, sistemin yarattıklarını ve eksiklerini tartışıyor. Belgesel yayınlandığı günden beri üç yıl geçti ve çok şey değişti ama sistem hâlâ baki. (Netflix)  The Big Short: 2007 ve 2008’de ABD’de yaşanan mortgage krizinin gelişini önceden gören ve beklenen çöküşü paraya çeviren bir grup finans profesyonelinin hikayesi. Michael Lewis’in çok satan kitabından uyarlanan film, 2015 yılında Oscar almıştı. Finans sisteminin nasıl çalıştığını anlatan en iyi yapımlardan biri. (BluTV) 
Mr Robot
Mr Robot: Bilgisayarları ve hacker dünyasını anlatan her yapım bir yana Mr. Robot diğer yana. Altın Küre ödüllü yapım, dört sezonuyla izleyicisini paranoyak etmek için bekliyor. Başroldeki Rami Malek’in patlaması da her türlü psikolojik rahatsızlığı yaşamış Elliot Anderson rolüyle oldu. (Prime Video) 
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız